redakce | Zprávy | 08.10.2020
Česká veganská společnost letos vyhlásila soutěž, ve které se měli utkat ti nejlepší kuchaři se svými rostlinnými recepty. Hlavním smyslem soutěže bylo ukázat atraktivní, nutričně vyvážené moderní veganské pokrmy, které jsou v dnešní době velmi žádané. Soutěže se zúčastnili nejen kuchaři z veganských restaurací, ale i lidé z profesionálních kuchyní používajících živočišné produkty.
Do soutěže se přihlásila i Pavla Drlíková - kuchařka z brněnské veganské restaurace Die Küche, která je součástí klubu Kabinet múz, a kuchařské utkání vyhrála. „Překvapilo mě, jakou má soutěž vysokou úroveň, i když se jednalo o první ročník. Velice profesionální přístup personálu, organizátorů, poroty i samotných soutěžících. O to víc mě první místo těší, protože konkurence byla opravdu veliká,“ popisuje Pavla. Od luxusních degustačních menu o čtyřech chodech po svíčkovou omáčku nebo halušky - to vše je Die Küche. To, co spojuje všechna jídla a především koncept celé restaurace, je však jednoduché: důraz na kvalitu, čerstvost a veganství. Od roku 2016 Die Küche přesvědčuje své hosty o tom, že veganská kuchyně nemusí být jen pouhou náhražkou, ale že může nabídnout nečekaný chuťový zážitek i mnohým neveganům. O tom, že Die Küche stojí za zkoušku mimo jiné hovoří i fakt, že restaurace obdržela titul Nejlepší veganská restaurace roku 2019.
A jaké jídlo tolik porotě zachutnalo? Carpaccio z pečené červené řepy, nočky z mandlového sýru, kaviár z ostružin, crumble z vlašských ořechů a ovesných vloček, rukolové pesto. „Pokrm, který jsme prezentovali, měl být sezónní, lehce stravitelný a výživově vyvážený. Jídlo neberu jako "plnidlo", ale zároveň se zajímám, aby v pokrmu byl dostatek bílkovin, kvalitních tuků a sacharidů. Při vymýšlení soutěžního jídla jsem proto k tomu takto přistupovala. Aby chuť jednotlivých komponentů do sebe krásně zapadaly a člověk se po jídle necítil unavený. Ba naopak plný energie,“ vysvětluje Pavla, která je také autorkou kuchařky Veganské Neřesti. Kniha je k dostání také přímo v restauraci Die Küche a najdete v ní spoustu zajímavých receptů.
Die Küche
fb restaurace
redakce 27.11.2024
Přestává být patrné, jestli máme tu čest s kapelou ladící nástroje mezi písněmi, anebo s chytře uvažujícími následovníky Stravinského.
redakce 26.11.2024
Pesničku ťažko žánrovo zaradiť, keďže sa pohybuje niekde na pomedzí mainstreamu a alternatívy, familiárneho zvuku a nečakaných prvkov.
redakce 26.11.2024
Tento ročník nebude zastřešen jednotným tématem, ale pojede v několika rozličných proudech. Jedním z nich bude umělecká laboratoř Resynthesing the Traditional.
redakce 26.11.2024
Než založili duo Walter Frosch, pojmenované po legendě fotbalových St. Pauli, brázdili Evropu se svou hardcore/noise rockovou kapelou YC-CY.
Darja Moravová 25.11.2024
Je to sice strašný klišé, ale přátelství JE někdy víc než láska. Protože láska často krachuje, a právě přátelství a hudba, potažmo koncerty pak hojí rány na srdci.
redakce 25.11.2024
Duo tvoří originální živá vystoupení, kde kombinuje hudbu, vizuální efekty a vlastní nástroje.
redakce 25.11.2024
Brněnskou scénu ovládnou melancholické melodie, nasáklé reverbem, spojené s výraznými syntezátorovými linkami.
redakce 24.11.2024
Petra Mazocha a Jiřího Libánského spojuje piano, obrazotvornost a touha nechat hudbu svobodně promlouvat.
redakce 24.11.2024
Nahrávka sa nesie zväčša v pomalšom tempe, má popovú štruktúru, ale ozvú sa občas aj džezové ši swingové vplyvy.
redakce 24.11.2024
Koncerty Deli Teli se vyznačují nakažlivou energií a jemnou dávkou středomořského dramatu a řadou zapomenutých hitů, které kdysi rozpálily Atény.