Články / Reporty

Love in doubt - I’ll end this right now! (Botch)

Love in doubt - I’ll end this right now! (Botch)

Dominik Polívka, waghiss666 | Články / Reporty | 09.07.2023

Je mi u prdele, co hlásají gatekeepeři scény, i kdybych jim s úctou vykal: Nemám rád reuniony! Kolektivní vzpomínání je zvláštní událost, na které si připadám nemístně. Je to jako tematický večírek v tričku, když vám bylo osmnáct. Vybledlé, hořkosladké, místy nesedící. Hudba nese odkaz doby. Je těžké udržet si relevanci déle jak jednu dekádu a vždycky jsem cenil ty, kteří měli dostatek sebereflexe, úcty k vlastní tvorbě a dokázali včas sundat činely a struny, zkušebnu zaházet harampádím nebo hračkama svých dětí. Nebo jít zkoušet do jiné, s někým jiným, nějak jinak.

Botch minimálně jednu z těchto věcí splňovali, ať už se jedná o Narrows zpěváka Davea Verellena, Russian Circles, Sumac a These Arms Are Snakes basáka Briana Cooka či Minus the Bear kytaristy Davea Knudsona. Kapela, která vypočetla pole hudebnímu žánru mathcore a změnila vnímání tvrdé ukřičené hudby v době, kdy se neodpouštělo sjet z určených kolejí, skončila dostatečně brzy na to, aby se stala svou vlastní parodií. I proto jsou KVLT!. Sem tam někdo zatoužil po reunionu, vždycky ale zůstaly jen zaschlé slzy pro nostalgii a nenaplněný potenciál. Kam to mohli dotáhnout? Nechme modly spát, říkal jsem si. A najednou sedím v autě směr Kolín nad Rýnem. A všechno je jinak.

Jedna dodávka se naplní do posledního sedadla, odjezd jak jinak než z Plzně. A ten největší z nás, co bude večer v klubu kontrolovat prezenčku, už na všechno dohlíží od merche, navíc byl u toho, když Botch odehráli první comeback show v Seattlu. Evropa si letos díky monstru jménem Hellfest zaslouží jen dva klubové koncerty, náš první je ten druhý. Klub Essigfabrik mimo šrumec velkoměsta trefíme až napodruhé, a sic pojme 1200 hlav, odhaduju to spíš na polovinu, povětšinou plešatých. Holt, rozmělněné kopírky nejtupější mrdky pro děcka sem zvou až na Never Say Die! tour, to jsme tu špatně, holenku.

Předskakující Helms Alee jsem viděl v Lucerně před rokem bez velkého nadšení. Není mi to líto, nebyl jsem sám. Dneska by to navíc měla kterákoliv předkapela těžké, oddalovat historický okamžik je nevděčná úloha, tady to ale všechno zaklapne. Ben Verellen, fousatý obr bluesově riffujícíc do postmetalového monolitu a sludgeovité rytmiky dvou dam Dany a Hozoji, je mladší brácha Davea. Rodinná protekce ale nestačí. Hudba, která jen tak nestrhne, na kterou musíte upnout pozornost, nechat se pomalu namotat a roztrhat ve výsledných crescendech, na mě tentokrát ve velkém prostoru funguje mnohem lépe. Novější tvorba je psychedeličtější než starší těžkotonážní riffáž, možná s ohledem na dramaturgii večera se nepřehání s umčem. A nemůžu si pomoct, ale indiánská náčelnice Hoz zpoza bicích vcucne i poslední oběť rituálním zaříkáváním. Závěrečná hymna Galloping Mind Fuk má všechno – groove, ukvičenou kytaru, jak to umí jen Ben, meditativní výbuchy a ženský rap dvojhlasem. Tohle prostě maká!

Idiotské obavy ze ztráty iluzí o nejlepší kapele světa. Zničení kultu. Střet s chybnou nostalgií. Konejšila mě trubka Milese Davise hrající z reproduktorů během příprav stage. Lehká absurdnost jazzového playlistu a následný příchod Davea Verellena s největším knírkem a nadšením v sále mě přesvědčili o tom, že beru situaci zbytečně vážně. Botch od prvního slova To Our Friend in the Great White North hráli, jako by nikdy neskončili! Brian Cook drhnul tak napálenou baskytaru, že by vyboural dva německé bloky, Knudson rozháněl včely při spastickém frázování a Tim Latona to celé řídil zpoza bubnů, od kterých se odvrátil jen při pianových partech ve skladbách Afghamistam a Oma.

fotogalerii z koncertu najdete tady

„My name is Dave and I might jump on your head tonight,“ smál se nadšený Verellen. Bylo na něm vidět, že toužil po tomhle reunionu víc než kdokoliv z nás. Publikum si užíval a každého skokana uctivě vítal na pódiu. Zvuk byl perfektní na všech místech stejně jako monstrózní světla, majákovité blikačky za kapelou podtrhly kytarovou dramatičnost skladby Mondrian Was a Liar. Světelné stěny z obou krajů pódia zas povznesly mohutnost kopáků v písni Oma. Nostalgie shořela na prach, tenhle set byl tak VELKÝ, že ho neuhraje většina kapel, co nonstop koncertuje bez dvacetileté pauzy.

Když minulý rok přehlušil roky ticha singl One Twenty Two, vůbec se mi nelíbil. Krátký, čitelný, přímý song, bez zvratu a intriky. Až naživo mi došlo, že přesně takový měl být. Gymplácká kapela čtyřicátníků, co v sobě probudili vnitřního puberťáka. Něco mě trefilo do zad. To Mládek pootevřel krabičku ďiblíkovi, vpálil mi do očí jiskření jediným stisknutím ruky a bylo v tom všechno. Knudson na čtyři doby povolil čtyři struny a jakmile vybuchnul drop v Hutton's Great Heat Engine, bylo zle. Poslední šance napoprvé rozdat pár loktů a urvat si krk. To propocené obětí do nadšených ovací trvalo nejdelších pár vteřin a vydalo za všechny ódy na možná ten nejdůležitější večírek vůbec. Cestou zpátky jsme se předháněli v nadsazeném pičování, co koho víc sralo. Jen kamufláž dojetí. Jestli poprvé nebo znovu? Na tom už nesejde.

Info

Botch (us) + Helms Alee (us)
14. 6. 2023 Essigfabrik, Kolín nad Rýnem

foto © Ondra Helar

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Punkom slobode na stope (Chorobopop)

Jakub Veselý 06.05.2024

Počas koncertu Ctib prezentoval myšlienku o skutočnej definícii punku, polemiku o o význame životného štýlu, ktorý nedefinuje len tvrdá hudba.

Skrýt se v tygřím obleku (Raein)

Marek Hadrbolec 02.05.2024

Raein se před Kabinetem Múz pomyslně svlékají donaha a dávají se všanc. Lidi se nedočkavě chytají cizích slov a známých melodií.

Nothing Works (Declan McKenna)

Eva Karpilovská 29.04.2024

Britský písničkář Declan McKenna se po dvou letech vrátil do Prahy, s rozrostlou kapelou zahrál tentokrát v prostorném holešovickém klubu SaSaZu.

Rezignace v nejlepším smyslu slova (Still House Plants)

Alžběta Sadílková 28.04.2024

Koncert Still House Plants se odehrál jen pár dní poté, co si jejich nejnovější deska na serveru Pitchfork vysloužila označení Nejlepší nová hudba.

Panorama války nad městem (Mayssa Jallad)

Filip Peloušek 28.04.2024

Příběh vyprávěný mezi písněmi je temnější a temnější. Oči mi jen těkají mezi drobnou zpěvačkou naprosto ponořenou do hudby a panoramatem města za ní.

Zpěv odkvétajících slunečnic (White Ward)

Marek Hadrbolec 25.04.2024

Nový prostor brněnské Melodky obehnaný bílými kachličkami má navíc osobitou, mírně surrealistickou atmosféru.

Vpít se do ocelové hory (Deena Abdelwahed)

Michaela Šedinová 23.04.2024

Je sobota večer, ale sál kina Přítomnost je jako vždycky tak trochu v bezčasí. Loňská deska Jbal Rrsas tuniské producentky Deeny Abdelwahed je taky mezi časy a světy.

„Keď sa niečo páči všetkým…” (Berlin Manson)

Marek Hadrbolec, Veronika Vagačová 21.04.2024

Slovenští bojovníci za sociálně spravedlivou společnost a postpunk smíchaný s rapem vzali během malé české tour útokem nejprve vyprodanou Prahu a druhý den Brno.

Mezi hukotem velkoměsta a ptačím zpěvem (Shida Shahabi, BITOI)

Alžběta Sadílková 21.04.2024

My promlouváme k prostoru, prostor promlouvá k nám. Součástí oslav 40. narozenin Atria Žižkov byl i víkendový dvojkoncert pod taktovkou Heartnoize promotion.

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace