Články

Průvodce městskými kmeny: Thrash Metal

Průvodce městskými kmeny: Thrash Metal

redakce | Články | 14.06.2015

Kmeny. Koprodukční dokumentární cyklus mapující současné městské subkultury přiblíží 16 z 26 témat popsaných v úspěšné knize Kmeny z roku 2011. Cílem cyklu není podat komplexní zprávu o subkulturách, ale ukázat, jak jednotlivá mikrospolečenství v Čechách fungují, jak se projevují, jak vypadají a v čem tkví jejich těžiště. Dokumentární cyklus vzniká v koprodukci České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister, další díl ve středu sedmnáctého června. Co my s tím? V neděli před každým dílem si projedeme tu kterou subkulturu, podle toho, co poslouchá, co smaží a co naopak vůbec, vážně i nevážně, klipově.

Thrash Metal
„Tak se všichni userte." Nebýt thrash metalu, nechodím půl roku k doktorovi se zánětem šlach. Takže si troufám tvrdit, že jsem v tomhle případě tak trochu insider. Měl jsem džísku s pentagramem a riffy Slayer jsem drtil tak dlouho, dokud jsem z ruky neměl povadlou šunku. Rychlost, finesa, agrese. Tři slova, která chtě nechtě musí bez přemýšlení projet hlavou, když se řekně thrash. V dnešní době, kdy je všechno light a bez kofeinu i thrash vyměkl, takže se teď řeší padesátibarevná trička a ohlé kšiltovky víc než Mengele nebo Ed Gein a jiná vyznání smrti. Navíc se dneska kapely nebojí na promo fotkách usmívat, tak kde to jsme?

Rok 92, Debustrol a Freddy Krueger. Klasika, která ve své době s nejednou máničkou zatočila.


Takhle to ve stejný rok sekali v Německu Sodom. Učebnicový příklad songu, který z vaší ruky udělá povadlou šunku.


A to jste věděli, že Kerry King měl svého času taky dlouhé vlasy? A víte, co je nejhorší? Když kapela nosí svoje vlastní trika.


Původně jsem chtěl dát jenom videa Slayer a vynášet je do nebes, ale kapela ve vlastním merchi, to vždycky smrdí. Municipal Waste přinesli do thrash metalu humor, takže ho více méně zneuctili a pohřbili.


Dlouhou dobu bylo Haunting the Chapel nejlepší thrashové EP, teď je to Až přijde čas od Lahar. Idiotsky rychlé, maniakální násyp. Několik let fastcore nejlepší průprava na ultimátní thrash metal.


Alex Skolnick z Testament dává základní lekci: jak si z ruky udělat nastrouhaný sýr.


Krámek Levná CD jednou udělal Black/Death/Thrash výprodej, což pokud ještě nemáte ani občanku a objevujete metal, má ohromně silné kouzlo. Klenot. Dávejte v celé míře. Thrash jak kopyto!


Díl Kmenů věnovaný Thrash Metalu režíroval Petr Hátle. Po krátké epizodě na Filmových studiích na FFUK studoval na FAMU katedru dokumentární tvorby. V průběhu studia absolvoval dlouhodobou stáž na Bilgi University v Istanbulu. Natočil několik krátkých filmů, které se úspěšně promítaly na mnoha festivalech. Pod jeho režijním vedením vznikly, mimo jiné, dokumenty Hiltonleaving (2007) a Návštěvníci pevnosti (2006). Získal zvláštní ocenění v rámci kolekce filmů studentů FAMU na festivalu českých filmů Finále Plzeň 2008 a jeho krátký film Advent (2010) získal cenu časopisu Cinepur na FAMUfestu 2010. FAMU absolvuje celovečerním debutem Velká noc (2014), vizuálně působivou filmovou sondou do nočníh života pražské periferie. Film získal hlavní cenu pro nejlepší dokumentární film na festivalech v Jihlavě a na Finále Plzeň.

Info

Premiéra dokumentu Thrash Metal 17. 6. od 22:00 na ČT2 a od 22:30 na Kmeny.tv.

www.kmeny.tv
www.facebook.com/projektKMENY

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Kee Avil

redakce 07.05.2024

Kanadská avantgardní písničkářka, producentka a kytaristka Vicky Mettler vystoupí za týden v MeetFactory. Co dělá ve volném čase a na čem nejvíce pracuje?

Vstupní prohlídka: Jonathan Roy

redakce 06.05.2024

„Je to alternativní, psychedelické, popové i písničkářské. Zvláštní a zároveň cool,“ láká zpěvák. Na desku i na koncert v Kasárnách. Vstupní průklep.

Punkom slobode na stope (Chorobopop)

Jakub Veselý 06.05.2024

Počas koncertu Ctib prezentoval myšlienku o skutočnej definícii punku, polemiku o o význame životného štýlu, ktorý nedefinuje len tvrdá hudba.

Prosba o záchranu s příchutí nostalgie (Green Day)

Fí Poláchová 05.05.2024

Na předchozí nahrávce se snažili posluchače pobavit experimentováním s různými žánrovými prvky, kdežto u Saviors se vrátili k punkrockovým kořenům, hutným kytarovým riffům a intenzivním bicím.

Šejkr #129: „see and don't see“

Michal Pařízek 03.05.2024

Festivaly, svátky, narozeniny. Jako by toho nebylo málo samo o sobě a teď se k tomu přidalo i mistrovství světa ve snookeru...

Pořadatelská: Ivo Lorenc (MeetFactory)

redakce 02.05.2024

Kytarista několika brněnských kapel a produkční MeetFactory v pořadatelské rubrice.

Skrýt se v tygřím obleku (Raein)

Marek Hadrbolec 02.05.2024

Raein se před Kabinetem Múz pomyslně svlékají donaha a dávají se všanc. Lidi se nedočkavě chytají cizích slov a známých melodií.

Donaufestival 2024: To nejlepší

redakce 01.05.2024

Donaufestival 2024 opět potvrdil komplexnost dramaturgie a genius loci historického rakouského městečka na břehu Dunaje.

Spolupráce, o tom to je (Lyrical Lemonade)

Tereza Bartusková 30.04.2024

Z internetového blogu, zaměřeného na chicagskou hudební scénu, vytvořil jeho zakladatel Cole Bennett během jedné dekády Lyrical Lemonade, jak ho známe dnes.

Sharpe 2024: To nejlepší

redakce 29.04.2024

Odjíždíme dojatí a tento rok i trochu hladoví, ale rozhodně ne po zážitcích, těch máme plné kapsy.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace