Zprávy / Nové desky

Prouza vydává živák z devadesátek a chystá nové věci

Prouza vydává živák z devadesátek a chystá nové věci

redakce | Zprávy / Nové desky | 16.08.2024

Dva měsíce po zveřejnění demonahrávky nedokončené třetí desky z roku 1994 připravila frýdecko-místecká kapela Prouza další překvapení pro svoje fanoušky: na streamovacích platformách se v pátek 16. srpna objeví jejich živé nahrávky z devadesátých let.

Bezmála 80 minut záznamu tvoří koncert z 24. ledna 1992 z klubu Rock Hill v Ostravě a záznam z dalšího, nedatovaného koncertu v Hukvaldech ze stejného období. K uším posluchačů se tyto nahrávky dostávají vůbec poprvé od svého vzniku. Dnes už vpravdě legendární sestava Prouzy s Tomášem Hampelem za mikrofonem zde hraje naprostou většinu skladeb z prvních dvou alb V otrhaném domě a Ve dne v noci, včetně skladby , která vyšla pouze na dnes velmi obtížně sehnatelné CD verzi debutu. Některé písničky zazní v mírně odlišných verzích, než jsou známé z desek – např. K tanci se plynule přelije do písně . Prouza na záznamu, který sice není zvukově dokonalý, o to víc je ale autentický, zní jako sebevědomá kapela na vrcholu tvůrčích sil a potvrzuje kultovní status, kterému se kapela dodnes těší.

V závěru záznamu tehdejší moderátorka akce vysvětluje divákům, že kapela musí svůj set končit, protože jí ten den čeká ještě druhý koncert. Členové Prouza po letech vzpomínají na tuto situaci historkou, která dobře ilustruje dobu, kdy ještě neexistovaly mobily ani internet: „Dohráli jsme v Hukvaldech a vyrazili na koncert do Karlových Varů, což je skoro 500 kilometrů, prakticky přes celou republiku. Když jsme tam ale v noci konečně přijeli a začali vybalovat aparát, potkávali jsme lidi, jak odcházejí. Řekli nám, že celá akce už skončila…“


rozhovor s kapelou zde

Prouza, v jejíž současné sestavě najdete dva členy původní kapely Broňu Svobodu a Láďu Franeka a s nimi o jednu či dokonce dvě generace mladší trojici v čele se zpěvákem Tomášem Gavlasem, ještě připravila k vydání třetí a poslední „balíček“ pro fanoušky staré Prouzy. Souboru rarit a demonahrávek by měl brzy vyjít opět na streamovacích platformách. Zároveň se ale dnešní Prouza nechce jen ohlížet do minulosti. Proto píše nové skladby, některé z nich už jsou ke slyšení i na jejich koncertech. Ten nejbližší pražský se chystá na 27. září v holešovickém klubu Cross. Podle Tomáš Gavlase pak není v nedohlednu ani nahrávání úplně nové desky.

Info

Prouza
Fb kapely

foto © se svolením kapely Prouza

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vychází první LP písní Jiřího Bulise

redakce 11.09.2024

Chomutovský rodák Jiří Bulis proslul především svou písňovou tvorbou a hudbou k divadelním inscenacím alternativní scény.

Pavlovitz sa vracia s Cestovateľom v čase

redakce 10.09.2024

Kapela je charakteristická grunge-popovým zvukom, ktorého komplexnosť dopĺňajú gitary odkazujúce na post-punk osemdesiatych rokov.

Ready for vacation s novým EP

redakce 08.09.2024

Ještě na chvíli utéct a schovat se před světem, který je čím dál složitější a ne vždy jsme připraveni v něm čelit další výzvám.

Drom vydávají nové album Pustina

redakce 06.09.2024

Nové album charakterizuje hra s kontrasty, která vynikne už při pohledu na obal desky, o který se postaral Ondřej ze studia Horylesy.

Singl Selective Mute

redakce 01.09.2024

Přímočaré melodické písně s dávkou progresivního rocku a elektroniky Selective Mute nazývají “sick pop”.

DVA ohlašují desku Piri Piri

redakce 29.08.2024

V textu písně je skrytý vzkaz, že klid je nám na dosah i uprostřed vřavy.

Zdeněk Lichnovský Ideálně napořád

redakce 28.08.2024

Hudba Zdeňka Lichnovského se na albu noří do témat nechtěných vzpomínek, duševního zdraví, nutnosti sebekontroly sebe sama a přináší radikálně upřímný mix pravdy a fikce.

Singel Bad Karma Boy, Komunity

redakce 27.08.2024

Pieseň je druhým zverejneným singlom z pripravovaného nového albumu, ktorý vyjde na jeseň vo vydavateľstve Slnko Records.

Letní náladovka Letní kapely

redakce 22.08.2024

Song je další singlovou ochutnávkou z na podzim chystané druhé řadovky Jako pes.

Goodnite Adam vydáva Lovin Theory

redakce 21.08.2024

Adam tvorí na pomedzí ambientnej a elektronickej hudby, vychádza aj z trapovej produkcie či pesničkárstva.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace