Články / Seriály

Food Moon: Natutti Bistro

Food Moon: Natutti Bistro

redakce | Články / Seriály | 07.04.2021

Brněnské Natutti Bistro je malé bistro s velkou gastronomií, zaměřené na veganské speciality. V současné době má sice dveře zavřené, ale pokud vám chybí jeho sladkosti, můžete si je zakoupit v bezobalovém obchodě Nasyp si. Kuchařky a cukrářky Kristýna a Kateřina se s námi navíc podělily o recepty na kokosovou polévku Khao Soi a bezlepkové meruňkové knedlíky, které si můžete vyzkoušet i doma.


Bezlepkové meruňkové knedlíky s meruňkovo-mátovou omáčkou
Na knedlíky:
čerstvé meruňky
1 a ¼ hrnku bezlepkové mouky (ideálně rýžové)
280 g tofu natural
150 g kešu natural
4 lžíce agáve sirupu
1,5 lžíce kokosového oleje
3 lžíce tapiokového škrobu
šťáva z citrónu dle chuti

Na omáčku:
3 hrnky mražených meruněk
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce kokosového cukru
5 snítek čerstvé máty
agáve a citronová šťáva dle chuti

Postup:
Nejprve si uděláme omáčku. Do malého hrnce dáme rozpouštět třtinový cukr, jakmile začne karamelitovat, přidáme kokosový cukr a meruňky a chvíli společně mícháme, dokud se meruňky nerozmrazí. (Mražené používáme z důvodu lepší zralosti, pokud ovšem máte doma zralé meruňky, použijte ty.) Pak vše dáme do mixéru a přidáme lístky máty. Rozmixovanou omáčku můžeme dochutit pomocí agáve a citronové šťávy. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme vodu, a pokud řídká, krátce provaříme s pudingem.

Na knedlíky spaříme horkou vodou kešu. Z tofu vymačkáme vodu. Mimo mouky rozmixujeme všechny suroviny na těsto v mixéru. Do rozmixované směsi přidáváme postupně mouku a škrob, dokud se nespojí v hezké těsto. Můžeme přidat trochu vody. Meruňky obalujeme v těstíčku a dáme vařit do vroucí vody. Vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou, nejméně však 5 minut. Hotové knedlíky servírujeme s připravenou omáčkou. Knedlíky můžeme polít rozpuštěným kokosovým olejem nebo rostlinným máslem a posypat kokosovým cukrem.



Khao Soi, kokosová polévka ze severního Thajska
1,5 lžíce sezamového / chuťově neutrálního oleje
1 cibule, nahrubo nakrájená
4 stroužky česneku, na tenké plátky
1 palec čerstvého zázvoru
2 lžíce červené kari pasty
1-2 lžičky kari koření
1 lžička kurkumy
800 ml zeleninového vývaru nebo vody
2–3 lžíce sójové omáčky
2-3 lžíce kokosového cukru
šťáva z 1/2 limety

k podávání:
200g uvařených, širokých rýžových nudlí
lístky koriandru
opražený sezam
měsíčky limetky

Postup:
Na rozpáleném oleji zesklovatíme cibuli na středním plameni, poté přidáme česnek. Když česnek začne zlátnout, na pánev přidáme kari pastu, kari a kurkumu. Restujeme, aby se koření rozvonělo, ale nepřipálilo. Po půl až jedné minutě přilijeme zeleninový vývar a kokosové mléko, necháme 5 minut mírně vařit. Polévku dochutíme sójovou omáčkou, kokosovým cukrem a limetkovou šťávou, necháme vařit dalších 5 minut.

Mezitím si v jiném hrnci připravíme rýžové nudle podle návodu.
K servírování si na pánvi za neustáleného míchání na mírném plameni nasucho opražíme sezam.
Do misky vložíme scezené rýžové nudle a přelejeme je polévkou. Hojně posypeme opraženým sezamem, koriandrovými lístky a položíme měsíček limetky.

Info

Natutti bistro
fb bistra

foto © archiv bistra

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

10 + 1 = Petr Kubát

redakce 16.12.2024

Jaké hudební tipy nám dal začínající autor a fanoušek popkultury vyžívající se v antihrdinech?

Vstupní prohlídka: Nickname Not Available

redakce 11.12.2024

Nahrávka je o tom, jak se dostat z toxického vztahu, a vznikla během dvou let na cestách autobusem. Hudba jak na taneční parket, tak na dlouhou jízdu.

Vstupní prohlídka: Macocha

redakce 06.12.2024

S členy kapel jako Got a Wolf a Beps’n’Johnnies oprašují zvuk HM-2 zlověstnými melodiemi, které tematizují smrt i hledání smyslu života. Marnost nad marnost!

Vstupní prohlídka: Kinotaj

redakce 02.12.2024

Loni vydala debutové EP, vyhrála festival Riversound a odehrála koncert v Berlíně, letos na jaře zveřejnila další EP Madame Passanda. Co mají teď, co bude dál?

Šejkr #144: „Wrote 'em off, rather see me hit the church and get religious.“

Michal Pařízek 29.11.2024

Pevně doufám, že mi těch sedm dní v Seville ještě nějakou dobu vydrží. Mír, zen, tapas.

Douška vydavatelská: Natália Ostrouchova (Animal Music)

redakce 22.11.2024

Do ouška od Animal Music – podzimní edice.

10 + 1 = Sarah Kinsley

redakce 17.11.2024

Altpopová zpěvačka Sarah Kinsley vystoupí poprvé u nás, na zážitek vás naladí playlist jejích oblíbených skladeb.

Šejkr #143: Špatná hudba?

Michal Pařízek 15.11.2024

Rád jezdím na školní debaty. Zvláštní je, že téměř pokaždé mě vyučující varují, že moc otázek nepřijde, ale většinou to bývá naopak.

10 + 1 = Graham Sayle (High Vis)

redakce 14.11.2024

Novou desku, která výrazně vyčnívá nad ostatní letošní releasy, přivezou už 19. listopadu do Bike_Jesus, kde vystoupí spolu s Pain of Truth.

Kam na rajz se Zuzanou Černou (Ostrava Kamera Oko)

redakce 13.11.2024

Filmové tipy od programové ředitelky kameramanského festivalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace