Články / Seriály

Food Moon: Eaternia

Food Moon: Eaternia

redakce | Články / Seriály | 04.03.2021

Veganská jídelna Eaternia neodmyslitelně patří ke klubu Underdogs' a Eternii Smíchov, se kterými sídlí pod jednou střechou. Netřeba rozebírat, že její dveře jsou teď zavřené, ačkoliv denně nabízí dobroty formou výdejního okénka. Pokud jste ale z těch, kteří tam zavítali jen před koncertem, můžete si jejich recepty vyzkoušet i doma. Do svého repertoáru s oblibou zařazují české a slovenské klasiky, s námi se podělili se o recepty na veganské buchty a rajskou!



Vegan buchty
250 g rostlinného mléka
70 g oleje
90 g krupicového cukru
30 g vanilkového cukru
kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
20 g čerstvého droždí
spetku soli
500 g hladké mouky
náplň buchet: tofu tvaroh, marmeláda, povidla nebo strouhaná jablka s rozinkami

Z 50 ml mléka, droždí, 2 lžiček cukru a 2 lžiček mouky si vytvoříme kvásek, který necháme vzejít 15 minut. Poté smícháme se zbytkem a necháme kynout 1 hodinu. Pak si těsto rozdělíme na několik stejných hromádek, které naplníme náplní dle svého výběru - tofu tvaroh, marmeláda, povidla nebo strouhaná jablka s rozinkami. Naplněné buchty dáme do vymaštěného pekáče a necháme 30 minut kynout pod utěrkou. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů. Po 30 minutách vytáhneme a posypeme cukrem.


Vegan rajská s houskovým knedlíkem
Knedlíky:
500 g polohrubé mouky
250 ml vlažné vody
2 pol. lžíce slunečnicového oleje
1 čajová lžička cukru
2 čajové lžičky soli
20 g čerstvého droždí
dvě hrsti na kostky nakrájeného suchého pečiva

Droždí, cukr a 50 ml vody dáme do misky a dobře promícháme - uděláme kvásek, přikryjeme utěrkou a necháme ho vzejít na teplém místě 15 minut. Do velké mísy si nasypeme prosátou mouku, do ní nalijeme zbývajících 200 ml vody, olej, sůl a vzešlý kvásek, promísíme, přidáme suché pečivo a vypracujeme nelepivé těsto. Necháme kynout 1 hodinu. Pak si těsto rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme šišku a necháme dalších 30 minut kynout. Dáme si vařit hrnec vody s trochou soli. Když se voda vaří, vložíme šišky, vaříme 10 minut, pak otočíme a vaříme dalších 10 minut. Vyndáme a propícháme vidličkou, aby vyšla pára a knedlíky se nesrazily. Poté krájíme nití nebo ostrým nožem.

Rajská omáčka:
2 pol. lžíce slunečnicového oleje
2 střední cibule
2 střední mrkve
2 lístky bobkového listu
5 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
1 celá skořice
1 pol. lžíce hladké mouky
750 ml domácího zeleniného vývaru (nebo bujón)
200 g rajského protlaku
cukr, sůl

Cibuli nakrájíme na jemno a na středním plameni dozlatova osmažíme i s kořením. Přidáme na nahrubo nastrouhanou mrkev a osmahneme, pak přidáme protlak a zarestujeme 1 minutu. Přisypeme mouku a za stálého míchání pul minuty restujeme. Zalijeme vývarem, promícháme metličkou a přidáme špetku soli a cukru. Přivedeme k varu a vaříme za občasného míchání 20 minut. Dochucujeme dle chuti. Po 20 minutách vyndáme koření, rozmixujeme a přepasírujeme přes jemné síto do čistého hrnce. Podáváme s houskovým knedlíkem a robi/tofu plátkem.

přečtěte si rozhovor s Tomášem Kadlecem (Eternia) o provozování celého smíchovského komplexu

Info

Eaternia
web jídelny

úvodní foto © Eva Bo

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

10 + 1 = Nika

redakce 04.11.2024

Nerada škatulkuju, nechávám se překvapit. Miluju chvíle, kdy hudba prochází každým koutkem mého bytí – v ten moment na žánru vůbec nezáleží, říká Nika a vybírá.

Šejkr #142: Pan de muerto

Michal Pařízek 01.11.2024

Día de muertos, Dušičky, Halloween, všechno jedno. Dneska vyšla nová deska The Cure. Zajímalo by mě, zda to bylo plánované, nebo to tak prostě dopadlo.

10+1 = Aukso Tychy

redakce 30.10.2024

Playlist vytvořený jedenácti hráči orchestru, to jsme tu ještě neměli. A páteční koncert bude taky výjimečný, zve Karel Ančerl.

Vstupní prohlídka: DASA

redakce 24.10.2024

Co chystá a kde se inspiruje slovenská zpěvačka, skladatelka a producentka?

Šejkr #141: Vikendica

Michal Pařízek 18.10.2024

V osm večer na Radiu 1, dneska třeba s Joan As Police Woman, Ninou Kohout, Sonic Interventions, Błoto, Greentea Peng, Neraev nebo remixem Despechá od Nusar3000. Que dices?

Protokol: Dan Hoff (Gurriers)

redakce 16.10.2024

Tučný playlist na dlouhý podzimní večer nebo na pre-party před pražským koncertem.

10+1 = Lila Tirando a Violeta

redakce 13.10.2024

Playlist oblíbených skladeb hudební producentky z Uruguaye, která přijede zahrát na příští Šelest.

Kam na rajz s Vilémem Spilkou

redakce 12.10.2024

Jazz je svoboda, empatie, rytmus, komunikace, lidské příběhy, láska k hudbě, říká Vilém Spilka. Ale nechystá se jen na jazz.

Kam na rajz s Vojtou Drnkem (Jazz Goes to Town)

redakce 05.10.2024

Jeden z veteránů evropské festivalové scény letos slaví úctyhodné šedesáté narozeniny. Který že? Kam vyrazit za hudbou, edice jazzová.

Douška vydavatelská: Jakub Juhás (mappa)

redakce 02.10.2024

Mappa funguje jako zvuková kartografie a spekulativní cestopis, zaměřující se na vytváření nepředvídatelných zvukových situací.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace