redakce | Zprávy / Úplňkové | 15.07.2021
Je libo kávu? Spolu s čerstvou várkou Full Moon Coffee se tentokrát posouváme na jihoamerickém kontinentu z Kolumbie o trochu níže, do říše prastarých kultur a vysoké biologické diverzity. Kávu z Peru máme v nabídce edice Full Moon Coffee úplně poprvé a zdá se, že rozhodně ne naposledy. Rodinná farma vedená Davidem Garciou Diazem leží v těžko dostupné oblasti San Jose del Alto, možná i díky izolaci ale tamní kávy prosluly specifickým chuťovým profilem, plným květinových tónů.
Farma Diazových je situovaná u vesnice San Francisco v oblasti San Jose del Alto, David a jeho rodina se starají o kávu sami bez další pomoci. Kávu na této farmě zpracovávají za pomoci tzv. pre-fermentace, což znamená, že káva zůstává v kávových třešních čtyřiadvacet hodin a poté se suší a dále fermentuje. Po fermentaci je rozložena na vyvýšené postele, aby dva dny schla. San Jose del Alto je vzhledem ke špatné kvalitě tamních komunikací a větší vzdálenosti od civilizace velmi izolovanou oblastí, na tamní farmáře se poněkud zapomnělo i v rámci státních dotací. Možná i proto je území sídlem solitérů, farmáři nemají tendenci se sdružovat a kávu zpracovávat společně. Výsledkem je vysoce specifická chuť každé odrůdy, všechny spojují květinové tóny, přičemž chuťový profil každé z nich je unikátní. Caturra z farmy Davida Garcii Diaze se vyznačuje krémovým tělem a intenzivní chutí s výraznými tóny kokosu, banánu a bílé čokolády.
Edice Full Moon Coffee vznikla ve spolupráci s Jiřím Gieslem (dříve Dead Popes Company nebo The Finally), který stojí za populární šumperskou kavárnou a pražírnou Pikola. Výběr kávy pro značku magazínu je v jeho rukou, selekce závisí nejen na nesporné kvalitě, ale také podléhá sezóně, ve které se káva nabízí. V zimních měsících to budou plnější, lehce zemitější odrůdy, které pak na jaře a v létě vystřídají ovocnější s lehčím tělem. „Pití kávy má ve Full Moonu dlouholetou tradici, zakladatelka magazínu byla obrovskou milovnicí tohoto nápoje a je zcela jisté, že bez jeho blahodárných účinků by mnoho čísel nikdy nevzniklo,“ říká Michal Pařízek, šéfredaktor Full Moonu.
Full Moon Coffee
fullmoonzine.cz
facebook.com/kafejesen
facebook.com/PikolaSumperk
facebook.com/fullmoonmag
eshop.fullmoonzine.cz
redakce 14.11.2024
The Cure se blíží padesátému výročí existence a aktuální písně ztraceného světa patří k jejich nejlepším. Předposlední letošní číslo Full Moonu nemohlo patřit nikomu jinému.
redakce 06.11.2024
Říjnové vydání Full Moonu se detailně zaměřuje na atlantskou scénu, přináší profily Outkast a Killer Mike, a analyzuje vlivy, které formovaly místní hudební podhoubí. Pleják k tomu.
redakce 31.10.2024
Cestovní kancelář Full Moon nabízí nový zájezd. Čerstvá várka Full Moon Coffee pochází z oblasti Copán v Hondurasu, od farmářky Sindy Fortín.
redakce 17.10.2024
Titulní strana patří jedné z tamních největších hvězd, raperovi, herci a režiséru Donaldu Gloverovi, vystupujícímu coby Childish Gambino, který měl v listopadu poprvé vystoupit v Česku.
redakce 03.10.2024
Přestože Oneohtrix Point Never přeložil své turné na rok 2025 a do Prahy tentokrát nezavítá, v aktuálním čísle se o této výrazné osobnosti globální hudební scény dozvíte hodně.
redakce 18.09.2024
Téma věnované výrazné osobnosti globální hudební scény otevírá exkluzivní rozhovor Jonáše Kucharského, Oneohtrix Point Never se v něm obrací nejen ke kořenům.
redakce 04.09.2024
V čísle najdete rozhovory s Vladimírem Mertou, Dominikou Amu nebo se skupinou Severní nástupiště. A spoustu dalšího, playlist navede.
redakce 20.08.2024
Srpnový Full Moon je zasvěcen aktuálnímu domácímu folku, zmapováno je období od začátku milénia do dnešních dnů, a nádavkem se čtenář dočká pozvání na vandr.
redakce 04.07.2024
Dvojčíslo přetéká recenzemi alb a hodnocením nových filmů, seriálů a knih. Nezapomeňte na Full Moon Stage na Colours a útulný Moody Moon Noize v Chomutově.
redakce 20.06.2024
Celý svět slaví jubileum sta let od předčasného úmrtí vzývaného spisovatele a Full Moon nezůstává pozadu. Obálka letošního letního dvojčísla patří právě Franzi Kafkovi.