Články / Rozhovory

Vlzques (Fuchs2, Swine Daily): Baile Funk jednoducho milujem

Vlzques (Fuchs2, Swine Daily): Baile Funk jednoducho milujem

Libor Galia | Články / Rozhovory | 05.09.2024

Vlzques, jeden z dramaturgů klubu Fuchs2, se rozhodl přinést do pražské klubové scény svěží vítr, nové žánry a neotřelé hudební experimenty s vášnivými rytmy Latinské Ameriky. Jeho jméno, inspirované slavným španělským barokním malířem Diegem Velázquezem, se zrodilo během Erasmu v Toledu, kdy procházel madridskými galeriemi a objevoval kouzlo mistrovských děl. Nové perspektivy klubové hudby již tento víkend na F2 weekenderu.


Od psaní o kultuře přes založení Swine Daily a práci pro Universal až po Fuchs2. Co tě přivedlo na jeho palubu?
Okrem nejakých detských poviedok som začal s písaním o hudbe a kultúre v stredoškolskom magazíne Okružník, kde som potom pôsobil ako šéfredaktor. Túžil som sa dostať na Pohodu, tak som si vytvoril blog na Wordpresse, a Pohoda bol prvý festival, kde som išiel písať vyslovene reportáž. Postupne sa z tohto zrodilo Swine Daily – webmagazín a kurátorský, eventový a DJský kolektív. Po rozhovoroch s lokálnymi umelcami sme zistili, že potrebujú pomoc s manažmentom, PR, bookingami, tak sme založili Swine Agency. Neskôr som kurátoroval hudobný program na festivale AFO v Olomouci. Takto som si postupne vyskúšal veľa typov práce z hudobného a umeleckého priemyslu a dostal sa do Universal Music Slovensko ako rap A&R manager. To bola ideálna práca, ktorá obnášala všetky predošlé skúsenosti. Kurátorovanie hudby, vytváranie atmosféry pre daný priestor a blízka práca s umelcami je to, čo ma baví úplne najviac.

Tento týden F2 zahajuje sezónu dvoudenní akcí, na které se představí různé žánry a generace, včetně živých vystoupení, vizuálních performancí a rozmanitého line-upu.
Určite sa teším na prvý event s novým tímom bookerov, zažijeme si takto prvý pracovno-párty večer. Vzhľadom na malé časové okno budem mať na starosti „len” piatkový večer v Salo, ktorý prezentuje našu novú programovú líniu Latin Core. V čele série bude nový rezident z Kolumbie – CRRDR, s ktorým robíme prvý veľký event už 28. septembra. Počas Openingu v Salo zahráme drsné a rytmické experimenty z favel Rio De Janeira, mix kolumbijskej guaracha, slutty techna a popových editov Miss Carriage aj poriadnu dávku serotonínu v rýchlom tempe od našej rezidentky Kaa Glo.

Ve své diplomové práci Globalization of Baile Funk Music ses zaměřil na brazilské Favelas, které se dostávají do evropských klubů. Co ses během toho naučil? To je to, co se chystáš přinést na F2?
Zaujímavá otázka. Určite som sa naučil veľa o histórii baile funku („funk carioca” – funk z Rio De Janeiro), o histórii brazílskej hudby, afro-brazílskych náboženstvách a ich rituáloch a tancoch (candomblé, maculelê, umbanda, xango, macumba). Je veľmi zaujímavé, ako do Európy priniesol tento zvuk nemecký DJ a vydavateľ Daniel Haaksman. V roku 2004 vydal kompiláciu Rio Baile Funk: Favela Booty Beats, odvtedy prešlo dvadsať rokov a baile funk dnes môžeme počuť v kluboch po celom svete. Najväčší zážitok som mal v Brazílii, kde ma kamarát, umelec Marcelo Solá, vzal na lokálnu párty elektrofunku, čo je štýl z regiónu Goias, v centre Brazílie. V obrovskej hale sa stretli vytunované, nádherne pomalované autá (automotivo), ktoré mali neskutočnú zostavu reproduktorov. DJ hral síce z pódia v strede, ale zvuk išiel z áut, ktoré boli navzájom prepojené! To bolo neskutočné. Túto hudbu jednoducho milujem, rád ju hrám a baví ma ju šíriť ďalej. „Nakazil” som takto Honzu (DJ yangovica), Viktora Jenčuša a najnovšie aj Viki a Milana (duo Selenolar), počul som, že už aj niekto v Košiciach ju začal miešať vo svojich setoch.

Nějakou dobu jsi žil v Argentině, Brazílii a Španělsku. Jak tě tyto zkušenosti formovaly?
Určite áno. Od strednej školy, kde som mal španielčinu, a od prvého Erasmus+ pobytu v španielskom Tolede ma baví hudba z Latinskej Ameriky. Predtým som hral na bicie v rôznych kapelách, ale až v Španielsku sme so spolužiakom začali DJovať v kluboch a baroch. Naši kamaráti z Brazílie, Mexika, Kolumbie nám hovorili ich obľúbené skladby a tie sme hrávali v setoch. Odvtedy sa nemôžem zbaviť nákazlivého rytmu „bum tcha tcha”. V Buenos Aires som zažil neskutočné párty. Počas pandémie tam vzniklo veľa nových kolektívov a teraz vlastne nie sú kluby, ktoré by bookovali umelcov, ale tieto kolektívy si sami organizujú vlastné parties, v kluboch, bytoch, pivniciach, v parku, hocikde. Je tam neskutočné pestrá scéna a určite by som chcel priniesť aspoň náznak tejto atmosféry aj k nám. Keď sa umelcom odtiaľ podarí dostať do Európy, určite ich pozveme do Fuchsu!


Taky se dočkáme více dýdžejů Swine Daily. Můžeš nám je krátce představit?
Aktuálne sa náš tím skladá z Viktora Jenčuša, ktorého môžu ludia poznať aj z dua Zaffer 9. Viktor je de facto môj zástupca a pomáha mi aj s eventmi, ktoré organizujeme. Jan Yang Sekanina aka yangovica je nový člen, mladý ambiciózny DJ z Prahy, odporúčam ho sledovať, má neskutočnú energiu. Natalie Kaincová je taktiež naša core členka, ktorá organizuje akcie aj s kolektívom Glitch Katz. A v neposlednom rade moja sestra Alexandra, ktorá mi pomáha s publikovaním článkov a s webom. Swine Daily je však viac otvorená platforma a tak často vysielame na koncerty, výstavy, festivaly náš rozšírený tím prispievateľov a kamarátov, ako sú spisovateľka Ema Labudová, dramaturg a hudobník Rišo Michalik, Simona Hulínová, kamarát Martin Lupták a mnohí ďalší. Vždy sme otvorení spolupráci s novými ľuďmi.

Jak se vůbec daří Swine Daily?
V poslednom čase nám trochu vybuchol SoundCloud, kde v jednom kuse publikujeme množstvo premiér trackov od umelcov a vydavateľstiev z celého sveta. Stále zverejňujeme nové rozhovory, články, reportáže z festivalov a niekedy mi nedochádza, že už je to deväť rokov, čo takto fungujeme. Na budúci rok oslavujeme našu prvú dekádu, čo je šialené, a chceme pripraviť malý festival, ktorý nadväzuje na našu sériu audiovizuálnych minifestivalov Swine Days. 20. 9. krstíme našu tretiu kompiláciu Swine World, kde sme spojili umelcov z celého sveta, ktorý spolu ešte nikdy neprodukovali. Event prebehne v útulnom bistre/kaviarni/priestore Rello Coffee v Brne. S týmto releasom oficiálne štartujeme ďalší sub-brand, ktorým je Swine Records, takže veľmi sa teším na ďalšiu kapitolu. Popritom stále hráme ako Swine Daily DJs. 7. 9. máme poľskú premiéru, hráme v Krakove s kolektívom Laboratorio Tropical.

Procestoval jsi svět, co děláš v Olomouci?
Olomouc je ideálne miesto na oddych/prácu medzi Prahou a Žilinou, keďže sa nachádza presne v strede. No ale reálny dôvod je, že tam dokončujem posledný semester na magisterskom štúdiu Španielskej filológie. Takže po štátniciach je otázne, či tam ešte ostanem. Aktuálne stále hľadám byt!

Info

Vlzques
Instagram

F2 season opening weekender
6.-8. 9. 2024 20:00
Fuchs2, Praha
vstupenky

foto © KC Hviezdne noci Bytča

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

SJ yellow (Fuchs2): Hraju čím dál rychleji

Libor Galia 28.08.2024

Její radostné skladby s kořeny v hip hopu, RnB a funku a bezchybné přechody vás zaručeně rozhýbou. F2 opening.

Mirko Burazer (Ship): Samé nejlepší místo

Mariia Smirnova 22.08.2024

„Každý kout Šibeniku vypráví svůj vlastní příběh a stojí za podrobné prozkoumání,“ říká zakladatel festivalu Ship.

Petra Soukupová (PSO): Orchestr mě naučil dávat důvěru mladým lidem

Mariia Smirnova 19.08.2024

O začátcích, o hranicích mezi vysněnou prací a životem a o zázracích, které se dají tvořit s podobně smýšlejícími lidmi kolem. Rozhovor.

Ivo Voříšek (Cool v plotě): Nejtěžší úlovek byl ten, který jsme neulovili

Mariia Smirnova 14.08.2024

„Já osobně se těším skoro na vše, velkou radost mám z Petry Hermanové, Anny Vaverkové, Davida Boultera a Pantha Du Prince...," říká dramaturg píseckého festivalu.

Natálie Pleváková (Sanatorium Sonorum): Mám hrozně ráda opravdovost a křehkost

Mariia Smirnova 12.08.2024

Pod pečlivým kurátorským vedením Natálie Plevákové se rezidenti ponořili do odkazu Smetany a přetavili ho do současného uměleckého vyjádření. Rozhovor.

Marek Mikič (Fuchs2, Tabačka Kulturfabrik): Je to všetko o ľuďoch

Libor Galia 08.08.2024

Marek mimo jiné stál spolu s Dušanem Vlkem u zrodu undergroundové koncertní série UGOT, která se na Štvanici odehraje za pár dní.

Maxl Walmsley-Pledl (Klangphonics): Sociální sítě jsou požehnání i prokletí

Filip Peloušek 10.07.2024

S kytaristou a hlasem Klangphonics Maxlem jsme se bavili o sociálních sítích, hře na alpský roh nebo o hraní na parkovišti.

Mike Kerr (Royal Blood): Že potřebujeme alkohol, abysme byli kreativní, je největší lež

Kristina Kratochvilová 09.07.2024

S frontmanem Mikem Kerrem z britského rockového dua jsme si před čtvrtečním koncertem popovídali o jeho hudebních začátcích, o boji s impostor syndromem, o cestě ke střízlivosti a tipy na…

Malcuth & Facutum: Jít tou těžší cestou

Viktor Hanačík 07.07.2024

Na konci minulého roku jim vyšlo album Alter, a to na americkém labelu Vale, s mezinárodními hosty i ohlasy. Rozhovor.

Prouza: Demo 1994 je kompletní Hampelovina

Štěpán Bolf (A.M.180) 27.06.2024

Na jedné z populárních streamovacích platforem se zničehonic objevilo demo třetí, nedokončené a nepojmenované desky Prouzy. Jak se to stalo a co bude dál? Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace