Články / Reporty

Severský vánek, co zahřeje (Kalandra)

Severský vánek, co zahřeje (Kalandra)

Václav Valtr | Články / Reporty | 11.10.2024

Řeknete-li, že jdete na Kalandru, pravděpodobně vzbudíte neadekvátní očekávání. Nejde o epigony či revival Petra Kalandry, ale o etablovanou stálici nordické scény, někteří možná slyšeli jejich cover slavné písně Helvegen od Wardruny. Za posledních pár let nás formace obdařila čtyřmi koncerty, návštěva smíchovského klubu Underdogsʼ byla u příležitosti samostatného turné k druhé desce A Frame of Mind a přilákala rostoucí fanouškovskou základnu.

Předskokankou byla Lili Refrain, italská zpěvačka a multiinstrumentalistka, která kolem sebe soustřeďuje též vydatnou a oddanou komunitu, takže sál byl plný. Refrain pracuje s looperem, několika nástroji a hlasem a vše podtrhuje silnou expresivitou. Pomalé a dunivé plochy rychle navodily tranz, ale na mě to nezapůsobilo nejlépe. Hra s looperem neodpustí sebemenší chybu a těch se hned zkraje několik našlo. Dobrý úvod, jen její tvorbě dám přednost z nahrávky.

Čtyřčlenná Kalandra nastoupila impozantně, a i když od začátku byla patrná jistá únava – zpěvačka Katrine Stenbekk přiznala, že po devadesáti dnech na turné nejsou zrovna nejsvěžejší –, výkon byl suverénní, jakkoliv pohyb v rozpáleném klubu jako uprostřed léta nebyl zadarmo. Kapela propaguje novou desku, ale značná část playlistu byla tvořena písněnemi z The Line (2020) a koncert se podobal tomu loňskému v Kasárnách Karlín.

Po několika úvodních písních přišel čas na lyričtější část reportoáru, vtahující do hypnotického a mrazivého světa svébytné estetiky. Oba kytaristé předvedli technicky vybroušený výkon za vydatného přispění energického, byť v kontextu skupiny poněkud nenápadného bubeníka. I přes vikingský zjev kytaristů přitahovala nejvíc pozornosti Stenbekk, která se i přes deklarovanou únavu nořila do líbezných písní s folkovými ozvěnami, nenuceně doplňovala skladby elektronickými plochami a dala celému vystoupení nezapomenutelný punc. Když zaznívaly skladby jako Borders, The Waiting Game nebo novinka I Am, diváci se širokými úsměvy nebo zavřenýma očima se kolébali na vlnách kytar, beatů a dokonalého zpěvu.

Kalandra opět ukázala, že jejich dobře namíchaná směs severského folku, elektroniky s příměsí tvrdších kytar, obzvláště povedených v novince Bardaginn, je nejen líbivá, ale především podmanivá. Pokud už vás přestala bavit Aurora, Wardruna nebo Heilung jsou na vás moc pompézní, Myrkur moc tvrdá, pak si Kalandru zamilujete.

Info

Kalandra (no) + Lili Refrain (it)
9. 10. 2024 Underdogs', Praha

foto © Marie Štefková (archiv)

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vítejte v době hluku (Unsound 2024)

Aneta Martínková 10.10.2024

V srpnu 2023 streamovací služba Spotify ohlásila, že její uživatelé a uživatelky za poslední rok naposlouchali přes tři miliony hodin nahrávek bílého šumu...

Jeden Batch, prosím (Batch 2024)

Veronika Havlová 09.10.2024

Když chcete zjistit, co je v Brně za kluby, jaké tam mají zvukaře, dramaturgii a nabídku na baru, naskočte na vlnu dvoudenního festivalu Batch.

Temné prapory unavených těl (Lunchmeat Festival 2024)

Filip Peloušek 30.09.2024

Už příprava scény pro finální set v Concert Hall dávala tušit nápor na všechny smysly – fukary na listí, roztrhaná plátna a temné prapory.

Poměry techna a pisoárové rubriky (Lunchmeat Festival 2024)

Filip Peloušek, Dominik Polívka 29.09.2024

Jak byly první dvě noci pod Veletržákem ve znamení dystopie a pozvolného zániku civilizace, tak sobotní noc posouvá dění do chladné mechanické budoucnosti, kde jsou lidé pouhou vzpomínkou.

Když není tak zle (Berlin Manson + Fvlcrvm)

Klára Řepková 29.09.2024

Adam Dragun jen občas mezi skladby zařadí proklamace, které mají podtrhnout úzkostlivé vyznění nahrávky o „východoevropské verzi pozdního kapitalismu“.

Staří maséři, dřevěná podlaha a to další (Lunchmeat Festival 2024)

Dominik Polívka, Jarda Petřík 28.09.2024

Kdo čekal, že program do druhé ranní ryze postávací/posedávací, toho 33EMYBW vyvede z omylu během prvních minut svého frenetického živáku.

Žalozpěv za vše, co je krásné (Big|Brave)

Marek Hadrbolec 27.09.2024

Kanadská čtveřice sice několikrát nabídne záchranné lano v podobě melodie nebo silnějšího motivu, nikdo ale nemá vůli se ho chytit a nechat se vytáhnout zpět na světlo.

Prchlivé, trvalé okamžiky (Lunchmeat Festival 2024)

Dominik Polívka, Kristina Kratochvilová 27.09.2024

Přebíhám rozkopanou silnici k Veletržnímu paláci, který se na další čtyři večery, a brzká rána, stane mnohým druhým domovem. Mám skluz...

Hypnóza, potom tranz (Sýček + Oswaldovi)

Jakub Veselý 27.09.2024

Ďalšie skladby napredujú bez pauzy a dlhé repetičné pasáže nehlásia koniec. Je to jeden celok, ktorý omamuje poslucháčov.

Tři, čtyři, pět… (WWW Neurobeat)

Veronika Tichá 25.09.2024

Z nové desky, na jejíž vydání spustili WWW crowdfundingovou kampaň, úspěšnou po pár dnech, nezaznělo živě nic, nicméně dvojice Anděrových předvedla...

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace