Články / Seriály

Šejkr #111: Prší?

Šejkr #111: Prší?

Michal Pařízek | Články / Seriály | 11.08.2023

Prší. Utíkal bych, kdybych měl sílu, ale není kde brát. Proč tady musíš být vždycky do rána, říkám si už poněkolikáté za těch osm let, co na Besedu jezdím. Nebo pokaždé? Mizím, až když areál začíná v neděli ráno zase ožívat, hlavou mi běží, co všechno se za ty dva dny, které uběhly jako sotva pár hodin, stalo. A je toho dost. Jako pokaždé.


„Letos extrémně intenzivní, což neznamená, že nejlepší,“ píše mi Pavel U. pár dní po Besedě, když už tu spoušť konečně uklidili. Rozumím velmi, aniž bych kdy dělal festival na zelené louce, v těchhle případech se vlastně vždycky jenom vezu. Stačí mi naše menší akce pod střechou, úplně. Přesto si troufám říct, že rozumím, složitost pořádání festivalů v současnosti potvrdí snad každý pořadatel, nezáleží na místě ani na velikosti akce. V případě nás s Pavlem se nabízí i skutečnost, že multitasking už nefunguje tak jako dřív. V Tasově si po letech chvíli povídáme s Mišem Kaščákem, ten to potvrzuje. Stejnak ale domlouváme nějaké věci na příště, co taky jiného.


Small talk s Mišem je vlastně pro všechny „moje“ Besedy signifikantní. Sice každý rok počítám ztráty – kolik jsem toho neviděl, kolik lidí jsem nepotkal, kolik času jsem jen prozevlil –, ale nakonec se stejně stane něco, proč si ten který ročník pamatuju. Se šéfem Pohody se potkáváme na x akcích za rok, ale promluvit jsme si stihli po hodně dlouhé době až tady. Vzpomínat budu i na další věci – milé sdílení stánku s lidmi z Kabu (omlouvám se Jirzovi i celému štatlu, ale vaše zkrácení fakt používat nebudu), klábosení s Berlin Manson, kteří u našeho stánku v podstatě odehráli další koncert, trilion zastavení a (po)povídání, pár statementů, které člověk slyšet nemusel. Taky na kávu a dortíky od Tunsgramu, za všechny koncerty masakrující Special Interest, kteří byli přesně tak přísní, jak jsem čekal, na debatu s Verunkou o posledním koncertu Nod Nod právě tady, ve velmi důležitém čase i roce. Kdyby byla Beseda poslední akcí roku, tak by se nikdo z nás asi nezlobil. Ale není, naštěstí. I díky tomu poznáme, jak je výjimečná.


Ztrát bylo samozřejmě dost, top 5 tradičně lepím z několika málo koncertů. Zase jsem si pořádně neužil Václavovy světlomety, podobně jako na Colours už bylo těch myšlenek ve vzduchu příliš a osobní forma taky nic moc, na Orient jsem se nedostal vůbec, podobně jako na x dalších, jsem rád alespoň za kousky Mat213 a Wodehn. Nejvíc času paradoxně trávím na The Murder Capital, asi i proto, že se jejich koncert posunul. V případě Besedy ale nejde o statistiky, povinnosti nebo plány, zásadní je být tady. Pravidelná dávka batiky, říkám s láskou každý rok. Přesně tak to je. Rozplývající se okraje někdy nevadí. Co někdy, vlastně nikdy: právě do těch fluidních mezer se vejdeme nakonec všichni. Od letoška mám jeden přívlastek navíc – jediný festival, kde si nechám nalakovat nehty. Terminus rulez. Prší? Aspoň že tak. Na viděnou v Chomutově.

Dneska v osm na Radiu 1 spolu s Carlosem Trulym, přijde taky Ida the Young, Spellling, Emil Amos, Bolka nebo Sneaky Jesus. Cerca de mi.

Info

Rozhlasový pořad Šejkr poslouchejte na Radio 1.

foto © Radek | FB Besedy

tracklist:
Carlos Truly – Much 2 Much
Elephantine – Trembler
Christian Scott aTunde Adjuah – Bark Out Thunder Roar Out Lightning (Duo)
Emil Amos – Zone Black
Spellling – Hard to Please (Reprise)
Chika – Prodigy
Mong Tong 夢東 – Fire Wind Wheel
Melonyx – Melanin Queens
John Coltrane – Africa (live)
Pedro Ricardo & Damián Botigué – Cerca de mi
Irreversible Entanglements – Free Love
Kamaal Williams – PKKNO
Daniel Villarreal – Summer Cliffs
Ida the Young – Mr. Pie
Lizzy Mercier Descloux – Hard-Boiled Babe
Meztico – Goldmine (feat. N. Hardem & Shantéh)
Sneaky Jesus – Krztusiec
Galaxie 500 – Strange
Alabaster dePlume – Did You Know (feat. Momoko Gill)
Bolka – xixi krv
Doja Cat – Paint The Town Red
Lol Tolhurst & Budgie & Jacknife Lee feat. James Murphy – Los Angeles (with James Murphy)
Gallon Drunk – Series of Dreams

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Pořadatelská: Adam Godziek (Tauron Nowa Muzyka)

redakce 10.06.2024

Jak dlouho jezdíme do Katovic na Tauron Nowa Muzyka? Minimálně deset let o něm píšeme ve Full Moonu, ale někteří z nás pamatují i jeho začátky. Pár otázek pro šéfa.

Kam na rajz se Soňou Borodáčovou (Terén)

redakce 04.06.2024

V současné době pracuje jako intendatka platformy Terén, která propojuje divadelní oblast s dalšími nedivadelními obory a testuje hranice performativního umění. Kam nás pozve?

Protokol: Haštal Hapka

redakce 29.05.2024

Mimo jiné napsal hudbu k jednoaktové opeře pro jazzové kombo, smyčcové kvarteto a ansámbl sólistů, jejíž premiéru uvede bienále NODO. Na jaké hudbě vyrostl?

Kam na rajz s Michalem Vojcechem (Festival Habrovka)

redakce 27.05.2024

Michal Vojcech z festivalu Habrovka zve na tři letní festivaly a jeden podzimní koncert. Co to bude?

Vstupní prohlídka: Stratopilot

redakce 24.05.2024

Debutové EP odráží zkoumání okolního světa i uchování prchavých pocitů. Totéž jsme sledovali v následujícím dotazníčku.

Pořadatelská: Michael Šimon (Selection)

redakce 23.05.2024

Booker Michael Šimon zve na Beth Ditto a taky doporučuje unikátní vtipnou elektroniku reflektující témata přistěhovalectví, identity a střetu kultur. Co víc?

Protokol: Brother Michael (Psymon Spine)

redakce 16.05.2024

V našem protokolu jsme vyzpovídali klávesistu a producenta Brother Michaela, abychom nahmátli hlubší kořeny kapely.

Kam na rajz s Bárou Hodonickou (Regiony)

redakce 15.05.2024

„Jedinečná atmosféra, očekávaná i naprosto náhodná setkání dělají z divadelního Hradce to jediný místo, kde v červnu chce a musí být každý,“ říká ta, která žije kulturou.

Vstupní prohlídka: Lament

redakce 13.05.2024

Apokalyptické vize i sociální kritika, poezie, u které se tančí. A dvojice Lament v naší čekárně u příležitosti aktuálního alba.

Pořadatelská: Tomáš Jarkovský (Regiony)

redakce 11.05.2024

Na jaké divadelní představení a festivaly nás pozve vášnivý divadelní nadšenec a ředitel Draku? Regiony a nejen ty.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace