Články / Rozhovory

Kluby, děvky, drogy... trocha poctivýho rapovýho klišé

Kluby, děvky, drogy... trocha poctivýho rapovýho klišé

redakce | Články / Rozhovory | 14.12.2013

Planet House Jam je pražské rapové duo – hudebně inspirovaní 80. a 90. léty, přeformovaní do současného urban městského rapu. Zákládajícím členem Nester, který má na starosti tvorbu beatů, produkci a funguje i jako DJ. Souputníkem je Daniel alias Hit-M, rapper, frontman a songwriter kapely. Planet House Jam fungují tři roky a nyní přicházejí s novinkou Reflection.

Kdo tvoří kapelu Planet House Jam?
Nester: Já dělám hlavně produkci a většinu beatů, jsem koncertní DJ Planet House Jam. Se mnou tady sedí Daniel a.k.a. Hit-M, který dává dohromady texty a rapuje v angličtině.

Angličtině je v českém rapovém rybníčku poněkud neobvyklá...
Daniel: Když jsem byl v USA a Kanadě, začal jsem poslouchat a dělat rap v angličtině. Pak jsem se vrátil do Prahy, ale cizí jazyk už mi zůstal. Baví mě to a dělám to takhle radši. A další důvod je, že bychom rádi vyjeli za hranice republiky. Nechceme být jen lokální kapelou.

Nester: Když jsme začínali, děly se občas takový halucinace, jako že lidi řvali na Dana: „Rapuj česky vole!“ Ale to po pár akcích zmizelo.

Daniel: To bylo na Mělníku. Rapuju a pod podium přijde kluk a zařve to. Tak sem mu dal mikrofon a řekl jsme mu, ať se ukáže. Týpek se rozklepal a lidi ho vybučeli. Ať si každej dělá, co chce, mně je to jedno – ale ať tím neobtěžuje okolí. Rapuju anglicky, protože mě to baví, nejebu do lidí, který rapujou česky, slovensky, maďarsky... A tak nevím, proč by někdo měl kérovat do mě, že rapuju anglicky.

Řekni mi, Dane, víc o tý Americe a Kanadě...
Dvakrát jsem procestoval východní pobřeží z Toronta až na Floridu. Část mé rodiny tam žije, můj strejda si vzal holku z Jamajky, která žila v New Yorku, oba se odstěhovali do Toronta. Teď bydlí v L.A., kam se znovu chystám.

A co plány s kapelou?
Nester: Máme rozjednáný hraní v New Yorku a Torontu přes známý. Ale spíš to budeme brát jako výlet a budeme sledovat reakce.

Daniel: Pamatuju, že dřív kluci z Beatburger bandu jeli právě do New Yorku, ale pro nás jsou takovýhle výlety zatím ve vzdálenější budoucnosti. Je to zkušenost a šance poznat nový lidi a navázat nový kontakty. Třeba si tě tam všimne nějakej vydavatel nebo producent, ale to je zatím ve hvězdách. V jednání jsou koncerty ve Frankfurtu, Třebíči, Plzni, Vratislavi a dalších městech. V létě doufáme v nějaký festivaly, koupání, plavky, sluníčko a jointíky!

Koupání a plavky určitě, na to jsou čeští rappeři dobří, ale kolik jich jezdí hrát ven? Není to trochu velkohubé?
Daniel: Celkem jo, není to myšleno nijak zle ani pyšně, naopak. Prostě sníme o tom, že budeme mít příležitosti hrát i za hranicemi ČR, ať už východ, západ, sever nebo jih. Máme rádi cestování a jiné kultury a jsme ochotný tomu věnovat veškerou svou energii.

Právě vydáváte novou desku Reflection. Jaká je?
Nester: Sound je založenej na oldschool samplech, který jsem přepracoval a transformoval do současnýho rapu. Nahrávali jsme ve studiu Hardworkz, kde je nejlepší vybavení a super servis, takže má, doufám, perfektní zvuk.

Daniel: Reflection je odraz reality, kterou vnímám sám za sebe a v sobě. Celá deska je současnej pohled do emocí. Jsou tam i klasický „party tracky“ o klubech, děvkách, drogách... Trocha poctivýho rapovýho klišé.

Není trochu divný rapovat o děvkách, když jsi alergickej na vagínu? Jako kdyby diabetik zpíval o bábovce...
Daniel: Haha, trochu divný to je, ale já jsem dost divnej typ. Každopádně byl to takový sarkastický vtip, pokus o vyhnutí se otázce... Na toto téma se nechci moc bavit.

Z jaké strany se díváte na drogy? Jako uživatelé, nebo kritici?
Nester: Já drogy neberu – vůbec. Teď už ani nepiju.

Daniel: Já jsem uživatel, ale nikdy je nebudu kritizovat. Mám rád únik z reality a drogy jsou pro mě jedním ze skvělých prostředků. Ale rozhodně je nechci propagovat, ať si každý dělá co chce, ale neobtěžuje s tím ostatní.

Kde se dá sehnat Reflection?
Nester: Nemáme žádnej label ani kontrakt. Jediná naše distribuce je obchod Music Town na Žižkově a jinak klasicky sellíme věci po koncertech. S našim merchem prodáváme i věci od HeroInHeart, a když bude poptávka, klidně koupíme i dilda s logem.

HeroInHeart? Takže jedete i ve skejtech a podobnejch akcích?
Daniel: Jsou to naši dlouholetí kamarádi. Bydlej kousek od nás, choděj na naše koncerty, my si kupujeme jejich hadry a občas nám hoděj něco zadarmo.

A co digitální prodej, není obchod na Žižkově, i když je to Music Town, trochu málo v dnešní době? Kolik toho prodáte na koncertech?
Daniel: Album se dá objednat na našem webu Planethousejam.com. Samozřejmě, je to málo, ale iTunes zatím nemá cenu. Současný stav je 170 prodaných a asi stovka rozdaných kusů, z celkových tří set vyrobených. Prodlouženou verzi chystáme na příští rok s pořádným coverem a bookletem – dalších zhruba pět set kusů.

Máte venku tři videa. Kdo je dělal?
Daniel: První klip nám dělal Kanaďan Chris Carson. Natočil to, když u mě dva měsíce squatoval – do Prahy přijel makat, ale padnul mu byt. Druhej klip nám točil Mirka Kettunen, což je čtyřicetiletej Švéd, kterej tu studuje filmařinu. Je to hodně nadanej týpek, kterej se vyhrabal z chlastu – nekouří, nepije, takže vůbec nechápu, jak si můžeme rozumět (smích). No a třetí klip je záznam z našeho křtu v Radosti FX, kterej proběhl 26. října. Chystáme také tzv. lyric music video a novej videoklip k Blinded by the Lights, kde bude víc vidět Nester. Taky bysme rádi našetřili nějakou škváru na pořádnej klip, ale to se zatím nedaří. Ale až budeme mít cash, tak budou vrtulníky, letadlový lodě, Bentley a my v converskách.

Sledujete, s novou deskou, zvýšenej zájem o váš projekt?
Daniel: Já pořád nejsem spokojenej. Hrál bych klidně každej den – pokud to ty lidi bude bavit a budou to chtít slyšet, tak budu hrát klidně 24/7. Jsme schopný s sebou vzít světla, projekce a nadupanou show. O booking se primárně snaží Nester. Když něco dohodnu já, tak to většinou nedopadá dobře. Asi potřebujeme manažera, kterej by nám zajištoval koncerty a staral se o booking. Já nepromuju kapelu přes firmu (Stagehand.cz – pozn. ed.), nechci spojovat biz a tvorbu. Jedeme street promotion, seznámim se s lidma ve městě, řeknu jim, že bych si chtěl zahrát, domluvíme se na podmínkách a přijedeme...

Nester: Rádi bysme letos na hory. Zahrát si na nějaký snowboard akci, možná rapovat na lyžích, kdo ví.

K rapu patřej holky. Jak je to s váma?
Nester: Já jsem dlouhodobě zadanej, takže holky spíše balej Dana.

Daniel: Já jsem alergickej na vagínu (smích), takže holky, máte smůlu. Já mám svojí Octavii a Nestera na spolujezdci. Pro nás je hlavní hudba, ale teď budeme hrát na Miss UK, tak si chci udělat fotku s každou holkou, co bude soutěžit.

Sport?
Daniel: Jsem dítě asfaltu a velkoměsta, ale občas chodim do posilky a hraju street fotbal s dětma i staršíma chlapama na ulici. Občas basket.

Takže tábornickej typ, příroda, kotlíky a tak?
Daniel: Nééé, to vůbec, když si zajdu na táborák, tak je to pro mě uplně jinej svět. Nezpívám U Stánků s bratrem Nedvědem. Ale mám country rád a nebráním se žádnýmu stylu muziky – ze všeho se dá čerpat inspirace.

A co ty, Nestře. Jedeš jenom rap, nebo i něco jinýho?
Nester: Muziku miluju celej život. Vyrůstal jsem na rocku, pak jsem přešel na alternativní muziku jako Moloko, Ectasy of Saint Theresa a ve čtrnácti letech jsem se dostal k rapu. Vzhledem k tomu, že dělám beaty a sampluju postaru z desek, poslouchám vesměs všechno od Beatles, Duran Duran, Simple Minds až po primárně současnej rap jako Rick Ross, Tyga, M.G.K, Childish Gambino, French Montana... Spoustu let jsem chodil na Národku kupovat vinyly. V tý době neexistovalo seráto a podobný věci, takže mám doma plnou skříň vinylů. Hodně lidí si myslí, že muzika je jen digital, ale pro mě má sběratelskou hodnotu, když to mám na desce.

A co vaše plány do budoucna, po desce?
Nester: Teď bude propagace desky směrem na Evropu. Nevím, jak reálné jsou USA, ale chceme pravidelně koncertovat v Polsku, Německu a na Slovensku. Kromě spolupráce s Danem na Planet House Jam budu makat i na sólový tvorbě.

Daniel: Určitě nás čeká kopa práce na propagaci desky a koncertování. Já bych chtěl procestovat svět a novou desku napsat na cestách. Bude to o cestování, jak životním, tak o tom fyzickym. Vždycky mě fascinovalo poznávaní novejch lidí a krajů.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Nenalezeny žádné záznamy.

Jim Luijten, Micha Zaat (Tramhaus): Utéct hned na začátku

Klára Řepková 23.10.2024

Z covidové karantény vzniklé uskupení se na něm střemhlavě vzdaluje od všech vnějších i osobních škatulek.

Brendan Canty (The Messthetics): Hraní naživo je nejlepší balzám na nafouklé ego

Banán 09.10.2024

Brendan Canty byl zakládajícím členem Fugazi. Nyní je jeho hlavní hudební radostí kapela The Messthetics. Rozhovor.

Rasťo Rusnák (Kolowrat): Nové piesne vznikali pomaly

Štěpán Bolf (A.M.180) 07.10.2024

Před devíti lety oznámili košičtí Kolowrat pauzu, která se mohla zvenčí jevit jako úplný konec jedinečné kytarové kapely. Teď jsou zpátky. Rozhovor.

Red Fang: Pivo a bulšit

Abbé 03.10.2024

Parta ochmelků převrtá spousty vypitých piksel od piva na zbraně a brnění, aby srovnala účty s protivnými fantazáky, načež utrží jak černý rytíř v Monty Pythonovi a Svatém grálu spousty…

Jakub Nový (Prague Music Week): Velkou mezeru vidím ve vzdělávání

redakce 30.09.2024

Akce rovněž nabídne příležitosti pro networking mezi umělci a profesionály a představí veletrh s firmami z hudebního sektoru. Programový ředitel nám o tom řekl více.

Midirama (Fuchs2): Musí tam být oheň!

Libor Galia 26.09.2024

Jeden z nových bookerů pražského Fuchs2 je DJ s více než dvacetiletou historií, který se před několika lety stal i producentem. Set v kolumbijském lochu?

Mikuláš Svoboda (HYB4): Přivézt Sungazer je splněný sen

Mariia Smirnova 24.09.2024

Dostal Sungazery do Česka. “Líbí se jim atmosféra Kampusu, rádi se sem vrací,” říká dramaturg hudební sekce Mikuláš Svoboda.

Vlzques (Fuchs2, Swine Daily): Baile Funk jednoducho milujem

Libor Galia 05.09.2024

Jeden z dramaturgů klubu Fuchs2 se rozhodl přinést do pražské klubové scény svěží vítr, nové žánry a neotřelé hudební experimenty s pulzujícími rytmy Latinské Ameriky. Rozhovor.

SJ yellow (Fuchs2): Hraju čím dál rychleji

Libor Galia 28.08.2024

Její radostné skladby s kořeny v hip hopu, RnB a funku a bezchybné přechody vás zaručeně rozhýbou. F2 opening.

Mirko Burazer (Ship): Samé nejlepší místo

Mariia Smirnova 22.08.2024

„Každý kout Šibeniku vypráví svůj vlastní příběh a stojí za podrobné prozkoumání,“ říká zakladatel festivalu Ship.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace