redakce | Články / Seriály | 04.03.2021
Veganská jídelna Eaternia neodmyslitelně patří ke klubu Underdogs' a Eternii Smíchov, se kterými sídlí pod jednou střechou. Netřeba rozebírat, že její dveře jsou teď zavřené, ačkoliv denně nabízí dobroty formou výdejního okénka. Pokud jste ale z těch, kteří tam zavítali jen před koncertem, můžete si jejich recepty vyzkoušet i doma. Do svého repertoáru s oblibou zařazují české a slovenské klasiky, s námi se podělili se o recepty na veganské buchty a rajskou!
Vegan buchty
250 g rostlinného mléka
70 g oleje
90 g krupicového cukru
30 g vanilkového cukru
kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
20 g čerstvého droždí
spetku soli
500 g hladké mouky
náplň buchet: tofu tvaroh, marmeláda, povidla nebo strouhaná jablka s rozinkami
Z 50 ml mléka, droždí, 2 lžiček cukru a 2 lžiček mouky si vytvoříme kvásek, který necháme vzejít 15 minut. Poté smícháme se zbytkem a necháme kynout 1 hodinu. Pak si těsto rozdělíme na několik stejných hromádek, které naplníme náplní dle svého výběru - tofu tvaroh, marmeláda, povidla nebo strouhaná jablka s rozinkami. Naplněné buchty dáme do vymaštěného pekáče a necháme 30 minut kynout pod utěrkou. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů. Po 30 minutách vytáhneme a posypeme cukrem.
Vegan rajská s houskovým knedlíkem
Knedlíky:
500 g polohrubé mouky
250 ml vlažné vody
2 pol. lžíce slunečnicového oleje
1 čajová lžička cukru
2 čajové lžičky soli
20 g čerstvého droždí
dvě hrsti na kostky nakrájeného suchého pečiva
Droždí, cukr a 50 ml vody dáme do misky a dobře promícháme - uděláme kvásek, přikryjeme utěrkou a necháme ho vzejít na teplém místě 15 minut. Do velké mísy si nasypeme prosátou mouku, do ní nalijeme zbývajících 200 ml vody, olej, sůl a vzešlý kvásek, promísíme, přidáme suché pečivo a vypracujeme nelepivé těsto. Necháme kynout 1 hodinu. Pak si těsto rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme šišku a necháme dalších 30 minut kynout. Dáme si vařit hrnec vody s trochou soli. Když se voda vaří, vložíme šišky, vaříme 10 minut, pak otočíme a vaříme dalších 10 minut. Vyndáme a propícháme vidličkou, aby vyšla pára a knedlíky se nesrazily. Poté krájíme nití nebo ostrým nožem.
Rajská omáčka:
2 pol. lžíce slunečnicového oleje
2 střední cibule
2 střední mrkve
2 lístky bobkového listu
5 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
1 celá skořice
1 pol. lžíce hladké mouky
750 ml domácího zeleniného vývaru (nebo bujón)
200 g rajského protlaku
cukr, sůl
Cibuli nakrájíme na jemno a na středním plameni dozlatova osmažíme i s kořením. Přidáme na nahrubo nastrouhanou mrkev a osmahneme, pak přidáme protlak a zarestujeme 1 minutu. Přisypeme mouku a za stálého míchání pul minuty restujeme. Zalijeme vývarem, promícháme metličkou a přidáme špetku soli a cukru. Přivedeme k varu a vaříme za občasného míchání 20 minut. Dochucujeme dle chuti. Po 20 minutách vyndáme koření, rozmixujeme a přepasírujeme přes jemné síto do čistého hrnce. Podáváme s houskovým knedlíkem a robi/tofu plátkem.
přečtěte si rozhovor s Tomášem Kadlecem (Eternia) o provozování celého smíchovského komplexu
redakce 20.01.2025
Vrcholy, zážitky a vzpomínky z populárního festivalu Eurosonic Noorderslag, zatím letem světem, podrobnější report čekejte brzy.
redakce 20.01.2025
Housekeepers debutovali v roce 2023 na brněnském Kumstu a nyní pracují na mixech nových skladeb, které slibují další experimenty s nádechem hravé nadsázky.
redakce 17.01.2025
Rádi chodíme na akce Rachotu, Fource, do Akropole a MeetFactory, programová nabídka ARCHY+ stojí za zmínku. A nejen to, kam letos?
redakce 16.01.2025
Nejvíc srdíček zasáhly Eljel, Califato ¾, English Teacher, Petr Bursa a další.
redakce 15.01.2025
Útěky a potěšení. Koukejte s námi.
redakce 14.01.2025
Bangerů máme plné kapsy, stejně jako tanečních hitů, písniček o lásce, vzteku, ale i těch, co pohladí a zaléčí rány.
redakce 13.01.2025
V loňském roce si kromě Charli xcx a jejího alba Brat nebylo možné nevšimnout mnoha dalších nahrávek, detailnější přehled z různých koutů redakce níže.
redakce 12.01.2025
Na stagi "zapaluje rap, nechá ho hořet a háže si na hlavu jeho ostatky". Prostě rituál, další z nich bude hned zkraje února ve Fuchsu.
redakce 03.01.2025
Optali jsme se, co je provází vyjma velkých jmen.
redakce 25.12.2024
Posledné dva roky kapela strávila prácou na novom materiáli pre ďalší album, pričom v pláne je ešte jeden rok tvorivých príprav.