Akce

Říjnové koncerty v režii Rachotu

Konk Pack – Thomas Lehn, Tim Hodgkinson, Roger Turner (de, uk)
23. 10. 2024 20:00
Punctum - Krásova, Praha

Navazujeme na podzimní pozvánku na akce Rachotu, říjen je nabitý a přináší spoustu jmen: future funk Ghost-Note, autentický gospel The Staples Jr. Singers, Emilíanu Torrini a další.

Harpreet Bansal Trio vzniklo v roce 2008. Ve své tvorbě propojuje severoindickou klasickou hudbu, jazz, různé styly lidové hudby, současnou klasiku, Bollywood a další. Indicko-česko-norské trio je v oboru propojování odlišností unikátním projektem, které po zásluze sklízí uznání jak u hudebních kritiků, tak u vnímavého publika. V Jazz Docku 11. října. Den na to zažíjete elitní funk a groove s bubeníky ze Snarky Puppy. Superskupinu vede snad nejlépe sehraná dvojice hráčů na bicí a perkuse, Robert Searight a Nate Werth, mnohonásobní držitelé Grammy. Hvězdnou sestavu obohatili ti nejlépe fundovaní sidemani takových hvězd jako Prince, Snoop Dogg, Erykah Badu, Herbie Hancock či Kendrick Lamar. Po dvou letech se Ghost-Note vrací do Prahy v plné sestavě s novým albem Mustard n’Onions.


Staple Singers byli pro gospel tím, čím Robert Johnson pro blues; jejich autentický projev inspiroval vznik sboru The Staples Jr. Singers, složeného z mladších sourozenců Brownových z černošských komunit na jihu USA, a jejich album When Do We Get Paid z roku 2022 se stalo sběratelským kouskem, přičemž jejich styl měl vliv na velikány soulu a rock and rollu a je bližší africké trance music než bělošským církevním zpěvům. Drsný autentický gospel z jižanské kuchyně v Akropoli 15. října. Fela Kuti, zakladatel afrobeatu, uvedl tento styl afrických rytmů, funku a jazzu na světová pódia v sedmdesátých letech, a dnes na něj navazuje jeho syn Seun Kuti, respektovaný saxofonista a zpěvák, který po smrti svého otce převzal vedení skupiny Egypt 80, jejich album From Africa with Fury produkovali Brian Eno a John Reynolds, Black Times bylo nominováno na Grammy, a v Praze představí (16. října) nové album produkované Lenny Kravitzem.

20/. října Jontavious Willis, 27letý rodák z Georgie, oživí blues duchem minulosti s autentickým a současným akustickým stylem, který nese ozvěny velikánů jako Robert Johnson, a to v Paláci Akropolis. Tim Hodgkinson, Thomas Lehn a Roger Turner tvoří trio Konk Pack, známé svým spojením psychedelie, free jazzu a elektroakustické improvizace. Kritika chválí jejich nespoutaný zvuk a mistrovskou schopnost vytvářet komplexní a dynamické kompozice. 23. října v Punctu. Emilíana Torrini, jedna z nejlepších islandských zpěvaček, se vrací (25. října) po dlouhých 14 letech do Prahy s novým albem Miss Flower. Čekájí nás průzračné folkové melodie v kombinaci s elektronikou.

Měsíc uzavře Vinicius Cantuária - mistr brazilské bossa novy s příchutí avantgardy, elektroniky a současného jazzu - s novým projektem Psychedelic Rio (26. října) a největší ikona západoafrické hudby všech dob, Orchestra Baobab (30. října). Klíčová kapela zlatého období africké hudby, unikátně spojila africké kořeny s afrokubánskými rytmy a po obnovení díky producentovi Nicku Goldovi, který stál za vznikem Buena Vista Social Clubu, se dnes řadí mezi nejdéle fungující africké ansámbly s novým albem plánovaným k padesátiletému výročí.

Info

Rachot
web

foto © se svolením Rachotu

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Krajinou Marie Puttnerové

redakce 23.10.2024

Autorkou videoklipu je opět vizuální umělkyně a VJka Linda Arbanová, která se podílela už na prvním videoklipu k singlu Píseň o domově.

Tim Dahl s Tiziou Zimmermann a Chris Pitsiokos v Punctu

redakce 23.10.2024

Čeká nás dialog dvou nástrojů, které jsme zpravidla zvyklí slýchat v úplně jiných souvislostech.

Zaho de Sagazan i Peach Pit v Praze

redakce 22.10.2024

Kanadská kapela Peach Pit měla vždy blízko k melancholickým náladám i podmanivé melodice a na čerstvé desce Magpie tomu není jinak.

Hudba hnutí Fluxus rozezní žižkovské Atrium

redakce 22.10.2024

Pozvání přijali Anna Clementi, Deborah Walker, Agnese Toniutti, Luciano Chessa, Werner Durand, Miroslav Beinhauer a Petr Ferenc.

Václav Havelka představí Sonic Herbalism

redakce 21.10.2024

Sonic Herbalism spojuje umění, vědomí o přírodě a hlubokou úctu k léčivé síle rostlin.

Carl Stone v Cross Clubu

redakce 20.10.2024

Očekávejte pestrobarevné koláže, které připomenou nejen glitch a plunderfonii, ale i současný hyperpop.

The Messthetics, John Maus, David Grubbs nebo Xiu Xiu v MeetFactory

redakce 19.10.2024

Kultovní kalifornské uskupení Xiu Xiu představí svou novou nahrávku 13" Frank Beltrame Italian Stiletto with Bison Horn Grips pod hlavičkou MeetFactory x A.M.180.

Live Nation uvedou Kakkmaddafakka

redakce 19.10.2024

Někdy se tahle pětice při koncertech rozroste o další hudebníky a často je jich na pódiu i dvanáct.

Venktovka pokřtí EP

redakce 17.10.2024

Člen uskupení Opak Dissu se na svém novém EP opět spojil se svým dvorním producentem Lvciferem.

Who’s Crazy v Gambit Cafe

redakce 16.10.2024

V karlínském Gambit Cafe se na začátku října rozproudila nová koncertní série Who’s Crazy, která se bude odehrávat dvakrát do měsíce.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace