Články / Sloupky/Blogy

Šejkr #121: Nanovo

Šejkr #121: Nanovo

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 12.01.2024

Přelom roku je mimo jiné ve znamení koncertní pauzy. Pokaždé si to užívám víc, je třeba vypnout a povolit, desítky shows se během roku nastřádají a určitá protiváha je na místě. Stejně jako schovat se pod deku. O to zábavnější bude návrat do, ehm, reality, příští týden. Zmrzlý a zjevně zasněžený Groningen čeká. Málokdy jsem se těšil víc.


Dobře si pamatuji, jak jsem se tam ocitl v roce 2013 poprvé. Taky byla zima až hrůza, ale malebné uličky, náměstí a ostrá světla severu mi přirostly k srdci. A pouto k městu během let zesílilo, v Groningenu už se svá oblíbená místa ani nesnažím pravidelně navštěvovat, je jich mnoho. Tedy kromě klubu Vera, tam musím každý rok. Spíš mě zajímají další, nová místa, i když během tří dnů toho člověk zase tolik nestihne, zejména když večer běhá z klubu do klubu. Kolikrát jsem si říkal, že se tam musím vypravit v létě, v klidu a tak dále. Ale vlastně nevadí, že to nikdy nevyšlo. Groningen mám díky festivalu Eurosonic Noorderslag tak spojený s lednem, že se to bude těžko párat. Otevření dalšího roku, nové příležitosti, nová jména. Nový začátek.


O'Ceallaigh je jedna z mnoha malebných groningenských hospůdek, poměrně nenápadná a rozhodně neokázalá, v posledních pár letech právě ona patří k místům, kde se stavuji hned několikrát. (A zdaleka ne pouze kvůli skvělému místnímu Guinnessu.) Během Eurosonicu se i tady, jako téměř všude ve městě, hraje, přičemž nejde o náhodný sběr kapel, které jdou/jedou kolem, ale o kurátorovanou přehlídku místních nadějí. Akce The Sounds of Young Holland proběhne zde a v nedalekém baru Kult letos počtrnácté, původně šlo o alternativu k hlavnímu programu, na kterém více méně žádné nizozemské kapely nehrály. To už je dnes naštěstí jinak, ale přehlídka, za kterou stojí label Subroutine, přetrvala. Pokud hledat nová místní jména, tak tady. Jeden tip za všechny, Sacrificial Chanting Mood.


Letošní program Eurosonicu mi sedí jako snad ještě nikdy předtím. Obvyklé bývá tápání mezi zcela neznámými jmény, letos budu chodit zejména na oblíbence. Zaho de Sagazan, Yoni Mayraz nebo Lenhart Tapes jsou Šejkrem ověřená jména, Los Sara Fontan jsem objevil loni v Seville a těším se na ně náramně, podobně jako na Ralphieho Choo nebo Linu, kterou pořadatelé oznámili na poslední chvíli. Podobně bych mohl pokračovat, ale stejně podstatné jsou všechna mikro setkání ve frontách nebo míjení na ulicích, tresky na tržišti na Vismarktu nebo hrabání ve vinylech v Klinkhamer Records. Nebo fascinující místní muzeum, které je letos díky nejmenované kapele „rozepnuté“.

Ano, může to začít nanovo. Tentokrát mi vánoční deka přišla až příliš těžká a neprodyšná, už je načase se probudit a posunout. Možná by tomu mohl pomoci i ten mráz. Dneska v osm večer na Radiu 1 spolu se Zaho de Sagazan, Josefinou Dusk, Yonim Mayrazem, Island Mint nebo Lenhart Tapes. Nebo s ukázkou ze soundtracku, o kterém Amy neví. Love You Much, Love Too Much.

Info

Rozhlasový pořad Šejkr poslouchejte na Radio 1.

Zaho de Sagazan – Ne te regarde pas
Yoni Mayraz – Dybbuk Tse!
Butcher Brown – Down with the King
Ana Lua Caiano – Vou Ficar Neste Quadrado
Ngwaka Son Systeme – Lakala
Kahil El’Zabar, Ethnic Heritage Ensemble – Compared to What
Josefina Dusk – Pumpa
Natascha Rogers – Move Etchéké
Natanael Cano / Peso Pluma / Gabito Ballesteros – AMG
Lina – O Que Temo E O Que Desejo
Novos Baianos – America Tropical
Nikol Bóková – The Deep Range
Michael Vincent Waller – Nocturnes No. 4 (Jlin Remix)
Ariel Kalma, Jeremiah Chiu & Marta Sofia Honer – Ecoute Au Loin
Les Amazones d'Afrique – Flaws
Island Mint – Burnout
Ralphie Choo – Tangos De Una Moto Trucada
Nia Archives – Baianá
Astrit Ismaili – Miss Kosovo feat. Mykki Blanco
Zaho de Sagazan – Tristesse
Kevin Richard Martin – Love You Much, Love Too Much
Kali Malone – Passage Through the Spheres
Erick the Architect – Ezekiel\'s Wheel feat. George Clinton
Lenhart Tapes – Što si glava feat. Tijana Stanković
Ratigan Era – Gan Dem
Los Sara Fontan – Talbot Samba
Talking Heads – Big Business / I Zimbra (Live) (2023 Remaster)
Andy the Doorbum – Little Deaths (The Dirge of Renewal)

foto © Garry Grant

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #130: Family show

Michal Pařízek 17.05.2024

„It’s not big and it’s not special.“ Nevím, proč mě ten slogan takhle chytnul, ale běží mi hlavou už týden. Spolu s Pocahontas rodinou, Big Special a dalšími.

Tak daleko, tak blízko: Selina Maisch

redakce 10.05.2024

Krátká anketa pro pianistku švýcarské kapely Glaston, před pražským koncertem.

Preview: Lonnie Holley vs. Lord Spikeheart

Michal Pařízek 09.05.2024

Na smíchovském břehu proběhnou dvě akce, které stojí za to neminout, v rámci určitého zrychleného režimu snad půjde oběhnout MeetFactory i Underdogs‘. A zítra do Brna!

Vstupní prohlídka: Kee Avil

redakce 07.05.2024

Kanadská avantgardní písničkářka, producentka a kytaristka Vicky Mettler vystoupí za týden v MeetFactory. Co dělá ve volném čase a na čem nejvíce pracuje?

Šejkr #129: „see and don't see“

Michal Pařízek 03.05.2024

Festivaly, svátky, narozeniny. Jako by toho nebylo málo samo o sobě a teď se k tomu přidalo i mistrovství světa ve snookeru...

Donaufestival 2024: To nejlepší

redakce 01.05.2024

Donaufestival 2024 opět potvrdil komplexnost dramaturgie a genius loci historického rakouského městečka na břehu Dunaje.

Sharpe 2024: To nejlepší

redakce 29.04.2024

Odjíždíme dojatí a tento rok i trochu hladoví, ale rozhodně ne po zážitcích, těch máme plné kapsy.

Šejkr #128: Hlavně aby to nebylo naposledy

Michal Pařízek 19.04.2024

Tohle je Šejkr Sharpe edition, ne snad tedy úplně komplet, ale vlastně nakonec ano. V pořadu zazní hned několik ukázek z programu plus jedna motivační na závěr směřuje taky na…

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace