Články / Seriály

Pořadatelská: Tomáš Bálint (Fraj)

Pořadatelská: Tomáš Bálint (Fraj)

redakce | Články / Seriály | 05.07.2024

V tuhle nelehkou dobu pro slovenskou kulturu ještě víc fandíme lidem, na kterých stojí. „Chystáme už šiesty ročník a opäť s ambíciou, aby bol lepší ako všetky predchádzajúce dohromady,“ zve na letošní Fraj, který se uskuteční poslední červencový víkend v Rimavské Sobotě, zakladatel, spolupořadatel a booker festivalu Tomáš Bálint. Loni získal ocenění Bílá vrána – cenu za společensky prospěšný a odvážný občanský čin a nyní se naplno věnuje festivalovým „frajerinam“. Co ještě nám prozradil kluk, který netancuje?


Co chystáte další dny a týdny?
Väčšinu času a energie investujeme do prípravy festivalu Fraj. Chystáme už 6. ročník a opäť s ambíciou, aby bol lepší ako všetky predchádzajúce dohromady. Prvýkrát u nás vystúpi viac zahraničných hudobníkov a hudobníčok než domácich, čo je pre náš malý festival obrovský míľnik. Z Maďarska k nám pricestuje Barkóczi Noémi, zo Srbska Koikoi, ktorí dokázali roztancovať aj zarytého odporcu tanečného pohybu, a svoj posledný koncert ever práve na Fraji odohrá Parta vynikajících lidí. Po troch rokoch snaženia sa nám navyše do Rimavskej Soboty podarilo zlanáriť Bert and Friends. Predstavia sa aj Vojtik, Berlin Manson, Reflektor DJs a Killa Selfie. A spolu s nimi množstvo divadla, literatúry, filmu, vizuálneho umenia a dôležitých tém. Skrátka – samé frajeriny!


Jaký koncert tě v poslední době nadchnul?
Koncert Manon meurt na festivale Sharpe v bratislavskej Novej Cvernovke. S ich čerstvou platňou v ruke som bezprostredne pod pódiom opäť zažíval pocit, ktorý mi hudba spôsobuje už len zriedkavo – absolútne zimomriavky. Po ich poslednej skladbe som z festivalu odišiel, viac som počuť nepotreboval. V taxíku sa ma šofér opýtal: „Aký bol koncert?“ Nadšene som odpovedal: „Nepočujem!“ Šofér svoju otázku zopakoval. „Nepočujem – taký bol!“ doplnil som, no nie som si istý, či mi porozumel. Opäť som na pár dní príjemne ohluchol.

Když se podíváš na koncerty jiných promotérů, koho bys šel podpořit, koho je nutné vidět a slyšet?
Podporiť by som išiel ktorékoľvek z centier nezávislej kultúry, ktoré sa do slovenských regiónov snažia prinášať kvalitnú alternatívu aj v časoch, kedy im vláda hádže pod nohy jedno poleno za druhým. Navštívte banskobystrickú Záhradu, žilinskú Stanicu, bardejovskú Baštu, rožňavský Kláštor či Dieru do sveta v Liptovskom Mikuláši. Práve teraz to najviac potrebujú – potrebujeme!

Jaký máš vztah k sociálním sítím?
Sú pre mňa predovšetkým pracovným nástrojom. Zvlášť hlboký cit k nim neprechovávam. No nebudem klamať, občas sa stratím, a nie celkom nedobrovoľne, v reelsoch s mačičkami či youtubových ochutnávkach bundáškenírov.

Kam nejraději chodíš na jídlo?
Rimavská Sobota síce nie je mekkou gastronómie, no rád sa zastavím na burger v miestnom Incognite, pizzu v Kongu či vietnamské jedlo vo Phočku. Najviac mi však chutia cestoviny z vlastnej kuchyne. A tie bundáškeníre, samozrejme!

Info

Fraj
26.–27. 7. 2024
Čierny orol, Rimavská Sobota, Slovensko
web festivalu

foto © se svolením Tomáše Bálinta

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Pořadatelská: Tomáš Suchánek (Bukolika)

redakce 08.07.2024

Zakladatel komunitního festivalu zve na nejprogresivnější a nejneobjevenější místní i zahraniční hudebníky na poli klubové a elektronické hudby.

Pořadatelská: Štěpán Bolf (Creepy Teepee)

redakce 01.07.2024

Velkoryse komentuje austinský festival SXSW, pražské koncerty a místa a sdílí pár tipů, kam na jídlo a pro desky. Rozhovor.

10 + 1 = Ian Davis

redakce 17.06.2024

Davisova tvorba je ovlivněna folklórem, kontrapunktem, kanonickými postupy a náhodou, jak se budete moci brzy přesvědčit na premiéře ambientní opery Ephemeral Pulse, k níž napsal hudbu. Exkluzivně na Ostravských dnech.

Kam na rajz se Simonou Kumpanovou (Boskovice)

redakce 16.06.2024

Píáristka festivalu nám řekla, kam jinam se za lidmi a místy podívat, kde ztratit pojem o čase a jen tak být.

Kam na rajz s Filipem Vondráškem (Mighty Sounds)

redakce 13.06.2024

„Prázdniny servírují všelijaké výzvy a jednou takovou by mohl být výlet do Neapole na australského rodáka Xaviera Rudda.“ Pár tipů na trip.

Pořadatelská: Adam Godziek (Tauron Nowa Muzyka)

redakce 10.06.2024

Jak dlouho jezdíme do Katovic na Tauron Nowa Muzyka? Minimálně deset let o něm píšeme ve Full Moonu, ale někteří z nás pamatují i jeho začátky. Pár otázek pro šéfa.

Kam na rajz se Soňou Borodáčovou (Terén)

redakce 04.06.2024

V současné době pracuje jako intendatka platformy Terén, která propojuje divadelní oblast s dalšími nedivadelními obory a testuje hranice performativního umění. Kam nás pozve?

Protokol: Haštal Hapka

redakce 29.05.2024

Mimo jiné napsal hudbu k jednoaktové opeře pro jazzové kombo, smyčcové kvarteto a ansámbl sólistů, jejíž premiéru uvede bienále NODO. Na jaké hudbě vyrostl?

Kam na rajz s Michalem Vojcechem (Festival Habrovka)

redakce 27.05.2024

Michal Vojcech z festivalu Habrovka zve na tři letní festivaly a jeden podzimní koncert. Co to bude?

Vstupní prohlídka: Stratopilot

redakce 24.05.2024

Debutové EP odráží zkoumání okolního světa i uchování prchavých pocitů. Totéž jsme sledovali v následujícím dotazníčku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace