Zprávy / Festivalové

Nezlomné duše a silné příběhy žen v odboji NeverMore 68

Nezlomné duše a silné příběhy žen v odboji NeverMore 68

redakce | Zprávy / Festivalové | 17.08.2024

Již třetí ročník kulturně společenského festivalu NeverMore 68 se opět uskuteční na Výstavišti, a to v den výročí 56 let okupace tehdejšího Československa 21. srpna od 15:00 do 23:00 hodin.

Letos bude program o silných příbězích pamětnic a zavzpomíná se na životy žen, které se nebály postavit proti totalitnímu režimu a bezpráví. Jejich příběhy odvahy, lásky a ztráty publikum dojmou i inspirují. Panelových diskusí se zúčastní mimo jiné Hana Marvanová s historikem Petrem Blažkem nebo Dagmar Hazdrová, která byla „hlasem roku 68“. Festival nabídne i video stage s celodenní projekcí tematických dokumentů a archivních záběrů. Hudební část zajistí ve třech blocích Načeva, Anna Vaverková a P/\ST.


NeverMore 68 je kulturní festival, jehož hlavním cílem je nejen připomenout památku 56. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy na území tehdejšího Československa, ale letos zejména oslavit všechny statečné ženy nedávných dob – „ženy v disentu“. Toto silné téma naváže na předchozí ročník, kdy byly v hlavní roli dezinformace, a kdy Výstaviště Praha pomyslně převzalo štafetu od Českého rozhlasu pro připomínku událostí srpnových dnů roku 68.

Akci připravilo Výstaviště Praha ve spolupráci s Ústavem nezávislé žurnalistiky, Českým rozhlasem, spolkem Díky, že můžem, organizací Paměť národa (Post Bellum), Národním filmovým archivem nebo Muzeem paměti XX. století. Jeden z diskusních bloků proběhne pod taktovkou týdeníku Respekt. Ani letos však nebude chybět také gulag.cz, Političtí vězni, dekomunizace.cz a nově i promítání trezorového filmu a archivních záběrů. Posluchači, kteří se nebudou moci účastnit přímo akce na Výstavišti, si pak mohou naladit Český rozhlas se svým živým diskusním vstupem a být tak alespoň na moment součástí této vzpomínkové akce.

Celé odpoledne nabídne na Výstavišti bohatý kulturní program, diskuse, výstavy, koncerty, ale i posezení, občerstvení a relax. Festival se opět oproti loňskému ročníku rozrůstá a letos bude nově připravena video stage s celodenní projekcí tematických dokumentů a archivních záběrů.

Od 5. srpna bude k vidění na Bruselské cestě na Výstavišti výstava Století žen od Paměti národa. Návštěvníci zde najdou i příběhy z druhé světové války, 50. let, Husákovské normalizace stejně jako z roku 1989. Příběhy žen, které zažily válku, koncentrační tábory, vězení i vrcholné momenty moci. Jejich životy byly poznamenány válkou, perzekucí a nesvobodou.

Info

NeverMore 68
21. 8. 2024 15:00
Výstaviště, Praha
Fb událost

foto © se svolením festivalu NeverMore 68

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Třicet let naděje a porozumění na Jazz Goes to Town

redakce 13.09.2024

Velmi kontrastní přístup k akustické písňové tvorbě představí skladatelka a zpěvačka Maja S. K. Ratkje spolu s kytaristou a zpěvákem Stianem Westerhusem.

Le Guess Who? představuje celý program

redakce 12.09.2024

V rámci Le Guess Who? se také představí umělci zapojení do zvukové rezidence Sounds of Places, která se soustředí na sonické aspekty a estetiku místa.

Groove Brno kompletní

redakce 11.09.2024

Započítáme-li i jarní „předfestivalový“ koncert stoupající kytarové hvězdy Giacomma Turry, je připraveno celkem třináct večerů.

Tématem akce BEZDfest24 bude bezdomovovectví

redakce 10.09.2024

Benefiční festival BEZDfest24 chce být navzdory závažnosti tématu plný radosti a porozumění.

Festival potu a froté pohody Hiki Joki

redakce 09.09.2024

Esencí Hiki Joki je jen tak být a nechat se nést tím, co se vám zrovna omotá kolem ručníku.

Festival Kino Brasil v novém kabátu

redakce 09.09.2024

Sucho má na brazilskou kulturu výrazný vliv, zejména v severovýchodní oblasti země, známé jako Nordeste.

Brněnský klubový festival a hudební konference Batch

redakce 07.09.2024

V rámci jednoho vstupného mohou návštěvníci plynule přecházet mezi jednotlivými kluby a oddat se široké paletě žánrů.

Mezinárodní filmový festival Brno16 pojede 65. ročník

redakce 06.09.2024

Největší prostor bude i letos patřit mezinárodní soutěži, ve které se představí 34 kraťasů z celého světa.

Unsound finalizuje program: Bassvictim, Nídia & Valentina Magaletti, Zuli a další

redakce 05.09.2024

Nové album kombinující žánry představí v rámci live show egyptský umělec Zuli, polsko-britské duo Bassvictim odpálí svůj osobitý basspunk a Harry Górski-Brown zahraje na dekonstruované dudy.

Festival 4 + 4 dny v pohybu zabydlí Hybernskou

redakce 04.09.2024

Soubor současného fyzického divadla Burkicom uvede svou novinku Slunce, která je apokalyptickou sci-fi o lidskosti, obrazem konce, který si přejeme zažít.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace