Články / Seriály / / 10+1

10+1 = Nina Honová

10+1 = Nina Honová

redakce | Články / Seriály / / 10+1 | 06.10.2024

Festival Music is, zaměřený na současnou klasickou, jazzovou, elektronickou i alternativní hudbu, přináší program pro zvídavé posluchače, kteří chtějí objevovat nové zvukové světy. Vystoupí na něm i Nina a Štěpán Honovi, kteří vás provedou spojením klavíru a vibrafonu, nadto na jejich koncertě zazní premiéra nové skladby od Darji Kukal Moiseevy a jedna z dětských písní Chicka Corey. Teď si můžeme vychutnat několik oblíbených skladeb klavíristky Niny Honové.


Lenny Kravitz - Let Love Rule
Debutové album z roku 1989, kde Lenny hraje téměř na všechny nástroje, veškerou hudbu a texty píše sám a vlastně je i producentem. Mladý Lenny a psychedelický soul… Když jsem song slyšela poprvé, byl to balzám, takový smyslný spouštěč lásky. Slyším v tom význam pro společnost a pro celý svět.


Béla Bartók - Out of Doors [“Szabadban”], Sz. 81, BB 89 (Piano: Zoltán Kocsis)
Soubor pěti skladeb pro sólový klavír napsaných v roce 1926, v roce, kdy Bartók napsal zásadní skladby pro klavír. Je to také období, kdy Bartók formuje svůj autentický styl a inklinuje k bachovskému řemeslu. Tato skladba oživuje mé maďarské kořeny. Folklór, Panonie, intonace jazyka, disonantní krása.


George Crumb - Makrokosmos Vol. 1
Má podnázev 12 Fantasy-Pieces after the Zodiac. Skladba je současná avantgardní klasická hudba a její hudební jazyk se zaměřuje na posouvání technických hranic nástroje. Paleta klavírních barev je obohacena o speciální efekty – mimořadný dynamický rozsah, nevšední pedalizace, preparace, alikvóty… Fascinuje mne také zvuková práce s prostorem, jednoduše je to takový klenot. Tato skladba byla pro mě, pro tradičně vychovanou klavíristku, naprostým šokem, vlastně to byl zásadní moment, když jsem si uvědomila, že moje interpretační cesta dostane jiný rozměr.


Ligeti - Lontano
Skladba z roku 1967 se mi popisuje nejlépe jako kanonická masa zvuku. Orchestr ztrácí svůj typický charakter a vytváří tmavou a těžkou hmotu, jež ztvárňuje fraktály a současně hýbá vesmírem - prostor pro transcendentálnost.


Erykah Badu - NPR Music Tiny Desk Concert
Tento koncert ve mně vyvolává slova Radost, Humor, Smooth, Přirozenost, Napojenost, Souznění. Hudebníci jsou fantastičtí a Erykah Badu, jako vždy, mysteriózní a fascinující.


Led Zeppelin - Babe I’m Gonna Leave You
Když potřebuji tančit, vlastně nekontrolovatelně se hýbat a nabíjet se. This is the „go-to song“.


Ekatarina Velika - Par godina za nas
Ikonická jugoslávská alternativní rocková skupina z Bělehradu, aktivní od roku 1982 do 1994. Jejich texty jsou poezie, zvuk elektronický a videa malá umělecká díla. Skupina formovala ducha společnosti vyrůstající na betonu balkánského socializmu. Skladbu Par godina za nas z roku 1989 vnímám jako výkřik do bezedné propasti, konfrontaci s nicotou existence a se smrtí reality, která už čekala na horizontu. Nejenže „message“ EKV přežila devastující období, ale její význam stále roste. Jde o hudbu moderního zvuku plnou života a současně prostředek pro rozvíjení imaginace. Jsem vděčná, že patřím do generace, která vyrůstala na této hudbě – peace and love.


Marcin Pater Trio ft. Jakub Mizearcki - Outcast
Polské jazzové trio, které pro mě bylo velkým objevem. Intro skladby vnímám jako barevný sen, který vyústí v dobrodružnou cestu plnou kontrastů a obrazotvorného rytmu. Vibrafon, bicí a basa, kluci jsou energičtí a plují na vlně nekompromisního groovu. Na tomto albu spolupracoval i klavírista Leszek Możdżer, polská jazzová hvězda.


Gary Burton - Chega de Saudade
Portugalskou píseň Antonia Carlose Jobima znám v různých podáních a s vibrafonovou improvizační verzí od Garyho Burtona mě seznámil můj muž Štěpán. Burtonova improvizace jako by byla jedna dlouhá barevná, sentimentální a neskutečně hravá melodie. Existuje i verze s Chickem Coreou a Garym Bartonem – zvuková kombinace vibrafonu a klavíru byla jednou z inspiraci k vytvoření našeho konceptu se Štěpánem.


Bokanté - Pa Domi
Hudbu jejich třetího alba vnímám jako propojení kultur: kořeny Západní Afriky, arabský svět, diaspora a world music. Texty jsou zpívané nesmírně zajímavým jazykem – guadeloupskou kreolštinou. Můj favorit na albu je Pa Domi! Jsem fascinovaná rytmem skladby, instrumentací a fúzí hudebních nástrojů Východu a Západu.

Info

živě: Nina Hon & Štěpán Hon
17. 10. 2024 19:30
Zámek Nelahozeves, Kralupy nad Vltavou
web

foto © se svolením Niny Honové

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

10+1 = Anna-Marie + Tasya (Lunchmeat)

redakce 19.09.2024

Co může být lepšího než doporučení přímo od členek týmu festivalu, které vám prozradí, na jaká shows letošního Lunchmeatu nesmíte chybět?

10+1 = Lukáš Polák

redakce 11.02.2024

Lukáše můžete znát z kapel Orient nebo Ginger Wizard & Peter Jacksons. Také je součástí nahrávacího studia Tropical Cell. Lásky, nejoblíbenější kapela a guilty pleasure?

10 + 1 = Ale Hop

redakce 26.10.2023

Co všechno peruánskou rodačku Alejandra Cárdenas Pacheco inspirovalo? Můžete vidět a slyšet na Le Guess Who?, nebo taky za pár dní v Punctu.

10 + 1 = Felix Bushe (Gengahr)

redakce 13.10.2023

"Znát a milovat album Raw Power od The Stooges bylo součástí mé identity, když jsem začínal hrát ve vlastních kapelách," říká zpěvák Felix Bushe. Zítra živě.

7 + 3 + 1 = Adam Dragun

redakce 02.10.2023

Sedm divadelních vzpomínek, které jsou pro Adama zásadní, tři tipy, co v nejbližší době vidět v Praze, a jedno guilty pleasure!

10 + 1 = Martyyna

redakce 15.09.2023

"Nedávno jsem si uvědomila, že hudba kterou jsem poslouchala jako teenager hluboko uvnitř mě zakotvila a podvědomě inspiruje mou dnešní produkci," říká Martyyna. Lunchmeat volá.

10 + 1 = Freddy Ruppert

redakce 04.08.2023

Jako první pod hlavičkou nového projektu Ávéčko vystoupil americký hudebník a umělec Freddy Ruppert. Giallo, giallo a zase giallo!

10+1 = Micha Zaat (Tramhaus)

redakce 15.07.2023

Micha Zaat ze skupiny Tramhaus pootevřel dveře do světa písní, které ho formovaly. Za čtyři dny na Colours nebo den na to v pražském klubu Underdogs’!

10 + 1 = Obscene Extreme Festival 2023

redakce 25.06.2023

Na co nás pozve Čurby v rámci letošního ročníku Obscene Extreme? Jedenáct jmen přímo od srdíčka! A to bije velmi rychle.

10 + 1 = Emilija Đorđević (Koikoi)

redakce 21.05.2023

Koikoi pocházejí z různých prostředí, ale mají společný cíl, totiž dělat hudbu propojující underground a mainstream.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace