Články / Seriály

10 + 1 = Tarnovski

10 + 1 = Tarnovski

redakce | Články / Seriály | 08.09.2024

Tarnovski je kurátor a hudebník, působící sólově i ve formacích jako Gurun Gurun, Wabi Experience a IQ+1. Spolupracuje s japonskými hudebníky a umělci z různých oblastí, věnuje se scénické hudbě, field recordings a remixování, jeho improvizované sety kombinují postklubovou dekonstrukci, musique concrète a generativní hudbu. V září na Hradbách Jednoty zahraje v rámci tria Válek & Merta & Tarnovski a teď v našem playlistu.


Water Damage – In E
Málokterá deska se mi letos tak zaryla pod kůži jako In E občas až jedenáctičlenných Water Damage. Je to čistá jednoakordová repetitivní radost vzývající duchy Tonyho Conrada a německých krautrockových hrdinů. V silný sestavě se objevuje například Thor Harris nebo More Eaze. Na podzim budou Water Damage hrát na Le Guess Who?, snad brzy dorazí i k nám.


Bernard Parmegiani –⁠ Capture éphémère
V tichosti začalo v únoru vycházet souborný dílo průkopníka elektroakustický hudby Bernarda Parmegianiho. Na Bandcampu se má postupně objevit osmnáct alb včetně nikdy nepublikovaných pokladů. A není to fakt žádný pietní oprašování archivu. Třeba Capture éphémère z roku 1967 je nekompromisní mazec, ke kterýmu se i dneska přibližuje asi jen málokdo.


Carl Stone –⁠ 70th Birthday Lollapalooza
Vloni jsme s Gurun Gurun měli tu čest hrát před Carlem Stonem, a to pro mě byla zároveň dobrá příležitost projít si jeho neuvěřitelnou diskografii. Tenhle střídavě v Japonsku a v Kalifornii žijící praotec samplingových koláží si k sedmdesátce nadělil prakticky permanentní světový turné. Dva speciální večery odehrál na sklonku minulýho roku v brooklynským Roulette, kam si mj. pozval Elliota Sharpa a poprvé zahrál s kapelou Senile Felines. Mimochodem, na svých sociálních sítích Carl sdílí hlavně fotky jídel a záběry z hotelových oken, pokaždý se stejnou popiskou „always ask for a room with a view“.


Foodman – Pichi Pichi
Jídlo je osou, kolem který se všechno otáčí, i pro Takahideho Higučiho aka Foodmana. Jak jinak taky. Například v otvíráku posledního EP (a prvního pro label Hyperdub) Uchigawa Tankentai skřehotavým hlasem starce opěvuje dokonalou strukturu křupavých brambor. Foodmana považuju za jednoho z géniů současnosti. Jeho divoký hyperrytmický koláže jsou nesmírně zábavný a v tom nejlepším slova smyslu svobodomyslný. Dohledejte si i jeho starší desky, dost toho vydal třeba u Orange Milk. Je to čirý obžerství.


Melenas – Bang
Album Ahora španělský kapely Melenas je pro mě ideální hudba na cesty, do vlaku. Vloni jsem ho s sebou tahal všude. Vintage synťáky, motorik, garáž, novovlnný podivínství, kouzelný ženský vícehlasy, a hlavně opravdu skvostný songy. Tahle deska je o bezprostřednosti, společným bytí, přítomným okamžiku. Už dlouhou dobu mě žádná kytarovka takhle nedostala.


Oldřich Janota – Ozářený sluncem, mrakem zastíněný
O Oldřichu Janotovi a jeho výjimečnosti toho padlo v posledních dnech hodně. Skladbu Ozářený sluncem, mrakem zastíněný nahrál s Irenou a Vojtou Havlovými ještě před revolucí na svůj EP debut. Stačí se protáhnout škvírou, projít se po stínu rozvinutý stuhy, důvěřovat kmitající se čáře času a otevře se před vámi úplně jiná krajina. Oldřich by si býval určitě rozuměl s Gustavem Meyrinkem. Byl to pro nás velkej dar žít v jeho době.


Seth Graham – Flower Cheese
Těch hudebníků, kteří přicházejí s něčím dosud neslyšeným, je pár. Jsou nesmírně vzácní. Seth Graham mezi ně, myslím, patří. Jeho album Gasp si bere něco z plunderfonie, musique concrète, současný vážný i postklubový hudby, stále ale pluje ve svý zdánlivý nesourodosti a rozbitosti kdesi nad tím. Je to bláznivý, ale vždy pevně zakotvený a sebevědomý. Doporučuju i Sethův další projekt ---__--___. Nový album je na spadnutí a podle prvních ukázek to zase zřejmě bude plavba proti proudu. Jedině tak ale zřejmě dochází k tichým revolucím.


Sachiko Kanenobu – Anata Kara Toku E
Snažím se v poslední době trošku zorientovat v japonským folk rocku z přelomu 60. a 70. let, tedy z období, kdy i v Japonsku docházelo ke studentským protestům a kdy vzniklo hnutí angura (underground), který kladlo větší důraz na autentičnost než na napodobování západních idolů. Zásadním prvním krokem pro mě byla opojná kompilace Even a Tree Can Shed Tears. Díky ní jsem objevil jména jako Kenji Endo, Maki Asakawa, Sačiko Kanenobu nebo se dozvěděl o folkovým období velectěnýho Haruomiho Hosona (později Yellow Magic Orchestra).


Cranes – Beautful Friend
Nejsem moc příznivec comebacků, ale z návratu Cranes a hlavně z letošní reedice jejich zásadních alb mám radost. Hlas Alison Shaw („a toddler, who has been given a cocktail of day-glow coloured pick-and-mix sweets and helium”) mě stále dokáže sejmout po pár taktech. Cranes mě učili, jak skvělý je propojit ultrajemnej soprán s rozklíženou, repetitivní, válcující hudbou. Ale třeba i to, že když vrže hajtka nebo šlapka u kopáku, tak než je opravovat a promazávat, je vždycky zábavnější to vrzání v mixu zesílit.


Sunik Kim – Potential
Filmař a hudebník Sunik Kim vydal v poslední době dvě ohromující alba, Potential a Tears of Rage. Jsou to naprosto nekompromisní, zahlcující kompjůtrový bouře, rozsáhlý zvukový textury sestavený z milionu útržků a pálený s nevídanou kadencí. Líbilo se mi, když v jednom ohlasu v souvislosti s Kimovou hudbou konstatovali, že zatímco AI vynakládá sisyfovský úsilí a snaží se vytvořit řád z entropie, tahle hudba radostně a s vášní absorbuje krásný nedokonalosti a záměrnou neorganizovanost.


Guilty pleasure: Yukino Yumijuku - Japanese ASMR
Pořád mě baví sledovat spoustu ASMR kanálů. U těch nejzábavnějších ASMR artists už často nevíte, jestli jste stále ještě v ezo rubrice „autonomní senzorický energetický odezvy” nebo na ujetým soundartovým festu. Yukino Yumijuku je dnes už v Japonsku zasloužilá umělkyně žánru. Užijte si třeba tuhle její seanci s plastovými dinosaury.

Info

Tarnovski
linktree

živě: Hradby Jednoty
13.–14. 9. 2024
Zámek Plumov, Olomouc
Fb událost

foto © Martin Dolezal

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

10+1 = Dorian Dumont (Echt!)

redakce 16.09.2024

Jsou známí svými výbušnými koncerty, o čemž se budeme moci brzy přesvědčit. Zatím se naladíme playlistem od klávesáka Doriana Dumonta.

Pořadatelská: Adéla Konečná a Tomáš Jirsa (LITR, Kolektiv Hlubina)

redakce 13.09.2024

Předposlední víkend v září bude nachystán hudební program pro knižní veletrh autorských a uměleckých publikací LITR.

Vstupní prohlídka: timmi

redakce 11.09.2024

Na Lunchmeatu uvede premiéru audiovizuálního projektu Lithospheres ve spolupráci s vizuálními umělci Darjanem Hardim a Tomášem Martinkem.

Moody Moon Noize vol. 5: To nejlepší

redakce 02.09.2024

Tři dny v roce, které máte proplouvat městem a objevovat, a všechno, co uvidíte, vás ohromí, obejme, pohladí nebo vtáhne do tance.

Pořadatelská: Simona Švajlenková (Kaštan)

redakce 02.09.2024

Mezi další zajímavé události podzimní sezony v břevnovském klubu bude patřit festival Free Jazz.

Vstupní prohlídka: Judgitzu

redakce 27.08.2024

Loňský debut Sator Arepo, vydán pod hlavičkou Nyege Nyege, přiveze i do naších končin na nevšední festival Hradby Jednoty.

Pořadatelská: Jano Jazvec (Mýšačka Fest)

redakce 20.08.2024

Jak se z labelu Mýšačka Records stal festival a kam v Bratislavě vyrazit za kvalitní kulturou, se dozvíte v naší rubrice.

Kam na rajz s Viliamom Dočolomanským (DOX)

redakce 11.08.2024

„Bez inšpirácie sa nedá žiť!“ vyhlasuje Viliam Dočolomanský. Kde ju môžeme načerpať?

Beseda 2024: To nejlepší

redakce 05.08.2024

Nejzajímavější okamžiky podle redakce a přátel.

10 + 1 = Nik Bärtsch

redakce 05.08.2024

Nick se s námi podělil o svých deset oblíbených písní a jednu nečekanou guilty pleasure, před koncertem na Dobršské bráně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace