Články / Reporty

Úlomky paměti (James K)

Úlomky paměti (James K)

Julia Pátá | Články / Reporty | 27.06.2023

Newyorská multidisciplinární umělkyně a elektronická producentka Jamie Krasner alias James K se letos začátkem června vydala na tour se svou směsicí dezintegrovaných popových vokálů a mozaikovitých zvuků syntezátorů. První evropskou šňůru v rámci propagace nejnovější desky Random Girl ukončila skromným, ale imerzivním vystoupením v pražské MeetFactory.

James K, která měla příležitost spolupracovat s projekty jako Yves Tumor, Mykki Blanco nebo SETH a vede i svůj vlastní label She Rocks, svou druhou nahrávku Random Girl přirovnala v rozhovoru pro magazín Dazed k cestě za sebepoznáním: „Naše společnost je víc než kdykoliv závislá na pokročilých algoritmech diktujících zážitky, které ultimátně formují naše pojetí sebe sama.“ V podobně eklektickém a fluidním duchu James K, skrývající se v přítmí do ruda nasvíceného předsálí, zahájila vystoupení snovými ambientními kompozicemi, aby postupně naplnila předtuchu náhlé obměny, kterou předznamenávala kytara netečně uložená vedle změti kabelů a syntezátorů.

Během předvedení několika melodičtějších tracků se staženými synthpopovými vokály James K podala i působivou performance, často se přibližovala a klekala si naproti pohodlně usazeného publika a zesilovala komornost celé akce. Poté nastalo krátké intermezzo – producentka se chopila kytary a podotkla, že následující píseň složila, když ji bylo sedmnáct. Sentimentální nota ostatně rezonuje i dekonstrukcí symboliky dívčího věku, kterou se producentka snažila tematizovat na Random Girl a pokouší se o to i ve své umělecké tvorbě. Na pár chvil enigmatickou a lehce hypnotickou atmosféru poháněnou loopem těžkých beatů uzemnil nečekaný příklon k folk-popovým pasážím jak ušitým na míru Joni Mitchell nebo Weyes Blood, při nichž James K působila v kontextu celého koncertu velmi intimně.

Na pražském gigu, který James K uzavřela svým známějším rave-popovým trackem Ultra Facial! z EP 036 (2021), producentce předskakovala Mor Wen alias Mary Nguyen – zakladatelka pražského experimentálně elektronického kolektivu Glory Affairs. Vedle setu sestávajícího z diaristické koláže samplů, vokálních vstupů, ve kterých zaznívaly české lidové melodie, Mor Wen teatrálně a s laboratorní pečlivostí plynule přepínala mezi různě rozloženými analogovými přístroji. A nedělní večer v MeetFactory se tak pohroužil do cesty napříč krajinami roztříštěných vzpomínek.

Info

James K (us) + Mor Wen
25. 6. 2023 MeetFactory, Praha

foto © se svolením MeetFactory

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Hadí sykot (z Varů): Konec světa v hotelu Thermal

Veronika Havlová 30.06.2024

Tehdejší hvězdou byl Robert DeNiro, který při vstupu do sálu při pohledu na shromážděný dav rezignovaně vydechl: “Oh, Jesus…”

Hlad po větší intenzitě (Chelsea Wolfe)

Václav Valtr 26.06.2024

Vzhledem k technickým nedokonalostem vyzněly nejlépe písně folkové, pomalé a komorní, tedy zkrátka ty, které netrpěly nedostatkem rvavé kytary.

Tři dny v Barceloně (Sónar 2024)

Zuzana Malá, Lenka Pittnerová 21.06.2024

Dostalo se nám škály zážitku, od experimentální scény, bohaté nabídky projektů v rámci doprovodného programu, které téměř vždy zahrnují AI, techna v gigantických halách i barcelonského fashion weeku.

Still moving (Respect Festival 2024)

Akana 19.06.2024

Na každém ročníku Respect Festivalu se najde něco památného, jedinečného, něco, co i po letech zchátralým paměťovým buňkám napoví: „To bylo tenkrát, když…“

All kinds of rock for all kinds of people (Rock for People 2024)

Eva Karpilovská 17.06.2024

Hlavně chill. Co na tom, že se kolem vás pohybují tisíce lidí. Jsme tu přece všichni kvůli hudbě, tak proč si ji kazit malichernostmi?

Zastavit čas i způsobit amok (The Smile)

Tomáš Jančík 15.06.2024

Necelé dva roky po debutu A Light for Attracting Attention vydala skupina okolo Thoma Yorka druhou desku, politicko-kritickou i osobní, a v podobný čas se The Smile vrátili do Fora…

Nadšení i prostoje (Troye Sivan)

Zdeněk Němec 11.06.2024

Halu opouští spokojený dav vybavený ochutnávkovými pytlíky Pom-Bär, přelézá nebo podlézá zábradlí u chodníku.

Porážkám navzdory (High on Fire)

Marek Hadrbolec 05.06.2024

První z koncertů v Kabinetu Múz se mění v generální zkoušku a test krizového managementu americké trojice, technika totiž jinak precizní kapele škodí, kde jenom může.

Vídeňská magma v jícnu DOXu (Klangforum Wien I.)

Helena Konvalinová 03.06.2024

Pro první večer programu Prague Offspring, který je věnovaný soudobé hudbě, zvolilo Pražské jaro elegantní sál DOX+.

Ztracené zvuky (claire rousay)

Julia Pátá 27.05.2024

Moje pozornost se přesune na jméno Elliotta Smithe. Místy je překrývá bledě modrý fender, který jemnými arpeggii a ojedinělými akordy objímá ambientní podkres.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace