Články / Rozhovory

Midirama  (Fuchs2): Musí tam být oheň!

Midirama (Fuchs2): Musí tam být oheň!

Libor Galia | Články / Rozhovory | 26.09.2024

Midirama je jeden z nových bookerů pražského klubu Fuchs2, pod jehož taktovkou proběhne v pátek 27. září Sektor Evolution. Hrát začal ještě na konci milénia a téměř dvacet let byl DJ, pak se rozhodl pro vlastní produkci. „Mám rád, když si v DJ setu můžu na chvíli ulítnout do jiných vod a zamíchat tam nějaký polámaný beat nebo vokál. Vmixovávám i vlastní perkusní smyčky. V současnosti se hodně dívám po labelech, jako jsou Token, Non Series, Children of Tomorrow, SK_eleven, Planet Rhythm a podobně,“ dodává. Co tedy očekávat v rámci „jeho“ večerů?


S budovou máš dlouhou historii, hrál jsi tam ještě předtím, než jsme ji pojmenovali Fuchs2. Jaké to bylo za starých časů?
Pořádali jsme festival elektronické hudby Soundfeer. Poslední, desátý ročník se konal na Štvanici. Byla tam venkovní scéna, další ve Vile Milada a třetí v místě, kde je dnes F2. Jednou jsme tam dokonce pořádali party s mým soundsystémem – byl to naprostý chaos. Venku hučel generátor o výkonu 100 kW, DJský pult byl tam, kde je dnes backstage F2, a některá místa neměla ani zábradlí. Úplně jsme podcenili kapacitu a skončili jsme na trojnásobku současného limitu budovy. Lidi tančili i na střeše a venku to vypadalo jako na marockém tržišti, naštěstí to dopadlo skvěle a nikomu se nic nestalo.

Jaký druh akcí sem chceš přivést jakožto jeden z nových bookerů klubu?
Jako zdaleka nejstarší kurátor se zaměřím především na akce s klasickým technem, electrem, housem a breakbeatem. Nemám zájem bookovat umělce, kteří mě neinspirují – musí tam být oheň.



Do F2 jsi taky přinesl Berlin Invasion. Co ještě bylo pro tebe nezapomenutelné?
Před mnoha lety jsem od Chrise Liberatora, zakladatele britského acid techna, dostal číslo na DJe Woodyho McBridea aka ESP. To byla byla legenda, jejíž tracky hráli všichni undergroundoví DJs v Evropě. Počkal jsem, abych tam nevolal v noci, a zatelefonoval mu do Minnesoty, že potřebuju, aby hrál na mém undergroundovém festivalu s minimálním rozpočtem. Musel jsem být přesvědčivý, protože i když před odletem skončil v nemocnici, proti vůli své rodiny podepsal revers a přiletěl – prý mě nechtěl zklamat. Jeho set byl ten večer jako z jiného světa.

Na jakém nejbláznivějším místě jsi hrál?
To je jasné – v kolumbijském vězení během letošního festivalu Bogotrax. Tomu se nic nevyrovná.



Kromě toho, že už mnoho let pořádáš akce, jsi přes dvacet let DJ, který se před několika lety stal producentem.
Po dvaceti letech, kdy z desek míchàte tracky jiných lidí, jsem se začal cítit trochu vyhořelý a už mě to tolik nebavilo. Tvorba vlastní hudby a práce na live setu mi pomohla i znovu objevit lásku k DJingu, který sám o sobě není tak kreativní. Zrovna dnes jsem dokončil premaster tracku na novou dvojdesku Berlin Invasion a dokončuju další dvě EP.

Během zahájení sezóny Season Opening, první akce nového týmu bookerů, jsi premiérově zahrál svůj live set. Jaký byl?
Nešlo o premiéru mého live setu, jen jeho nový program, který i nadále zvukově zapadá do warehouse techna s prvky Detroitu a acidu. I když jsem měl nový setup a velice krátkou přípravu, šlo to překvapivě dobře. Druhý den jsem ho hrál znovu v Německu a tady i tam mi náhodní lidi psali na sockách děkovné zprávy, že to byl set večera. To mě potěšilo, protože jsem nad ním strávil ve studiu opravdu spoustu času.

Když jsme spolu mluvili naposledy, říkal jsi, že se chceš zaměřit na to, aby se do F2 dostalo více live setů. Jaké jsou v tomto případě největší výzvy a překážky? Můžeš něco prozradit?
Existuje spousta úžasných live umělců. Největší výzva? Někdy je jejich vybavení tak velké, že potřebují auto, aby ho mohli přivézt, létat s ním je peklo. Nejdřív jsem ale pozval pražského Citty na party s Ancient Methods. Do budoucna plánuju noc věnovanou výhradně live setům.

Vyjádřil jsi zklamání nad současným stavem technopopu. Vzhledem ke tvé minulosti na freetekno scéně to dává smysl. Jaké poučení sis z komunity odnesl?
Vlastně celá DIY kultura mi dala hodně. V subkultuře freetekna je potírán kult DJe, ti jsou většinou schovaní, takže neruší tanečníky máváním rukama a ti se mohou soustředit čistě na svůj zážitek na danceflooru. Taky jsem díky tomu opravdu hodně cestoval a potkal úžasné lidi. Mám teď přátele po celém světě. Spolupracovali jsme s cizinci a vymýšleli, jak upořádat party na těch nejbláznivějších místech. Díky tomu jsem si zlepšil angličtinu. (smích)

Nějaké rady pro nás mladé?
Zůstaňte jedineční, pomáhejte starým DJům s jejich těžkými recordbagy a keep on raving.

Info

Midirama
Instagram

F2 x Sektor Evolution: Drumcomplex + Ceymi.Ann + Coline + Tim B. aka Mit B.
27. 9. 2024 23:59
Fuchs2, Praha
web

foto © Michaela Škvrňáková, Carcel Distrital - Bogotrax 2024 @manu_uribe_foto

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Mikuláš Svoboda (HYB4): Přivézt Sungazer je splněný sen

Mariia Smirnova 24.09.2024

Dostal Sungazery do Česka. “Líbí se jim atmosféra Kampusu, rádi se sem vrací,” říká dramaturg hudební sekce Mikuláš Svoboda.

Vlzques (Fuchs2, Swine Daily): Baile Funk jednoducho milujem

Libor Galia 05.09.2024

Jeden z dramaturgů klubu Fuchs2 se rozhodl přinést do pražské klubové scény svěží vítr, nové žánry a neotřelé hudební experimenty s pulzujícími rytmy Latinské Ameriky. Rozhovor.

SJ yellow (Fuchs2): Hraju čím dál rychleji

Libor Galia 28.08.2024

Její radostné skladby s kořeny v hip hopu, RnB a funku a bezchybné přechody vás zaručeně rozhýbou. F2 opening.

Mirko Burazer (Ship): Samé nejlepší místo

Mariia Smirnova 22.08.2024

„Každý kout Šibeniku vypráví svůj vlastní příběh a stojí za podrobné prozkoumání,“ říká zakladatel festivalu Ship.

Petra Soukupová (PSO): Orchestr mě naučil dávat důvěru mladým lidem

Mariia Smirnova 19.08.2024

O začátcích, o hranicích mezi vysněnou prací a životem a o zázracích, které se dají tvořit s podobně smýšlejícími lidmi kolem. Rozhovor.

Ivo Voříšek (Cool v plotě): Nejtěžší úlovek byl ten, který jsme neulovili

Mariia Smirnova 14.08.2024

„Já osobně se těším skoro na vše, velkou radost mám z Petry Hermanové, Anny Vaverkové, Davida Boultera a Pantha Du Prince...," říká dramaturg píseckého festivalu.

Natálie Pleváková (Sanatorium Sonorum): Mám hrozně ráda opravdovost a křehkost

Mariia Smirnova 12.08.2024

Pod pečlivým kurátorským vedením Natálie Plevákové se rezidenti ponořili do odkazu Smetany a přetavili ho do současného uměleckého vyjádření. Rozhovor.

Marek Mikič (Fuchs2, Tabačka Kulturfabrik): Je to všetko o ľuďoch

Libor Galia 08.08.2024

Marek mimo jiné stál spolu s Dušanem Vlkem u zrodu undergroundové koncertní série UGOT, která se na Štvanici odehraje za pár dní.

Maxl Walmsley-Pledl (Klangphonics): Sociální sítě jsou požehnání i prokletí

Filip Peloušek 10.07.2024

S kytaristou a hlasem Klangphonics Maxlem jsme se bavili o sociálních sítích, hře na alpský roh nebo o hraní na parkovišti.

Mike Kerr (Royal Blood): Že potřebujeme alkohol, abysme byli kreativní, je největší lež

Kristina Kratochvilová 09.07.2024

S frontmanem Mikem Kerrem z britského rockového dua jsme si před čtvrtečním koncertem popovídali o jeho hudebních začátcích, o boji s impostor syndromem, o cestě ke střízlivosti a tipy na…

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace