Zprávy / Nové desky

Vychází první LP písní Jiřího Bulise

Vychází první LP písní Jiřího Bulise

redakce | Zprávy / Nové desky | 11.09.2024

Skladatel, zpěvák a klavírista Jiří Bulis se konečně dočká vlastní gramodesky. LP s názvem Slunce na peřinách vyjde v letošním říjnu, bude obsahovat patnáct skladeb a na jeho vydání se spolupodílí Bulisova rodina, přátelé i bývalí spolupracovníci. Brněnská release party desky proběhne 11. října v prostorách HaDivadla, s nímž je Bulisova tvorba neodmyslitelně spojena a jež se dlouhodobě podílí na její popularizaci.

Chomutovský rodák Jiří Bulis (1946–1993) proslul především svou písňovou tvorbou a hudbou k divadelním inscenacím alternativní scény. Spolupracoval s divadly jako bylo brněnské Divadlo na provázku či HaDivadlo, ale i Činoherní klub či Ypsilonka, a jeho melodie zní ve filmech Chytilové či Jakubiska. Bulisova úspěšná hudební kariéra byla přerušena tragickou autonehodou, při níž zahynul. Přes oblibu jeho písňové tvorby mezi pamětníky i mladší generací se však nikdy nedočkal vlastního LP. To se však změní v říjnu, kdy vyjde deska Slunce na peřinách.

Stojí za ní Bulisova dcera a hudebnice Lucie Dlabolová, která skladby na album vybírala společně s frontmanem kapely Květy Martinem Kyšperským a Bulisovým přítelem, režisérem Břetislavem Rychlíkem. Kromě těch nejznámějších písní – Hosté na Zemi, Anděl radosti či Nekonečný valčík – z LP zazní například i píseň Nestřílet holuba s textem Jana Vodňanského, která vyjde na nosiči vůbec poprvé.

Za grafickou podobou vinylu stojí Jakub Horský ze studia Upupæpop, jenž je i designérem merche a zpěvníku Citovky a řachandy, které budou k dostání společně s deskou. Mastering měl na starost Ondřej Ježek ze studia Jámor a průvodní slovo bookletu alba napsal divadelník, muzikant a autor Přemysl Rut.

Příznivci hudby Jiřího Bulise můžou podpořit vydání desky příspěvkem do sbírky na serveru Donio, která probíhá až do 9. října, a vybírat mohou z mnoha krásných odměn, včetně samotného LP. Křest a release party desky následně proběhne 11. října od 19:30 v prostorách brněnského HaDivadla za účasti hudebníků Marka Doubravy, Martina Kyšperského, Lucie Dlabolové a dalších. Toto legendární avantgardní divadlo letos vstupuje do své výroční 50. sezony, v rámci níž se snaží mimo jiné připomínat odkaz Jiřího Bulise a popularizovat jeho tvorbu mezi mladou generací. Pražská verze release party se bude konat v prostorách Unijazz dne 14. listopadu.


Na letošní podzim kromě release party Slunce na peřinách chystá HaDivadlo uvedení premiéry dokumentárního filmu Břetislava Rychlíka s názvem Místenka k oknu Jiřího Bulise ve středu 9. října od 19:30. Bulisův osud v něm bude zachycen očima jeho dětí i Ivy Bittové, Arnošta Goldflama, Pavla Klusáka nebo Bolka Polívky.

Info

Jiří Bulis –⁠ Slunce na peřinách (2024)
web HaDivadla

foto © Anna Stránská

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Karol Mikloš so slovenskými textami

redakce 17.09.2024

Nočné vlaky prekypujú melanchóliou v podobe vyzretých indie popových pesničiek, ktoré sa nebránia ani použitiu elektroniky.

Singl Autumnist, Hole in the Rain

redakce 16.09.2024

Nová skladba je výsledkem spolupráce se zpěvákem, kytaristou a skladatelem Gabrielem Kainem.

Shtetl Neshume, duše starého židovského města

Barka Fabiánová 16.09.2024

Pražská kapela Der Šenster Gob vydává album společně s americkou židovskou pop star Leou Kalisch.

Kamibe jako láska, debutové album Eriky Rein

redakce 13.09.2024

Vydání předchází singl Toxic, celá kolekce pak vychází na konci září ve spolupráci labelů Full Moon Forum a Rukahore.

Pavlovitz sa vracia s Cestovateľom v čase

redakce 10.09.2024

Kapela je charakteristická grunge-popovým zvukom, ktorého komplexnosť dopĺňajú gitary odkazujúce na post-punk osemdesiatych rokov.

Ready for vacation s novým EP

redakce 08.09.2024

Ještě na chvíli utéct a schovat se před světem, který je čím dál složitější a ne vždy jsme připraveni v něm čelit další výzvám.

Drom vydávají nové album Pustina

redakce 06.09.2024

Nové album charakterizuje hra s kontrasty, která vynikne už při pohledu na obal desky, o který se postaral Ondřej ze studia Horylesy.

Singl Selective Mute

redakce 01.09.2024

Přímočaré melodické písně s dávkou progresivního rocku a elektroniky Selective Mute nazývají “sick pop”.

DVA ohlašují desku Piri Piri

redakce 29.08.2024

V textu písně je skrytý vzkaz, že klid je nám na dosah i uprostřed vřavy.

Zdeněk Lichnovský Ideálně napořád

redakce 28.08.2024

Hudba Zdeňka Lichnovského se na albu noří do témat nechtěných vzpomínek, duševního zdraví, nutnosti sebekontroly sebe sama a přináší radikálně upřímný mix pravdy a fikce.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace