redakce | Články / Seriály | 07.04.2021
Brněnské Natutti Bistro je malé bistro s velkou gastronomií, zaměřené na veganské speciality. V současné době má sice dveře zavřené, ale pokud vám chybí jeho sladkosti, můžete si je zakoupit v bezobalovém obchodě Nasyp si. Kuchařky a cukrářky Kristýna a Kateřina se s námi navíc podělily o recepty na kokosovou polévku Khao Soi a bezlepkové meruňkové knedlíky, které si můžete vyzkoušet i doma.
Bezlepkové meruňkové knedlíky s meruňkovo-mátovou omáčkou
Na knedlíky:
čerstvé meruňky
1 a ¼ hrnku bezlepkové mouky (ideálně rýžové)
280 g tofu natural
150 g kešu natural
4 lžíce agáve sirupu
1,5 lžíce kokosového oleje
3 lžíce tapiokového škrobu
šťáva z citrónu dle chuti
Na omáčku:
3 hrnky mražených meruněk
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce kokosového cukru
5 snítek čerstvé máty
agáve a citronová šťáva dle chuti
Postup:
Nejprve si uděláme omáčku. Do malého hrnce dáme rozpouštět třtinový cukr, jakmile začne karamelitovat, přidáme kokosový cukr a meruňky a chvíli společně mícháme, dokud se meruňky nerozmrazí. (Mražené používáme z důvodu lepší zralosti, pokud ovšem máte doma zralé meruňky, použijte ty.) Pak vše dáme do mixéru a přidáme lístky máty. Rozmixovanou omáčku můžeme dochutit pomocí agáve a citronové šťávy. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme vodu, a pokud řídká, krátce provaříme s pudingem.
Na knedlíky spaříme horkou vodou kešu. Z tofu vymačkáme vodu. Mimo mouky rozmixujeme všechny suroviny na těsto v mixéru. Do rozmixované směsi přidáváme postupně mouku a škrob, dokud se nespojí v hezké těsto. Můžeme přidat trochu vody. Meruňky obalujeme v těstíčku a dáme vařit do vroucí vody. Vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou, nejméně však 5 minut. Hotové knedlíky servírujeme s připravenou omáčkou. Knedlíky můžeme polít rozpuštěným kokosovým olejem nebo rostlinným máslem a posypat kokosovým cukrem.
Khao Soi, kokosová polévka ze severního Thajska
1,5 lžíce sezamového / chuťově neutrálního oleje
1 cibule, nahrubo nakrájená
4 stroužky česneku, na tenké plátky
1 palec čerstvého zázvoru
2 lžíce červené kari pasty
1-2 lžičky kari koření
1 lžička kurkumy
800 ml zeleninového vývaru nebo vody
2–3 lžíce sójové omáčky
2-3 lžíce kokosového cukru
šťáva z 1/2 limety
k podávání:
200g uvařených, širokých rýžových nudlí
lístky koriandru
opražený sezam
měsíčky limetky
Postup:
Na rozpáleném oleji zesklovatíme cibuli na středním plameni, poté přidáme česnek. Když česnek začne zlátnout, na pánev přidáme kari pastu, kari a kurkumu. Restujeme, aby se koření rozvonělo, ale nepřipálilo. Po půl až jedné minutě přilijeme zeleninový vývar a kokosové mléko, necháme 5 minut mírně vařit. Polévku dochutíme sójovou omáčkou, kokosovým cukrem a limetkovou šťávou, necháme vařit dalších 5 minut.
Mezitím si v jiném hrnci připravíme rýžové nudle podle návodu.
K servírování si na pánvi za neustáleného míchání na mírném plameni nasucho opražíme sezam.
Do misky vložíme scezené rýžové nudle a přelejeme je polévkou. Hojně posypeme opraženým sezamem, koriandrovými lístky a položíme měsíček limetky.
redakce 20.01.2025
Vrcholy, zážitky a vzpomínky z populárního festivalu Eurosonic Noorderslag, zatím letem světem, podrobnější report čekejte brzy.
redakce 20.01.2025
Housekeepers debutovali v roce 2023 na brněnském Kumstu a nyní pracují na mixech nových skladeb, které slibují další experimenty s nádechem hravé nadsázky.
redakce 17.01.2025
Rádi chodíme na akce Rachotu, Fource, do Akropole a MeetFactory, programová nabídka ARCHY+ stojí za zmínku. A nejen to, kam letos?
redakce 16.01.2025
Nejvíc srdíček zasáhly Eljel, Califato ¾, English Teacher, Petr Bursa a další.
redakce 15.01.2025
Útěky a potěšení. Koukejte s námi.
redakce 14.01.2025
Bangerů máme plné kapsy, stejně jako tanečních hitů, písniček o lásce, vzteku, ale i těch, co pohladí a zaléčí rány.
redakce 13.01.2025
V loňském roce si kromě Charli xcx a jejího alba Brat nebylo možné nevšimnout mnoha dalších nahrávek, detailnější přehled z různých koutů redakce níže.
redakce 12.01.2025
Na stagi "zapaluje rap, nechá ho hořet a háže si na hlavu jeho ostatky". Prostě rituál, další z nich bude hned zkraje února ve Fuchsu.
redakce 03.01.2025
Optali jsme se, co je provází vyjma velkých jmen.
redakce 25.12.2024
Posledné dva roky kapela strávila prácou na novom materiáli pre ďalší album, pričom v pláne je ešte jeden rok tvorivých príprav.