Články / Seriály

Food Moon: Tři ocásci

Food Moon: Tři ocásci

redakce | Články / Seriály | 28.10.2020

Tři Ocásci je kolektiv a sociální družstvo, které v Brně provozuje řadu bohulibých prostor, třeba restauraci Základna. Snaží se vařit vegansky, cenově dostupně, z lokálních surovin a krom sycení slouží také jako komunitní prostor, v němž pořádají kulturní akce a koncerty nezávislých interpretů. Základna má otevřené výdejní okénko a také rozváží obědy. Pokud to máte do Brna daleko, vyzkoušejte recepty na bezvajíčkovou pomazánku, grónskou cibulačku nebo třeba lískooříškovou bábovku, která je prý nejlepší s kakaem a dobrou anarchistickou literaturou.

Stánek Tří Ocásků můžete potkat na řadě festivalů, kupříkladu na Besedě u Bigbítu nebo v Boskovicích. Sociální družstvo stojí ale také za komunitním obchůdkem Sypiště, tanečním dělesem LOLiny, knihovnou Ká, svépomocnou Podzemní univerzitou, skupinou FaciCrew, feministickou fotbalovou komunitou FFK Prohra nebo nakladatelstvím Nevim.


Bezvajíčková pomazánka z tofu s nakládanou okurkou
počet porcí: 4 (tj. 400 g)
doba přípravy: 20 minut
alergeny: sója, hořčice

Ingredience:
250 g bílého tofu (případně lze napůlit natur a uzené tofu)
2 lžičky černé soli Kala namak (pro vajíčkovou chuť)
4 nakládané okurky (plus 3 lžíce láku z okurek)
1 lžíce plnotučné hořčice
100 g sojanézy (viz tip - recept na základní sojanézu)
1/2 červené cibule
kurkuma, pepř

Postup:
Tofu rozmačkáme vidličkou, okurku a cibuli nakrájíme na drobné kostky a polovinu přisypeme k tofu. Přidáme hořčici, kurkumu, sůl, lák z okurek a sojanézu. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence a přisypeme zbytek nakrájených okurek a cibule. Promícháme a případně dosolíme (černá sůl je méně slaná než obyčejná) či dobarvíme kurkumou (do požadovaného odstínu žluté, ale pozor s kurkumou je dobré pracovat opatrně, má nahořklou práškovitou chuť a pokud bychom jí dali příliš, může to být cítit). Bezvajíčková pomazánka je skvělá na klasickém kmínovém chlebu a posypaná pažitkou.

TIP:
Recept na základní sojanézu se hodí nejen k přípravě tohoto receptu, ale i k přípravy spousty dalších výborných veganských dobrot. Budeme potřebovat: 0,5 l sójového mléka, 2 lžíce plnotučné hořčice, 0,5 l řepkového nebo slunečnicového oleje (ideálně nějakého bez výrazné chuti), 2 lžičky černé soli Kala namak, špetka pepře, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce vinného bílého octa. Do vyšší mísy dáme mléko, přidáme k němu hořčici a vinný ocet, krátce promixujeme tyčovým mixérem a pak postupně přiléváme tenkým pramínkem olej a stále mixujeme. Směs začne houstnout, přidáváme olej, dokud nemá sojanéza správnou konzistenci (krémovitou, ale ne hrudkovitou, nesmí téct). Pak ji dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Grónská cibulačka s křenem
počet porcí: 4 (tj. 1,2 l)
doba přípravy: 40 minut
alergeny: lepek

Ingredience:
300 g žluté cibule
200 g krájených rajčat (v létě čerstvých, v zimě z plechovky)
100 g křenu
2 lžíce hladké mouky
800 ml zeleninového vývaru (viz TIP)
tymián, sůl, pepř, slunečnicový olej

Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Na rozpálený olej dáme smažit cibuli do zesklovatění, přidáme tymián a pepř a zaprášíme moukou, zamícháme a vlijeme vývar a rajčatovou konzervu. Necháme projít varem. Mezitím oloupeme a nastrouháme křen najemno. Poté, co polévku odstavíme z plotny a ta nevaří, vmícháme do ní křen a finálně dochutíme.

TIP:
Základem řady receptů je dobrý zeleninový vývar. Udělat si takový vývar je nejlepší den před tím, než ho budeme používat. Základní recept je jednoduchý, na 2 l vývaru potřebujeme 100 g cibule, 300 g mrkve, 200 g celeru a 100 g petržele, dále bobkový list, libeček, pepř, nové koření, saturejku, trochu soli a 20 ml oleje. Do vývaru můžeme přidat i jakékoliv čisté a neznehodnocené zbytky zeleniny, které nám zbyly po vaření, ať už různé natě nebo slupky (čisté a pěkné) nebo odkrojky. Všechnu zeleninu dáme do velkého hrnce a zalijeme vodou do ponoru, přidáme olej a koření a vývar lehce osolíme. Zakryjeme poklicí a na mírném plameni necháme vývar táhnout klidně několik hodin (minimum je alespoň 1,5 hodiny). Ideálně by se nám množství vody mělo zmenšit o třetinu. Jakmile máme vývar hotový, scedíme ho přes síto, takže dostaneme jen čistou tekutinu. Zbytky zeleniny z vývaru se dají použít ještě do omáček nebo rozmixovat spolu s brambory na bramborovo-zeleninové pyré, které je skvělá přílohou, případně se ze zbytků kořenové zeleniny z vývaru dá udělat pomazánka. Vývar pak používáme jako základ polévek a omáček a můžeme jej i zamrazit na pozdější použití.


Lískooříšková piškotová bábovka
počet porcí: 15 kusů
doba přípravy: 1 hodina
alergeny: lepek, lískový ořech

Ingredience:
300 g polohrubé mouky
1 lžičky sody
1 lžičky kypřícího prášku do pečiva
125 g cukru krystal
120 g slunečnicového oleje
300 ml lískooříškového mléka
50 g agávového sirupu
špetka soli
1/2 lžičky citrónové kůry
40 g citrónové šťávy
100 g lískových oříšků
4 lžíce Maizeny
120 g jablečného pyré (nebo 2 najemno nastrouhané jablka)

Postup:
V míse smícháme a promícháme všechny sypké suroviny, vedle v misce prošleháme metličkou všechny tekuté suroviny, které pak vlijeme do sypkých suroviny a dobře promícháme metličkou.

Formu na bábovku dobře vymastíme olejem a vysypeme hrubou moukou. Těsto přesuneme do vysypané formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C zhruba na 35 minut (upečenost těsta vyzkoušíme špejlí, pokud se na špejli přilepí syrové těsto, přidáme bábovce ještě dalších 10 minut).

Po upečení necháme 10 minut bábovku ve formě vydechnout. Pak ji pomocí na formu přiklopeného dřevěného prkýnka vyklopíme (pokud nám bábovka nechce z formy, namočíme utěrku do studené vody, kterou omotáme formu a s obrácenou formou na prkýnku párkrát klepneme jemně o stůl). Po vychladnutí bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.

TIP:
Tahle bábovka je nejlepší s lískooříškovým kakaem a dobrou anarchistickou literaturou.

Info

Tři Ocásci
web sdružení

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Kinotaj

redakce 02.12.2024

Loni vydala debutové EP, vyhrála festival Riversound a odehrála koncert v Berlíně, letos na jaře zveřejnila další EP Madame Passanda. Co mají teď, co bude dál?

Šejkr #144: „Wrote 'em off, rather see me hit the church and get religious.“

Michal Pařízek 29.11.2024

Pevně doufám, že mi těch sedm dní v Seville ještě nějakou dobu vydrží. Mír, zen, tapas.

Douška vydavatelská: Natália Ostrouchova (Animal Music)

redakce 22.11.2024

Do ouška od Animal Music – podzimní edice.

10 + 1 = Sarah Kinsley

redakce 17.11.2024

Altpopová zpěvačka Sarah Kinsley vystoupí poprvé u nás, na zážitek vás naladí playlist jejích oblíbených skladeb.

Šejkr #143: Špatná hudba?

Michal Pařízek 15.11.2024

Rád jezdím na školní debaty. Zvláštní je, že téměř pokaždé mě vyučující varují, že moc otázek nepřijde, ale většinou to bývá naopak.

10 + 1 = Graham Sayle (High Vis)

redakce 14.11.2024

Novou desku, která výrazně vyčnívá nad ostatní letošní releasy, přivezou už 19. listopadu do Bike_Jesus, kde vystoupí spolu s Pain of Truth.

Kam na rajz se Zuzanou Černou (Ostrava Kamera Oko)

redakce 13.11.2024

Filmové tipy od programové ředitelky kameramanského festivalu.

Le Guess Who? 2024: To nejlepší

redakce 12.11.2024

Letos to bylo tak nabité, že jsme sotva stihli na jídlo... A nezapomeňte, že se pár drobků z Le Guess Who? objeví v nejbližších dnech také v Praze.

10 + 1 = Hypnosis Therapy

redakce 12.11.2024

Jakou hudbu poslouchají a kde hledají inspiraci tvůrci, kteří se staví proti uhlazeným moderním trendům? V sobotu v Praze.

Vstupní prohlídka: Ist Ist

redakce 11.11.2024

Stadionová kapela nehraje v klubu každý den. Nepropásněte.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace