Články / Seriály

Pořadatelská: Jano Jazvec (Mýšačka Fest)

Pořadatelská: Jano Jazvec (Mýšačka Fest)

redakce | Články / Seriály | 20.08.2024

„Najvtipnejšie na tom je, že my sme pôvodne ani žiadny festival robiť nechceli,“ vypráví o vzniku Mýšačka Festu jeden z pořadatelů Jano Jazvec. Jak se z fiktivního vydavatelství stal festival a kam v Bratislavě vyrazit za kvalitní kulturou, se dozvíte v naší rubrice.


Co chystáte další dny a týdny?
Najväčším projektom, ktorý momentálne chystáme, je určite náš Mýšačka Fest Open Air, ktorý sa udeje 6. a 7. septembra neďaleko Bratislavy v areáli Camping Sereď. Minulý rok sme zorganizovali pár zahrievacích kolečiek a teraz pred nami stojí skutočná výzva. Najvtipnejšie na tom je, že my sme pôvodne ani žiadny festival robiť nechceli. Mýšačka Records je vlastne taký fiktívny label, ktorý vznikol pre naše kapely Brizolit, Tatrofka a Priama Čepel – názov mal symbolizovať takú „sedláckosť“ toho, bol to úplne tupý hardcore a covidový side project a joke. A keď celý tento covid konečne končil, tak sme sa rozhodli, že si spravíme akciu, na ktorej zahráme s veľa kamošmi z našej underground scény, s ktorými sme sa v tomto pre kultúru ťažkom období zoznámili. Neriešili sme žáner ani nič – bol tam thrash metal, black metal, hardcore, rap, techno a celé sme to nazvali Mýšačka Fest ver. 0.1312. Toto sa odohralo 11. marca 2023 v bratislavskej Fuge a my sme sa nestíhali diviť, že čo sa deje. Vstupári otáčali ľudí na bráne, že už je vypredané. Tí sa potom snažili preliezať plot cez vedľajší podnik. Z akcie pre pár kamošov bolo zrazu dačo ozaj veľké.

V lete sme potom pokračovali rovno na dvoch frontoch a vo väčšom – v Novej Cvernovke v Bratislave a v Tabačke v Košiciach. To boli už akcie, kde sme mali tri stejdže, no stále sme sa k tomu stavali viac menej ako akcia od kamošov pre kamošov. V oboch prípadoch opäť full house, Cvernovka dokonca vypredaná. Rok sme potom zakončili nie moc vydarenou (v klube nás zradilo snáď všetko čo mohlo – od zvuku cez nefungujúcu techniku po neznesiteľné teplo, a to bol koniec októbra), no napriek tomu vypredanou akciou na Pink Whale v Bratislave. A vtedy sme sa rozhodli, že budúci rok to ideme spraviť už len raz a open air. O mesiac je to tu, náš prvý open air Mýšačka Fest. Ľudia sa tam môžu tešiť na mená ako Redzed, Coucou Chloe, Only Fire, Fvck_Kvlt, Berlin Manson, Dušan Vlk, Deti, Amelie Siba a mnoho ďalších. To všetko počas dvoch dní na dvoch stejdžoch. Dúfam, že to všetko zvládneme. Ľudia nám píšu aj také správy, že Mýšačky sú zážitky na celý život, a my veríme, že ich ani tentokrát nesklameme.


Jaký koncert tě v poslední době nadchnul?
Sport teraz nedávno na bratislavských garážach. Bolo fantastické vidieť opäť hrať kapelu, ktorú som si myslel, že už nikdy v živote neuvidím. A to celé ešte práve aj v nezameniteľnej DIY atmosfére garáží. Hrali staré veci, nové veci, bolo to fantastické a ani za tie roky neaktivity nestratili nič zo svojej energie. Dúfam, že s novým albumom opäť nevynechajú Bratislavu.

A dávnejšie to boli ešte Korine a The Callous Daoboys. Obe kapely som videl na Pink Whale a boli to skvelé koncerty. Korine ma oslovili takým trocha iným poňatím dark wavu/post-punku, ktorému dali až electro-popový nádych. The Callous Daoboys je potom absolútna mathcorová ujetosť, akú som snáď od čias The Dillinger Escape Plan ani nevidel.

Nemôžem nezmieniť aj koncert Dušana Vlka na poslednej Pohode – je krásne vidieť, ako každým rokom rastie. Tým nemyslím iba fanbase, ale aj ich show s Rudom a Davidom je stále sebavedomejšia a lepšia.

Když se podíváš na koncerty jiných promotérů, koho bys šel podpořit, koho je nutné vidět a slyšet?
Mám pocit, že v Bratislave to tu už skoro ani nikto nerobí. Práve spomínané Garáže a potom kolektívy ako Cyklokuchyňa či T3 to robia fantasticky. Ja mám full time job na loďke Pink Whale, čiže málokedy sa mi podarí dostať sa na iný koncert, no podujatia práve na týchto miestach odporúčam všetkými desiatimi. Majú svoju nezameniteľnú atmosféru.

Z metalových akcií potom určite odporúčam Loud Farm Booking a ich festival Bordel na Dunaji. Vedia, čo robia. Majú to vždy celé pekne vymyslené a pravidelne nám tu v Bratislave dávkujú skvelé gitarové kapely – naposledy napr. Stoned Jesus práve u nás na Pink Whale. No a z festivalov som veľmi zvedavý, ako dopadne prvý ročník Hyperpunk Festivalu. Aj keď sa mi opäť skrz pracovné povinnosti nepodarí zúčastniť sa, tak im extrémne držím palce. Vyzerá to skvelo a zároveň to je asi prvý festival svojho druhu v okolí. Teda aspoň neviem o tom, že by niekto robil fesťák pre žánre ako digicore apod. O kvalitách akcie UGOT, ktorej kurátorom je Dušan Vlk, snáď ani hovoriť nemusím. Celkovo je u nás toho ozaj málo, no aspoň o to kvalitnejšie.

Jaký máš vztah k sociálním sítím?
Neznášam sociálne siete, najradšej by som zahodil notebook aj mobil a už nikdy to neotvoril. Bohužiaľ, nedá sa to. Hlavne pri práci ako táto, kde musíme všetko promo a komunikáciu neustále tlačiť práve cez sociálky. A aj tak vám budú algoritmy neustále hádzať polená pod nohy. Ale hej, na druhej strane je super, že sa v dnešnej dobe dá takto jednoducho robiť promo. Stačí to len dobre vymyslieť a vybudovať si správnu komunitu.

Kam nejraději chodíš na jídlo?
Najradšej doma a spravím si ho sám. Je to tak najlacnejšie a veľákrát aj najrýchlejšie. Mäso nejem, takže väčšina jedál mi zabere tak dvadsať minút času. Ale rád sa najem napr. v Punjabi Dhaba, keďže som ešte neprišiel na fintu, ako si spraviť autentické indické jedlo doma.

Info

Mýšačka Fest Open Air 2024
6.–8. 9. 2024
Camping Sereď
Fb událost

foto © se souhlasem Jana Jazvece

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: timmi

redakce 11.09.2024

Na Lunchmeatu uvede premiéru audiovizuálního projektu Lithospheres ve spolupráci s vizuálními umělci Darjanem Hardim a Tomášem Martinkem.

10 + 1 = Tarnovski

redakce 08.09.2024

"Filmař a hudebník Sunik Kim vydal v poslední době dvě ohromující alba, Potential a Tears of Rage. Jsou to naprosto nekompromisní, zahlcující kompjůtrový bouře," říká Tarnovski a solí dál.

Moody Moon Noize vol. 5: To nejlepší

redakce 02.09.2024

Tři dny v roce, které máte proplouvat městem a objevovat, a všechno, co uvidíte, vás ohromí, obejme, pohladí nebo vtáhne do tance.

Pořadatelská: Simona Švajlenková (Kaštan)

redakce 02.09.2024

Mezi další zajímavé události podzimní sezony v břevnovském klubu bude patřit festival Free Jazz.

Vstupní prohlídka: Judgitzu

redakce 27.08.2024

Loňský debut Sator Arepo, vydán pod hlavičkou Nyege Nyege, přiveze i do naších končin na nevšední festival Hradby Jednoty.

Kam na rajz s Viliamom Dočolomanským (DOX)

redakce 11.08.2024

„Bez inšpirácie sa nedá žiť!“ vyhlasuje Viliam Dočolomanský. Kde ju môžeme načerpať?

Beseda 2024: To nejlepší

redakce 05.08.2024

Nejzajímavější okamžiky podle redakce a přátel.

10 + 1 = Nik Bärtsch

redakce 05.08.2024

Nick se s námi podělil o svých deset oblíbených písní a jednu nečekanou guilty pleasure, před koncertem na Dobršské bráně.

Vstupní prohlídka: RNZ

redakce 04.08.2024

Podle vlastních slov se jeho hudba rodí z potřeby zpracovat nebo vyjádřit emoce, které jsou většinou negativní. „Pozrime sa spolu aké ďalšie tajomstvá ukrýva unikátne podzemie...“

Pop Messe 2024: To nejlepší

redakce 30.07.2024

Mezi vrcholy festivalu patřila energická show FVLCRVMa, hypnotický výkon Casisdead a lyrická kouzla Nabihah Iqbal. Co dál, kdo víc?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace