Články / Reporty

(v)lomený zen (Lofofora Lom)

(v)lomený zen (Lofofora Lom)

Jiří Přivřel | Články / Reporty | 12.09.2024

„Zrovna jsem vzpomínal, jak jsme nad Luhačovicemi minulý rok o svatojánské noci sbírali bylinky,“ povídal jsem na začátku léta Magdaleně Hruška, ředitelce festivalu Luhovaný Vincent. Ten letos chyběl. Pořadatelé se uváženě rozhodli dát si v obvyklém formátu pauzu. Téma loňského ročníku dovolená jako stav mysli se mi však vybavilo v prachatické Kralově vile, na louce u kravína v Lubné i v kruhové cihelně v Šárovcově Lhotě. Do Kurovického lomu si dovolenkové naladění vyloženě nesu s sebou, stejně jako plavky. Přijíždím o den dřív, spím na skalním ostrohu nad lomem, pod hvězdami. Orel, Labuť, Lyra. Nebeská čítanka na dobrou noc.

S ránem přichází početná výprava seniorek z Kroměříže. První návštěvnice? Na jejich žádost je fotím na vyhlídce, z níž zároveň rozcvičkovým tempem uklízím své ležení. Přitom je zvu do lomu na snídani. Na festival prý nepřijely, to rády přenechají mladším. Festival Lofofora Lom je samozřejmě otevřený všem, ačkoliv za ním stojí mladý a svěží kolektiv Lofora, jehož členové v čele s Lucií Cimburkovou a Michalem Synovcem musí mít v ještě čerstvé paměti chvilky na maturitním potítku. Po nich se z nedalekého Zlína rozutekli do různých krajů, potkávají se na komunitní poslechové platformě Obscura Radio nebo právě na konci léta v Kurovickém lomu.

Snídaně u vody s DJem California Bitch příjemně navodí atmosféru líného dopoledne. Pod hladinou se míhají hejna drobných rybek, vše přezíravě dozoruje kapr albín. Ve zdejší vodě žijí okouni a štiky, zástupci rozmanitých obojživelníků a z říše hmyzu zejména vzácný vodomil černý, největší vodní brouk na světě, který se v Česku objevuje jen vzácně. Z flóry je pak třeba zmínit ježunku, které se tu druhým rokem díky úsilí kolektivu skvěle daří. Letos krásně rozkvetla.

Do přírodních tajemství Kurovického lomu nás během naučné procházky po jeho březích vpraví Dušan Trávníček, jenž se přičinil o to, že se lokalita stala přírodní rezervací. Jsem entomolog, hlásí se ke svému oboru nápisem na tričku. V dobrém slova smyslu je však všestranným broukem pytlíkem, když se později elegantně zapojí i do panelové diskuze Dialog mezi uměním a přírodou s kurátorem Ondřejem Navrátilem a umělkyní Sárou Nemethovou. Tady je mezioborová hranice naprosto propustná.

Hudební dialog probíhá i na březích, kde zahrají odpolední koncerty Jakub Šimanský s Tomášem Niesnerem a Ian Mikyska s Martinem Debřičkou. Poslouchá se z vody i na souši, nerozhodní pádlují na lodičkách. Vhodnější amfiteátr k poslechu nenajdeš. Mezi oběma koncerty je dostatek prostoru pro četné kratochvíle i životu prospěšnou zahálku. Workshopy výroby mastí z bylin nebo pájení mikrofonů. Přírodními barvivy se maluje na látky, inkoust a sluneční paprsky se propíjejí do lidské kůže. Ve stínu stromů se čtou knihy nalezené v mobilním antikvariátu. Sobota u vody.

Setmění vytvoří správnou kulisu pro imaginativní svět Salimeli. Transformativní performance dvojice limi.noko, při níž účinky Lofofory nabývají na intenzitě. Michal Kindernay pak v audiovizuální performance Phonotropic Blindness oživuje vodní element, od rozmarného bublání minerálních pramenů až po zvukový smog vodních ploch.

Tady však břehy i vodní hlubina utichají, čolci, plotice i kuňky mají svůj noční program. Ten náš se přesouvá do šapitó. Mezikulturní dialog Gnäw, tedy íránského hudebníka Arashe Ghasemiho a finského muzikanta Sima Hakalista je vtahující. Rozumíme mu všichni. Vystoupení GbClifford, které bylo prvním avizovaným bodem lineupu a od kteréžto chvíle jsem měl jasno v tom, kde budu tento den trávit, předčí má největší očekávání. Veřejná generálka před Lunchmeat Festivalem, stověžatá se má na co těšit.

Při závěrečném setu Rlung pomalu opouštím lom i areál. Lehnu si pod strom vedle polní cesty do Kurovic, po níž mají ještě projít návštěvníci festivalu do stanového městečka za hudebního doprovodu Františka Hrušky a Michala Synovce. Buď prošli s ohledem na noční klid jako tichošlápci, nebo byl můj spánek příliš hluboký. Vytrhne mě z něj až ranní zpěv ptáků, které sem přilákaly sladké plody jabloňového sadu. Stehlík, sýkorka, možná jen drobný budníček.

Info

Lofofora Lom
7. 9. 2024, Kurovický lom

foto © Jiří Přivřel

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Siluety v propasti (Macocha & Co.)

Marek Hadrbolec 16.09.2024

Svítí tu bílý nápis Macocha, do uší se dere agresivní zvuk kytar a zpoza bubnů zběsile tepe srdce rokle.

Priestor vypĺňa prázdno (Festival Priestor 2024)

Mimi Filova 12.09.2024

Samotná cesta na miesto činu, iba na skok z autobusovej stanice, ktorá je súčasťou skanzenu rozpadávajúcich sa slovenských staníc, predpovedá festival...

Drásající vzpomínka na Senyawu (Senyawa-X)

Václav Valtr 10.09.2024

Očekávání bylo poněkud zkaleno, když přišlo oznámení, že vokalista Rully Shabara nedostal vízum a Senyawa bude vystupovat jen v poloviční sestavě. Ta měla eso v rukávu.

Epická slavnost na Bojišti (Battlefield Rituals)

Václav Valtr 09.09.2024

Heilung moc dobře vědí, co dělají, a tak pokud se cynickému divákovi občas honilo hlavou, že jde o show hlavně na efekt, záhy na to zapomněl, protože jen seděl a…

Čtyři dekády neslábnoucího chaosu (Mayhem)

Dantez 08.09.2024

Po krátkém tichu přechází chladná modř do krvavě rudé, nejde přitom o velebení někdejších krví brocených činů. Poslední fáze patří Deathcrush, první nahrávce Mayhem.

Kdo je vůdcem karavany (Tinariwen)

Akana 08.09.2024

V jednu chvíli na pódiu kvílí a cvrliká i pět nástrojů najednou a jako nerozborné spřežení vytváří plný, a přece vzdušný sound, v němž si kytary nijak nepřekážejí.

Experimenty v času a prostoru (Moody Moon Noize 2024)

Filip Peloušek 04.09.2024

Není tajemstvím, že na Moody Moon Noize hrají prostory stejně významnou roli jako to, co se v nich odehrává. „Kdybych neměl fotky, nevěřil bych, že se to stalo.“ My taky.

S detskou radosťou (PJ Harvey)

Michal Berec 25.08.2024

Vystupujúc na zastávke Zitadelle berlínskeho U-Bahnu si všímam chlapíka, ktorý otvára fľašu piva o automat na lístky.

Prach, slzy a odposlechnuté konverzace (Sziget 2024)

Kristina Kratochvilová 16.08.2024

Název nevymysleli marketéři, ale návštěvníci, v komentářích na sociálních sítích se objevoval tak často, až ho organizátoři přijali za svůj.

Kick 'em in the teeth! (Brutal Assault 2024)

Abbé, waghiss666 11.08.2024

Došlo i na speciální sety, nejpodivnější booking v historii festivalu a Apaččin odkaz. Směle do finále!

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace