Články / Seriály / / 3na3

3na3: O Heiden

3na3: O Heiden

redakce | Články / Seriály / / 3na3 | 20.12.2013

Kapela Heiden v těchto dnech vydává nové album A kdybys už nebyla, vymyslím si tě a při té příležitosti bude hrát i křtít v brněnském Boru (21. prosince). Za koncertem i za vydáním vinylu stojí chytrý pěšák Viktor Palák, jehož doménou je sajt Aardvark . Zeptali jsme se ho proto, jak se zasloužil o letošní vánoce a bohatého cipíska. Ježíška.

Nejsou Heiden příkladem kapely, která stojí „mezi scénama“, a zarytí fanoušci s potřebou někam patřit a věci škatulkovat si s ní neví rady? Middle of nowhere...
Jo, v jistém ohledu jsou trochu jako FDK – ti, ač k ní mají hudebně blízko, do hardcorové komunity vyloženě nepatří a metalisti se na ně taky houfně neženou. Zajímavé hudbě navzdory. V případě Heiden ale platí, že jejich kořeny v black metalu k nim tuhle komunitu pořád ještě přitahují, ačkoliv jejich záběr je už dost jinde.

Hlavně ale žel pořád platí, že „tvrdá hudba“ je trochu nežádoucí stigma, takže vím o několika lidech, kteří jim neměli chuť dát šanci, protože sice vyhráli žánrového Anděla, ale v kategorii hard & heavy, což jakože není úplně ono… Ale čí to je chyba? Víme. Více než „mezi scénama“ jsou Heiden kapela „nad žánry“.

Ty jsi už určitě slyšel novou desku – jaká je oproti předchozí Dolores? Dá se vyčíst, proč se jmenuje A kdybys už nebyla, vymyslím si tě? Ženská romantická linka?
Hudební vývoj Heiden je vcelku přehledný, což ale neznamená totéž co předvídatelný. Novou desku považuju za dosud nejpřístupnější, kapela se více obouvá do melodií a dosti osobité koketérie s post-rockem. Zároveň ale dále tříbí atmosférickou stránku, která je pro ni stěžejní.

No a tahle stránka vyvěrá z několika opakujících se témat, mezi něž patří samota ve všech jejích podobách, přičemž jednu z nich zapříčiňuje samozřejmě nepřítomnost ženy. Romantika – bezesporu. Ale v příjemně potemnělých odstínech.

Desku vydávají/vydáváte na značce Naše desky, jaké máte výsledky a jaké jsou plány?
Plánem číslo jedna bylo podpořit první vinyl kapely, kterou máme rádi, a následně ho šířit do míst, kam se Heiden dosud nedostali. Takže tuhle „už dávno ne hard and heavy kapelu“ najdete na vinylu v pražském Rekomandu, distru Silver Rocket a samozřejmě v e-shopu Magick Disk Musick. Ano, je to doporučení na vánoční dárek. Srdečné.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Nenalezeny žádné záznamy.

3na3: Radek Pavlovič (SoundCzech)

Mariia Smirnova 17.09.2024

ReConnect je místem, kde se setkávají lidi z klubové a festivalové scény, včetně booking agentů a manažerů. Letos se stává součástí největší klubové události v Brně, festivalu Batch.

3 na 3: Jiří Vydra (Lodžie Worldfest)

Barka Fabiánová 03.09.2024

O dramaturgii i geniu loci Valdštejnské lodžie, stejně tak o inspiraci v tvorbě v krátkém rozhovoru s dramaturgem a grafikem Jiřím Vydrou.

3 na 3: Michal Schmidt (Folkové prázdniny)

Mariia Smirnova 14.07.2024

O pokoleních, pospolitosti i přípravách festivalu v krátkém rozhovoru s uměleckým ředitelem Michalem Schmidtem.

3 na 3: Matěj Černý, Markéta Čočková, Daniel Možnar (Let)

Mariia Smirnova 03.07.2024

Hranický festival zkracuje název, rozšiřuje prostory a přichází s nedělním závěrečným ravem. Více o konceptu bienále, novinkách a létání v rozhovoru s organizačním týmem.

3 na 3: Dušan Svíba (Colour Meeting)

Mariia Smirnova 25.06.2024

„Polovinu programu tvoří zahraniční umělci, kteří u nás mají českou premiéru. Je to festival pro ty, kteří rádi objevují,“ říká šéf Colour Meetingu.

3 na 3: Jan Barnet + Petr Horák (Rosnička)

redakce 22.06.2024

Tři desítky zástupců progresivní elektronické scény, bohatý denní doprovodný program, aktivity pro děti. To vše v přátelské atmosféře a malebné krajině. Plavky s sebou!

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace