Články / Seriály

Kam na rajz s Vilémem Spilkou

Kam na rajz s Vilémem Spilkou

redakce | Články / Seriály | 12.10.2024

„Festival představuje jazz coby živoucí žánr, který obohacuje, kultivuje a inspiruje naše životy,“ říká umělecký ředitel a dramaturg festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka a zve na letošní ročník, který začne zítra koncertem Jiřího Slavíka & Polka-Boys. Jaké další hudební zážitky nám doporučí?


JazzFestBrno, 13. 10. – 2. 12. 2024, Letovice, Brno
Jazz je svoboda, empatie, rytmus, komunikace, lidské příběhy, láska k hudbě. Umělci, kteří už téměř čtvrtstoletí jezdí do Brna na JazzFest, právě tyhle charakteristiky ve své hudbě mají, aniž by se báli z jazzové škatulky vystoupit. Dokážou vkusně pobavit, ale zároveň nabídnout prostor pro objevovaní i duchovno. Žánrové mixy jsou společným jmenovatelem i v podzimní sezoně – multiinstrumentalista Jiří Slavík přímo pro festival vymyslel projekt kombinující polku a ragtime, zpěvák José James na své jazzové kořeny narouboval RnB a hip hop, klavírista Neil Cowley zase pop, elektroniku a ambient. Jazzovou pochodeň v ruce drží Joel Ross, jenž si zapsal do kapelního fermanu zásadní krok ve své kariéře, říjnový koncert v jihomoravských Letovicích. Českou scénu budou reprezentovat stálice Robert Balzar s triem i znovuobnovená kapela Mateje Benka.


Kevin Hays Trio, 6. 11. 2024, Jazz Dock, Praha
Jazz Dock je přístav pro kreativní hudbu, díky za něj! Tradici ústního předávání umění jazzu potvrzuje trio fenomenálního pianisty Kevina Hayse, který si do kapely přizval bubeníka Billyho Harta, zanedlouho slavícího čtyřiaosmdesátiny. Hart má neustále co říci i v kontextu hudby muzikantů o dvě generace mladších a mává tak praporem na barikádě postavené proti ageismu.

Prague Sounds, 3.–20. 11. 2024, Praha
Praha má kulturně co nabídnout v kterémkoliv ročním období, ale Prague Sounds jsou totálním highlightem podzimní festivalové sezony. Vedle jazzmanů Branforda Marsalise, Tigrana Hamasyana nebo Nubye Garcia se představí další pečlivě vybraní umělci z žánrového rozmezí od hip hopu po soudobou hudbu. Mladý raper McKinley Dixon, básnířka a performerka Moor Mother nebo excentrický africký cellista Abel Selaocoe jsou potvrzením toho, že druhý takový podnik Česko nemá.

Jacob Collier, 12. 11. 2024, O2 Universum, Praha
Já sám sice na tento koncert nemůžu, neb budu ten den v Rudolfinu, kde budou skládat hold Karlu Krylovi s batohem odvahy na zádech David Koller a Richard Müller, ale Jacoba jsem již naživo viděl a stálo to za to. Talentovanějšího muzikanta aby člověk pohledal. Collier je pro mě ztělesněním umělce dneška – hraje skvěle na spoustu nástrojů, perfektně ovládá technologie i spoustu stylů, zná historii hudby, ale nenechá se jí svazovat. Hledá, experimentuje a zároveň baví.

Blues Alive, 14.–16. 11. 2024, Šumperk
Blues propojuje generace, jeho sdělení je tak silné, že má o dlouhý život postaráno. Má v drtivé většině jen jednoduchou dvanáctitaktovou formu, ale nikdy se neomrzí. A v Šumperku je opravdu každoročně to nejlepší blues. Navíc ta atmosféra a parta lidí, která festival dělá... Kdo tam nebyl, neuvěří. A dělá chybu!

Info

Vilém Spilka
web

foto © se svolením Viléma Spilky

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

10+1 = Lila Tirando a Violeta

redakce 13.10.2024

Playlist oblíbených skladeb hudební producentky z Uruguaye, která přijede zahrát na příští Šelest.

Kam na rajz s Vojtou Drnkem (Jazz Goes to Town)

redakce 05.10.2024

Jeden z veteránů evropské festivalové scény letos slaví úctyhodné šedesáté narozeniny. Který že? Kam vyrazit za hudbou, edice jazzová.

Douška vydavatelská: Jakub Juhás (mappa)

redakce 02.10.2024

Mappa funguje jako zvuková kartografie a spekulativní cestopis, zaměřující se na vytváření nepředvídatelných zvukových situací.

Lunchmeat Festival 2024: To nejlepší

redakce 01.10.2024

Průlet těmi největšími zážitky z týdne, kdy město pulzuje jiným tepem.

Pořadatelská: Zdenka Bodor (Music is)

redakce 01.10.2024

Ředitelka festivalu Music is povídá o tom, co chystají a na co se těší.

Pořadatelská: Eliška Pírková (Mladí ladí jazz)

redakce 27.09.2024

Vozí k nám zajímavé zahraniční projekty, ale pečlivě mapují i tuzemskou scénu, kterou se pak zase snaží posílat ven. Mladí ladí nejen jazz.

Pořadatelská: Václav Ševčík (Film a architektura, Kruh)

redakce 25.09.2024

Také zjistíme, jaké koncerty ho nadchly v poslední době, na co se těší a kam na nejlepší obědy.

Vstupní prohlídka: Blue Lab Beats

redakce 23.09.2024

Z původních pokojových producentů remixujících hvězdy jako Dua Lipa jsou horká jména ostrovní scény. Brzo i u nás.

10+1 = Dorian Dumont (Echt!)

redakce 16.09.2024

Jsou známí svými výbušnými koncerty, o čemž se budeme moci brzy přesvědčit. Zatím se naladíme playlistem od klávesáka Doriana Dumonta.

Pořadatelská: Adéla Konečná a Tomáš Jirsa (LITR, Kolektiv Hlubina)

redakce 13.09.2024

Předposlední víkend v září bude nachystán hudební program pro knižní veletrh autorských a uměleckých publikací LITR.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace