Zprávy / Pozvánky

Jídelna Kuchařek bez domova zve na dobroty

Jídelna Kuchařek bez domova zve na dobroty

redakce | Zprávy / Pozvánky | 03.10.2020

Kuchařky bez domova vás zvou do svého bistra a s červeným stánkem vyráží do terénu.

V Jídelně Kuchařek bez domova zahajujeme již čtvrtou sezónu. Prodloužily jsme otevírací dobu do 18 hodin a i na podzim náš červený stánek s dobrotami uvidíte na nejrůznějších akcích. Neměly jsme domov a některé z nás ho stále nemají. Rády vaříme a chceme se přínosně zapojit do společnosti. Nezisková organizace Jako doma nám umožnila získat práci, veřejně prezentovat své kulinářské umění a měnit společenské vnímání bezdomovectví. V březnu 2017 jsme otevřely bistro, kde máme krásnou profesionální kuchyň, ve které připravujeme čistě rostlinné pokrmy i na cateringy a venkovní akce a kde je zároveň můžete v jídelně přímo ochutnat.

Ve stálé nabídce máme obědy, buď formou „meníčka“ či jednotlivé chody (polévka, hlavní jídlo), potom nejrůznější slané a sladké dobroty, bezednou kávu a čerstvé ovocné šťávy. Při vaření nepoužíváme žádné živočišné složky a při provozu naší Jídelny se i jinak snažíme chovat maximálně udržitelně k životnímu prostředí. K nejoblíbenějším jídlům patří ukrajinský boršč, česká kulajda, houby s rýží a houbovou omáčkou, „segedín“ a další. Specialitou jsou pomazánky s domácím chlebem, který si sami pečeme – např. „vajíčková“ z tofu, také paštika z hlívy ústřičné nebo pochoutkový salát. A naše sladká nabídka? Ta může hravě konkurovat kdekterým veganským cukrárnám. Vaše jazýčky se budou rozplývat nad čokoládo-avokádovým dortem, čokoládovými brownies či banánovou bábovkou. Navíc pečeme zdravě – bez bílého cukru. Jako sladidlo používáme hlavně banány, datlový sirup nebo cukr třtinový. Na stánku v terénu tradičně „frčíme“ s našimi bramboráky či pizzovými šneky, jindy zas se snídaňovými wrapy, sendviči nebo fantastickým zeleninovým gulášem. Nabídku míváme pestrou a různou – podle typu akce a také ročního období. Také zajišťujeme cateringy na velké i malé akce.

Jsme ženy v sociální tísni, ženy bez domova, se zkušeností s bezdomovectvím nebo bezdomovectvím ohroženy. Tři z nás mají pracovní smlouvu a dalších deset pracuje brigádně. Nikol, Iris, Simča, Kačka, Vlasta, Lenka, Carmen, Terka…, každá žijeme svůj život jinak, každá máme jiné životní zkušenosti, ale ani s jednou z nás se život nemazlil. Některé nemáme kde bydlet, některé již díky dlouhodobé spolupráci s Jako doma ano. V Jídelně Kuchařek bez domova jsme získaly nejen zaměstnání, ale i zkušenosti, prostor pro popovídání si, potkání se s dalšími ženami, bezpečné prostředí. Hlavně ale zjišťujeme, že něco umíme. Na stánku si rády povídáme s lidmi, kterým naše jídlo chutná a chválu přijímáme s dojetím. I proto náš červený stánek často vídáte na nejrůznějších venkovních akcích. Na podzim tomu nebude jinak.

Doba, kdy byly restaurace uzavřeny, nebyla jednoduchá. Taková ubytovna nebo azylový dům vám nájem neodpustí ani v době mimořádných opatření. Proto jsme se spojily s platformou Breakfastory a rozvážely jídla do domácností. Náš společný projekt Potěš obědem – objednejte si jídlo pro sebe a druhé získá senior nebo seniorka či rodiče samoživitelé zdarma – nás de facto zachránil a žijeme z něho dodnes. Naše provozní Verča (Veronika Zerzánová) zavolala zakladatelce Breakfastory Lucii Hyblerové a zmíněný projekt byl na světě. Verča vzpomíná: „Bylo úžasné pozorovat, kolik lidí si objednalo oběd domů ne proto, že by neměli možnost si dojít koupit nebo uvařit sami jídlo, ale proto, že tím pomáhali někomu, kdo si teplé jídlo dovolit nemůže nebo si ho ze zdravotních důvodů nezvládne obstarat. A skvělé je, že to mělo i třetí rozměr, protože sociální podniky, které jídla vařily, to udrželo v té nejtěžší chvíli nad vodou a mohly dál zaměstnávat svoje lidi." A naší mateřské organizaci Jako doma se ve stejné době pro ženy bez domova (tedy i pro mnohé z nás) zase podařilo v jednom pražském hotelu otevřít bezvadné humanitární ubytování. A tak se nám – Kuchařkám bez domova – paradoxně vlastně docela dařilo, dá-li se to tak říct.

několik receptů od Kuchařek bez domova zde

Info

Kuchařky bez domova
fb jídelny

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Indies Records slaví 35 let velkoryse

redakce 18.01.2025

Pod značkou Indies vyšlo přes 800 alb a titulů mapujících kvalitní českou a slovenskou autorskou hudbu.

Rock for Kamill

redakce 18.01.2025

Rock for Kamill nabídne hned několik unikátních vystoupení.

Baths přiveze desku Gut

redakce 17.01.2025

Americký multiinstrumentalista, zpěvák a producent Baths je považován za přední jméno chillwave, bedroom popu či lo-fi elektroniky.

Psychonaut 4, Sedna a další v Praze

redakce 17.01.2025

Po šesti letech se do Prahy během svého evropského turné vracejí králové depresivního black metalu. A nebudou sami.

Nabosoposkle a další na Půlce

redakce 16.01.2025

Partička punx, motajúca sa okolo diy košickej scény a FNB. Začínali crustom, skončili u ema.

Amphibian Quadrophonic Soundsystem v Arše+

redakce 15.01.2025

Série živých poslechových i tanečních vystoupení na nadstandartním 4-kanálovém setupu soundsystému.

Art's Birthday v Divadle 29

redakce 15.01.2025

Narozeniny umění se slaví po celém světě, k letošním oslavám se opět připojuje i GAMPA a Divadlo 29.

Les Gars d’en Bas v Kaštanu

redakce 15.01.2025

Osobitá estetika soudobého francouzského chansonu, obohacená i vlivy východoevropské lidové hudby, rock’n’rollu nebo rapu.

Jak českej k-pop? Toyota Vangelis a Wierdsky s hosty v Arše+

redakce 13.01.2025

Unikátní tanečně hudební event, spojení k-popové taneční skupiny Excelent a křtu k-popem inspirované kolaborativní desky Kmitočet K.

Voluptas a hosté v Punctu

redakce 13.01.2025

Punctum je klub, který si vyloženě o nějaký experiment říká, a proto zde blackmetaloví Voluptas vystoupí ne s jedním hostem, ale rovnou několika.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace