Články / Sloupky/Blogy

Šejkr #128: Hlavně aby to nebylo naposledy

Šejkr #128: Hlavně aby to nebylo naposledy

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 19.04.2024

Zahrada Nové Cvernovky volá. Příští týden ve čtvrtek začíná další ročník festivalu Sharpe a těšení i nervozita rostou. Tohle je Šejkr Sharpe edition, tedy téměř. V pořadu zazní hned několik ukázek z programu plus jedna motivační na závěr směřuje taky na Slovensko. Těšení na Sharpe totiž nebezpečně koliduje s hodně divnými věcmi, které se v zemi odehrávají vlastně každý den.


V Tallinnu byla zima, ale dobře. O festivalu víc v květnovém čísle, teď mám na mysli něco jiného. Na každém ze showcasů se potkáváme se slovenskými přáteli, ti se letos z Estonska vraceli o den dřív kvůli prezidentským volbám. Přání všeho nejlepšího při loučení nestačilo, během koncertu Tramhaus v sobotu v noci jsem kontroloval první predikce a vypadalo to ještě dobře, o pár desítek minut později bylo jasno. Fico dostal další razítko. Pár dní nato jsem se zúčastnil jedné z grantových komisí slovenského Fondu na podporu umění a tam už se řešily změny, které se ministerstvo kultury chystá s Fondem udělat. A hned tento týden výbor Slovenské republiky pro kulturu a média přijal novelu zákona, která upravuje chod a rozhodovací procesy FPU. Fascinující, jak to jde rychle. A děsivé.


O situaci se v českých médiích příliš nepíše, ostatně ani ve slovenských, událostí, které se v souvislosti s Ficovou vládou odehrávají, je příliš. Ve zkratce jde především o výraznou změnu chodu celé organizace a kompetencí jednoho orgánu, Rady FPU, o celé věci si případně přečtěte tady. Aktuální návrh vkládá vše podstatné do rukou orgánu, kde budou mít většinu přímo ministerstvem jmenovaní zástupci, ze členů odborných komisí (kterých je okolo sedmdesáti) pak učiní statisty. To vše s platností od 1. června. Fascinující a děsivé. Grantová politika na Slovensku funguje trochu jinak než u nás, kde více méně vše probíhá skrz ministerstvo, zmíněný Fond na podporu umění je nezávislým orgánem, který operuje samostatně, s jasně daným rozpočtem a striktními pravidly. V různých grantových komisích působím dlouhé roky, nominace do komisí Fondu před dvěma lety potěšila, ještě více pak konkrétní zkušenost s jejich praxí. Dlouhé diskuze, všestranná snaha o maximální objektivitu, žádné nadržování, přísnost. Když jsme se minulý týden se členkami a členy komise po dvou dnech loučili, padla smutně varovná slova: hlavně aby to nebylo naposledy.


„Zapomeňte na pojem nezávislá kultura, všichni jsme závislí,“ zahlásil Adam Dragun ve středu v noci na koncertě Berlin Manson při promluvě směřované právě k FPU. Tohle je potřeba si uvědomit, můžeme být příznivci grantů v kultuře nebo jejich odpůrci, ale jsou tu a jsou potřeba. A jejich benefity užíváme všichni. Závislost na podpoře státu není zdravá, zároveň nejde o samozřejmost, naopak. Je třeba nastavit řádně husté síto, kterým projdou jen přínosné a unikátní projekty. Kterým pak náleží příspěvek, nikoli kompletní náklady. Jenže na Slovensku jde o jinou věc, aktuální události se dotýkají samotných základů demokracie a svobody. Nejen v kultuře. Dívejme se tam bedlivě, za rok můžeme být ve stejné pozici. „It looks like the road to heaven/ But it feels like the road to hell/ When I knew which side my bread was buttered/ I took the knife as well,“ zpíval George Michael v písni Freedom. A já si při balení na Sharpe opakuji: Hlavně aby to nebylo naposledy.

Šejkr dnes tradičně v osm večer na Radiu 1, přijdou taky Erika Rein, Los Sara Fontan, Mayssa Jallad, Ivy Z, DJ Nigga Fox nebo Dirty Three. Love changes everything.

Info

Rozhlasový pořad Šejkr poslouchejte na Radio 1.

Tracklist:
The Drin – Tigers Cage
Jharis Yokley – Megaman
Duppy Gun Meets Feel Free Hi Fi – Burnin Up
Erika Rein – HiHi (vies ze to nikomu nepoviem)
||ALA|MEDA|| – dom os ft. Marek Pospieszalski
Cassie Kinoshi's seed. – IV
Céu – Gerando na Alta
Algiers – Underside-Outtake1
Los Sara Fontan – Wall-e
Greg Saunier – Grow Like a Plant
Ana Lua Caiano – Os Meus Sapatos Não Tocam Nos Teus
Barry Adamson – Demon Lover
Baby Rose – Weekness (w/ BADBADNOTGOOD)
Mayssa Jallad – Markaz Azraq (December 6)
Danielle Boutet – Images
Einstürzende Neubauten – Isso Isso
FACS – Take Me to Your Heart
Amy Aileen Wood – Time for Everything ft. Fionna Apple
Use Knife – Ptolemaic (Zoë Mc Pherson Remix)
Ivy Z – the worst memories
Jake Long – Silhouette
Chyna Streetz and 183rd – Judas Kiss ft. Tiona Deniece
Indus – Alfa Indi ft. Nelda Piña
Beth Gibbons – Reaching Out
DJ Nigga Fox – 4 Fantasies
Dirty Three – Love Changes Everything I
George Michael – Freedom '94 (Live Version)

foto © Dagmar Hochová – Proti zdi, Z cyklu Děti, 1960

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #130: Family show

Michal Pařízek 17.05.2024

„It’s not big and it’s not special.“ Nevím, proč mě ten slogan takhle chytnul, ale běží mi hlavou už týden. Spolu s Pocahontas rodinou, Big Special a dalšími.

Tak daleko, tak blízko: Selina Maisch

redakce 10.05.2024

Krátká anketa pro pianistku švýcarské kapely Glaston, před pražským koncertem.

Preview: Lonnie Holley vs. Lord Spikeheart

Michal Pařízek 09.05.2024

Na smíchovském břehu proběhnou dvě akce, které stojí za to neminout, v rámci určitého zrychleného režimu snad půjde oběhnout MeetFactory i Underdogs‘. A zítra do Brna!

Vstupní prohlídka: Kee Avil

redakce 07.05.2024

Kanadská avantgardní písničkářka, producentka a kytaristka Vicky Mettler vystoupí za týden v MeetFactory. Co dělá ve volném čase a na čem nejvíce pracuje?

Šejkr #129: „see and don't see“

Michal Pařízek 03.05.2024

Festivaly, svátky, narozeniny. Jako by toho nebylo málo samo o sobě a teď se k tomu přidalo i mistrovství světa ve snookeru...

Donaufestival 2024: To nejlepší

redakce 01.05.2024

Donaufestival 2024 opět potvrdil komplexnost dramaturgie a genius loci historického rakouského městečka na břehu Dunaje.

Sharpe 2024: To nejlepší

redakce 29.04.2024

Odjíždíme dojatí a tento rok i trochu hladoví, ale rozhodně ne po zážitcích, těch máme plné kapsy.

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace