Články / Reporty

Farebné disko v bývalej fare (Golden Diskó Ship)

Farebné disko v bývalej fare (Golden Diskó Ship)

Jakub Veselý | Články / Reporty | 20.01.2024

Návšteva koncertov v kaviarni Kafara, ktorá sídli na okraji Brna, so sebou vždy nesie kus silného zážitku so svojským čarom a sympatickou komunitou. V starej zachovalej fare, ktorá slúži aj ako kaviareň, je možné vidieť vystupovať väčšinou domácu hudobnú scénu a príchod v rámci turné berlínskej multiinštrumentalistky Theresy Stroetges so svojím projektom Golden Diskó Ship pôsobí zo začiatku najmä prekvapivo.

Pri vstupe do podniku panuje nezvyčajná kľudná atmosféra, ako keby sa v ten večer okrem obyčajného posedenia za stolom, žiadna akcia nekonala. Zo skúsenosti viem, že pocitu sa netreba zľaknúť a po oznámení začiatku vyrážame na druhé podlažie a do sálu veľkosti väčšej obývacej izby s historickými kachľami, pred ktorými je rozložená aparatúra. Stoličky lemujú miestnosť a pár sediacich návštevníkov vedie rozhovor s hudobníčkou a jej sprievodom. Po chvíli Stroetges odchádza z miestnosti, ale dialóg s jej spoločníčkou pokračuje.

Nečakane vychádza z druhých dverí, ktoré sú za aparatúrou, prezlečená do kostýmu pripomínajúceho retro športový úbor drží gitaru. Premietač prehráva na stenu zábery z klipu Dolphins With Soft Helmets, Golden Diskó Ship púšťa sprievodný inštrumentál a pri hraní na elektrickú gitaru spieva opakujúcu sa melodickú znelku. Sálou vibruje basová eurodisko linka a skromné publikum je okamžite motivované k pohybu. Hudobníčka sa počas koncertu rovnako neštíti tanca a popri hraní s úsmevom skáče z miesta na miesto. Do toho ju ožarujú farebné obrazy abstraktných vizualizácií prvých piesní nového albumu Sun Oval Patch.

Naživo okrem spevu a gitary príde na rad nečakane viola, ktorá dodáva synthpopovým zvukom experimentálny nádych. Vystúpenie vygraduje zvýraznením rytmu na perkusnom pade, ktorý nahráva do slučky a strieda nástroje. K prehrávanému inštrumentálu neustále na niečo hrá, čím zvýrazňuje dôležité časti skladieb.

Po odohraní piesní z nového albumu koncert prechádza k starším nahrávkam. Rozoznávam skladby z Araceae a od tohto okamžiku sa začína to pravé disko. Zvuky so základom v klubovej hudbe 70. rokov ozvláštňujú ambientné pasáže, ktoré nijak nespomaľujú tempo. Izba so starou drevenou podlahou a maľovanou freskou na strope sa mení na retro diskotéku a všetci tancujú alebo sú v pohybe.

Udalosť končí a Kafara sa opäť mení na tichú nenápadnú kaviareň. Golden Diskó Ship ďakuje a sediaci návštevníci sú pripravení pokračovať v dialógu.

Info

Golden Diskó Ship (de)
18. 1. 2024 Kafara, Brno

foto © Jakube Veselý

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vajbit Kafku v Siřemi (Deziluze 2024)

Pavel Novotný 05.07.2024

Vjíždíme do Siřemi. Vlaštovky tu sedají na nízké elektrické vedení a loví všudypřítomný hmyz. Není náhodou každý festival tak trochu Woodstock?

Zbraně tiché i hlasité (Kim Gordon)

Alžběta Sadílková 04.07.2024

Ačkoli je jejich energie nakažlivá, publikum jí se zvláštní apatií vzdoruje. Ke konci vystoupení dav šumí kousavými poznámkami nejen na účet interpretek.

Nostalgie a technooptimismus rybníka (Rosnička 2024)

Viktor Hanačík 02.07.2024

Půlnoc přeje experimentálnějším slotům. Kryjou se tu dvě zásadní věci, hybridní futuristický set oloongbru, zakladatele pražského labelu Yuku, a posttrapová vize tria Awoo.

Hlad po větší intenzitě (Chelsea Wolfe)

Václav Valtr 26.06.2024

Vzhledem k technickým nedokonalostem vyzněly nejlépe písně folkové, pomalé a komorní, tedy zkrátka ty, které netrpěly nedostatkem rvavé kytary.

Tři dny v Barceloně (Sónar 2024)

Zuzana Malá, Lenka Pittnerová 21.06.2024

Dostalo se nám škály zážitku, od experimentální scény, bohaté nabídky projektů v rámci doprovodného programu, které téměř vždy zahrnují AI, techna v gigantických halách i barcelonského fashion weeku.

Still moving (Respect Festival 2024)

Akana 19.06.2024

Na každém ročníku Respect Festivalu se najde něco památného, jedinečného, něco, co i po letech zchátralým paměťovým buňkám napoví: „To bylo tenkrát, když…“

All kinds of rock for all kinds of people (Rock for People 2024)

Eva Karpilovská 17.06.2024

Hlavně chill. Co na tom, že se kolem vás pohybují tisíce lidí. Jsme tu přece všichni kvůli hudbě, tak proč si ji kazit malichernostmi?

Zastavit čas i způsobit amok (The Smile)

Tomáš Jančík 15.06.2024

Necelé dva roky po debutu A Light for Attracting Attention vydala skupina okolo Thoma Yorka druhou desku, politicko-kritickou i osobní, a v podobný čas se The Smile vrátili do Fora…

Nadšení i prostoje (Troye Sivan)

Zdeněk Němec 11.06.2024

Halu opouští spokojený dav vybavený ochutnávkovými pytlíky Pom-Bär, přelézá nebo podlézá zábradlí u chodníku.

Porážkám navzdory (High on Fire)

Marek Hadrbolec 05.06.2024

První z koncertů v Kabinetu Múz se mění v generální zkoušku a test krizového managementu americké trojice, technika totiž jinak precizní kapele škodí, kde jenom může.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace