Články / Seriály / / 3na3

3 na 3: Jiří Vydra (Lodžie Worldfest)

3 na 3: Jiří Vydra (Lodžie Worldfest)

Barka Fabiánová | Články / Seriály / / 3na3 | 03.09.2024

O Valdštejnské lodžii se říká, že je místem, kde ožívají sny. Také se zde koná Lodžie Worldfest, nejmenší světový festival na světě. Ten letos proběhne o víkendu 6.–8. září. O tom, jaké je organizovat takovou událost v kulisách barokní památky, o plnění snů i o hlavě plné nápadů nám krátce povyprávěl dramaturg a grafik v jedné osobě Jiří Vydra.


V čem spočívá jedinečnost Valdštejnské lodžie a jak vám genius loci této barokní památky pomáhá nebo jaké výzvy představuje při plánování kulturních akcí?

Valdštejnská lodžie je unikátní barokní památka, která díky svému nedokončení a nepochopení zůstala do nedávné doby pro širší veřejnost neobjevena. Nejen pro to se pak mohlo podařit z této polozapomenuté památky na okraji Jičína vytvořit jedinečné celoroční kulturní centrum s nemainstreamovou dramaturgií. Velkolepá terasa, oktogonální sál i další prostory v areálu jsou prostoupeny silným geniem loci. Proto jsou nejrůznější projekty a akce v Lodžii navštěvované diváky z různých koutů republiky. Jejich atmosféra je totiž jedinečná.

Máte pozoruhodný program. Podle jakého klíče jste postavili celou, velmi originální dramaturgii?

Veškeré kulturní dění ve Valdštejnské lodžii se snažím komponovat tak, aby celý programový rok byl psán osobitým rukopisem. Prolínají se zde velké akce inspirované tradicemi a svátky v našem pojetí, hudební a divadelní festivaly mapující současnou nezávislou scénu a zároveň komorní koncerty a divadla nebo čtení pohádek. Vše je sestaveno z umělců a projektů, které mě nebo mé kolegy oslovily a zapadají do našeho mnohaletého konceptu. Já si osobně tvořím svůj vysněný kulturní svět zasazený do magického prostoru tajemné památky.

Lodžie Worldfest je tak vyvrcholením celoroční dramaturgie a má poměrně jasnou a promyšlenou strukturu. Každý festivalový den má svá specifika a využívá různé prostory. Diváci se tak stávají poutníky a cestují po celém areálu, ale i do vzdálenějších míst v lese nebo do kostela pod vrchem Zebínem, aby objevili místa oživená hudbou, divadlem a dalšími zážitky. Je to takové intenzivní kulturní putování krajinou zážitků a příběhů.

Jsi zároveň grafikem festivalu i dalších akcí v Lodžii. Kde obvykle hledáš inspiraci pro své vizuální projekty, a jak se vyrovnáváš s případnými kreativními bloky?

V mojí hlavě se neustále odehrávají různé příběhy či vznikají obrazy. Inspirují mě poutavé ilustrace, imaginativní představení či filmy, a především niterná hudba. Dostat to ale z hlavy do reálného světa je často nemožné. Nicméně se jako grafik snažím co možná nejvíce přiblížit vysněnému cíli. Bohužel ve své výtvarné tvorbě věčně narážím na mantinely toho, co dokážu vytvořit, a jsem z toho často zklamaný. I přesto se snad daří přenést atmosféru našich akcí skrz některé linorytové plakáty tak, aby byly odrazem toho, co Valdštejnské imaginárium v Lodžii již přes deset let tvoří.

Info

Lodžie Worldfest
6.– 8. 9. 2024
Valdštejnská lodžie, Jičín
web festivalu

foto © Ondřej Vraštil

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Michal Schmidt (Folkové prázdniny)

Mariia Smirnova 14.07.2024

O pokoleních, pospolitosti i přípravách festivalu v krátkém rozhovoru s uměleckým ředitelem Michalem Schmidtem.

3 na 3: Matěj Černý, Markéta Čočková, Daniel Možnar (Let)

Mariia Smirnova 03.07.2024

Hranický festival zkracuje název, rozšiřuje prostory a přichází s nedělním závěrečným ravem. Více o konceptu bienále, novinkách a létání v rozhovoru s organizačním týmem.

3 na 3: Dušan Svíba (Colour Meeting)

Mariia Smirnova 25.06.2024

„Polovinu programu tvoří zahraniční umělci, kteří u nás mají českou premiéru. Je to festival pro ty, kteří rádi objevují,“ říká šéf Colour Meetingu.

3 na 3: Jan Barnet + Petr Horák (Rosnička)

redakce 22.06.2024

Tři desítky zástupců progresivní elektronické scény, bohatý denní doprovodný program, aktivity pro děti. To vše v přátelské atmosféře a malebné krajině. Plavky s sebou!

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace