Zprávy / Úplňkové

Full Moon #160: Na vandr!

Full Moon #160: Na vandr!

redakce | Zprávy / Úplňkové | 20.08.2024

Cykly pop music jsou nevyzpytatelné, v posledních dekádách jim další dynamiku dodaly sociální sítě. Folková hudba ovšem disponuje odlišným postavením, málokterý žánr má tak pevné a stabilní místo na scéně. Srpnové vydání magazínu Full Moon je zasvěceno (převážně) aktuálnímu domácímu folku, zmapováno je období od začátku milénia do dnešních dnů a nádavkem se čtenář dočká pozvání na vandr. Full Moon #160 v rozsahu 128 stran vychází v úterý 20. srpna.

Titulní téma otevírá kontextový článek shrnující poslední dvě dekády tuzemské folkové hudby, včetně odkazů do minulosti i popisů nových trendů. Shrnující charakter má také redakční výběr jedenácti nejzajímavějších písní domácí provenience, pokud máte pocit, že vám v něm chybí ta vaše, neváhejte napsat. Samozřejmostí jsou rozhovory, například s matadorem Vladimírem Mertou nebo se skupinou Severní nástupiště, jejichž člen Tadeáš Polák dodal ještě potřebný kontext do začátků či fungování skupiny. Vojta Tkáč se vydal na vandr Posázavím s písničkářem Člověkem krve, hudebnice Kvietah zase představila svůj výběr oblíbených písní. Nechybí ani Moonfive věnované zajímavým nahrávkám s folkovým DNA z posledních měsíců nebo rozhovor s poutnicí Dominikou Amu.

Folková linie se propsala také do dalšího obsahu vydání, v podobě irské stopy a materiálů o skupinách The Mary Wallopers nebo Lankum, podobná témata zvedá také severoirská rapová crew Kneecap. V dalších rozhovorech se představují například umělkyně Zola Jesus, londýnští nováčci Fat Dog nebo nizozemská postpunková senzace Tramhaus, neschází tematický text věnovaný novému albu Laurie Anderson, které nese výraznou českou stopu, nebo tradiční shrnující report z nejvýznamnějších domácích i zahraničních letních festivalů z první poloviny sezony. V dalších textech jsou představena jména jako Actress, Tamara Kramar, Fæ Bestia nebo Mezi patry klid, chybět nemůže ani detailní rozbor nového alba Charli XCX či rubrika Song Story, kterou si protentokrát přivlastnil věhlasný Notorious B.I.G. s hitem Juicy.


Albem měsíce se stala novinka přísných veteránů The Jesus Lizard, která vychází po více než čtvrtstoletí od jejich poslední nahrávky, v dalších recenzích jsou rozebrány desky Arooj Aftab, Diiv, The Ills, Sia, Toad Planet nebo dvojice Joey Valence & Brae, na svém místě jsou recenze nových knih, včetně monografie Mariána Vargy, nebo nových filmů. Mezi nimi najdeme hned několik snímků představených na festivalu v Karlových Varech, včetně reportu z akce. Samozřejmostí jsou další pravidelné rubriky jako Next Moon, Bleskovky nebo Radio FM, galerijní sekci tentokrát obsadila vídeňská retrospektiva Gregoryho Crewdsona nebo portréty vystupujících na letošní Full Moon Stagi v rámci Colours of Ostrava, které pořídil fotograf Lukáš Kollárik. Sotva týden po vydání srpnového čísla se rozběhne pátý ročník festivalu Moody Moon Noize, tudíž je na místě vřelé pozvání do malebného Chomutova.


Důležitá data:
29.–31. 08. 2023 – Moody Moon Noize Vol. 5 Chomutov + Anna Vaverková, Dasa, Deti, Eastworks, The Ecstasy of St. Theresa, FVLCRVM DJ set, Petra Hermanova, Miloš Hroch, Julie Hrnčířová, Island Mint, Václav Janoščík, Kluci z garáže, Meowlau x Val, Mezi patry klid, Oči vlka, Petr Onufer + Jan Tomáš, Pleasures Collective, Rohony, Swine Daily DJs, Tokyo Drift, Klára Vlasáková, Yanntray & Kvítek a Zaffer 9

18. 9. 2024 vychází Full Moon #161
12. 10. 2024 – Russian Circles (US) + Rezn (US) – Archa+, Praha
30. 10. 2024 – Tramhaus (NL) + Vellocet Roll + Kabal DJ set – Bike Jesus, Praha

Info

Tištěné číslo hledejte v trafikách nebo na e-shopu.

Full Moon #160 na Spotify
Full Moon Facebook
Full Moon Instagram

foto © Mária Karľaková

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Full Moon #160 na Spotify

redakce 04.09.2024

V čísle najdete rozhovory s Vladimírem Mertou, Dominikou Amu nebo se skupinou Severní nástupiště. A spoustu dalšího, playlist navede.

Full Moon #158-159 na Spotify

redakce 04.07.2024

Dvojčíslo přetéká recenzemi alb a hodnocením nových filmů, seriálů a knih. Nezapomeňte na Full Moon Stage na Colours a útulný Moody Moon Noize v Chomutově.

Full Moon #158–159: Kafkovo století

redakce 20.06.2024

Celý svět slaví jubileum sta let od předčasného úmrtí vzývaného spisovatele a Full Moon nezůstává pozadu. Obálka letošního letního dvojčísla patří právě Franzi Kafkovi.

Full Moon #157 na Spotify

redakce 06.06.2024

Pečlivě vybrané nové desky, recenze knih a filmů a spoustu dalšího hledejte na stránkach Full Moonu. Playlist vám udělá společnost!

Full Moon #157: S úsměvem v erbu

redakce 23.05.2024

Full Moon s titulním tématem věnovaným The Smile vychází s úsměvem v erbu a 128 stránkami plnými nejnovějších informací (nejen) ze světa hudby.

Full Moon #156 na Spotify

redakce 08.05.2024

V dubnovém vydání najdete profil americké R&B umělkyně Liv.e, inovátora žánru flamenco Niña de Elche a australského hudebníka Genesise Owusua.

Moody Moon Noize vol. 5: Pustá země, Experimenty i tance na hladině

redakce 30.04.2024

S jedním ze svých pověstných DJ setů vystoupí na hladině místního Kamencového jezera slovenský producent Fvlcrvm.

Full Moon #156: „Dám si víc, já nechci málo“

redakce 24.04.2024

„Dám si víc, já nechci málo,“ zíůvá Annet X na novém albu a Full Moon k tomu ve chvíli, kdy ona ve dvojici s NobodyListenem obráží české kluby, přidává celé…

Full Moon #155 na Spotify

redakce 09.04.2024

Recenzní sekci ovládla skupina Berlin Manson, jejíž nové album Poor but Sexy se stalo deskou měsíce.

Full Moon Coffee: Svěží africké vize

redakce 05.04.2024

K nadcházejícímu jaru jistě přijde k chuti lehká a svěží káva odrůdy Red Bourbon, s malebným chuťovým profilem s výraznými tóny zralých jablek a čaje Roiboos.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace