Články / Sloupky/Blogy

Top 5 Brutal Assault 2024

Top 5 Brutal Assault 2024

redakce | Články / Sloupky/Blogy | 13.08.2024

Letošní Brutal Assault je za námi a vypadá to na jeden z nejvýživnějších ročníků vůbec. A to nejen podle našich vyndaných reportérů a jejich objektivních plodů fantazie, nazvaných Devastující zkušenost, Make moshpits great again!, Nakopat do vajec a Kick 'em in the teeth!, ale i podle ohlasů kamarádek, polopříbuzných, nenáhodných přátel a spřízněných spiklenců světlé strany síly. Hudba sice nejsou závody, natož ta extrémní, ale jak vyhodnotil jeden z respondentů Bota - letos vládly ženy! Stejně jako se často shodují na speciálních vystoupeních a titáni se opakují z podobných důvodů, sem tam vyoadne eso z rukávu. Tahle brutální soupiska může sloužit jako doporučení. Příští rok... víte co.


ABBÉ (FULL MOON)
Jinjer, protože donští kozáci mají ke groovu jak hovado ještě mega charismatickou Teťanu
Primordial za spousty všeobjímajícího irského sentimentu
Julie Christmas za minimum slov a maximum intenzity
Cancer Bats za kofein free bordel
Forbidden za to, jak si kytary a ječák super harmonicky notovaly

ADAM/ANURRN/ATEISTA
druhý den: Brutus, Red Fang třetí den: Havok, Mancy Sono, Vont, Baroness
čtvrtý den: Ufomammut, The Omnific, Emma Ruth Rundle
pátý den: Show Me the Body, Plini, Julie Christmas, The Dillinger Escape Plan, New Model Army

nejlepší z nejlepších:
Baroness
Julie Christmas
Ufomammut
Emma Ruth Rundle

ALA (MILS)
Julie Christmas Plini
Ufomammut
Cult of Fire with Vltava Bedřicha Smetany, jednou to bylo echt, neopakovat!
Podium Obscure skvěle ozvučené, vylepšený prostor pro fans – povedlo se.
Nikde jsem zbytečně nečekal, příjemní lidi ve stáncích s obsluhou – klobouček.

ANNOUCHKA (BRUTAL ASSAULT)
Dethroned
Take Offense
Guilt Trip
Show Me the Body
Aborted


MARKÉTA BAROCHOVÁ (DAY AFTER)
Show Me the Body
Emma Ruth Rundle
Dopethrone
The Obsessed
Julie Christmas
(a nevešel se mi tu Abbath, kurňa!!)

BLACKWISH (LATEXJESUS, BOHEMIAN METAL RHAPSODY)
Motionless in White - Srdcová záležitost, jejich hudba mi moc pomohla v nejtěžších chvílích. Takže jsem si to užila na 666 procent! Viděla jsem je podruhé a nezklamali.

Aborted - Pro mě nejlepší kapela a show letoška. První číslo a Sven už zvládl asi šest (hlasových) poloh! Pan zpěvák. A velká inspirace.

Jinjer – Další srdcovka. Energie, show a úžasný pěvecký výkon Teťany, které to nejen úžasně zpívalo, ale také velmi slušelo!

Cult of Fire feat. Bedřich Smetana – Na tohle jsem se hodně těšila, protože vážná hudba je mi blízká. A ač jsem si to užila, čekala jsem víc. Super nápad, velký potenciál, ale provedení pokulhávalo.

Behemoth – Absolutní pecka! A splněný sen. Strávila jsem hodiny přípravou (corpsepaint atd.), tak jsem si to užila s celou parádou. Nemám co dodat.

BOTA (ILLEGAL ILLUSION, ANURRN)
Emma Ruth Rundle
Julie Christmas
Brutus
Baroness
New Model Army A pod čarou Red Fang, Show Me the body, Ufomammut a Havok, ať je tu i nějaký metal.

BURTKO (TRIGGER, MORBID ANGEL DUST, VEGAN FOOD STÁNEK U MÉĎI)
Sněť
New Model Army
Vomitory
Rotten Sound
Kafe od Kafky a burgery od jihlavský crew

ČURBY (OBSCENE EXTREME)
Necrot – jasně, kapela, co hrála jako první, ale to vem čert. Absolutně namakaný old school death metal se svěžím dechem. K tomu jako bonus super týpci, tady není co řešit.

Carcass – nemůžu jinak. Je to 100 % jistota. Skvělá show a parádní aftershow s Jeffem Walkerem & co. Stejně dobré jako vždy to bylo i v Josefově!

Triumph of Death performing Hellhammer – jako byl jsem v šoku. Old school metal, který ale fungoval naprosto fantasticky. Vše umocněné absolutní legendou Tomem G. Warriorem a naprosto dokonalým old school zvukem. Tyhle geniálně jednoduchý songy mi hrály v hlavě až do konce festivalu. Nikdy jsem nebyl extra velký fanoušek Celtic Frost nebo Hellhammer, ale s pokorou se k těmto kapelám vrátím, protože tohle byla fakt bomba.

Party Cannon – na tyhle Skoty už mě hezkých pár lidí upozorňovalo, a i proto jsem se těšil a naklusal k hlavní stagi v 10:30. Absolutně cool show a klikování hned zrána, já říkám, proč ne? Slam brutal death s notnou dávkou humoru a show. Parádně jsem se pobavil a rozehřál.

Aborted – tahle kapela prostě umí. Je to naprosto dokonalý brutální moderní metal, a ještě měli na pódiu zombie v rakvi, to prostě musí ocenit každý fanoušek death metalu. Strhující show od začátku do konce, Sven je skvělý frontman!

A pár kapel, co zahrály nemilosrdně skvělé sety: Incantation (po tolika letech furt hrají skvělý death metal!), Cytotoxin, Escuela Grind, The Blockheads (špica!!!), Lik, Čad a reinkarnace kultovních Death – Left to Die, to byl další deathmetalový diktát.

DRUSILLA (DARKWIND)
Motionless In White - na tuto kapelu jsem si více než hodinu vystála místo v první řadě. Výkon Chrise a celé skupiny byl prostě top.

Architects - spolu s Motionless In White můj Spotify playlist. I když to jsou všechno core kapely, které bych spíše zařadila na Rock for People, udělaly mi hroznou radost.

Born of Osiris - škoda technických potíží, které měli, už jsem je jednou viděla a těšila se znova.

Dark Tranquility - tuhle skupinu si vždycky ráda poslechnu, tentokrát jsem ale zvukově byla hodně zklamaná.

The Amity Affliction - do poslední chvíle jsem je neznala, ale mile překvapili, zařadím do playlistu.

MARIE FIŠEROVÁ (BRUTAL ASSAULT, LEVAG, MAZINERIE)
Pohledem té pekelnější strany festivalu a to té produkční, dávám top pětku:
Čtvrteční piano/ cello set v Jazzové vinárně: Marc Euvrie (The Eye Of Time) - po sedmi pracovních dnech jsem se zastavila víc jak na deset minut a zjistila, že jsem dojatá k slzám. Faktor nespavost a stres v tom měl určitě velký podíl, ale pro příjezdu domů, jsem zjistila, že neposlouchám nic jiného.
Tajný koncert Yellow Eyes - sic mě tenhle moment produkčně stál málem infarkt a na jeho zorganizování jsem měla jen hodinu a půl v místnosti kde nebyla ještě natažená ani elektřina, ale když to všechno klaplo a Yellow Eyes jsem večer ještě osobně udělala komentovanou prohlídku výstavy Františka Štorma, tak to za to asi stálo.
Všechny česnečky do půllitru s Ondrou Mydliarem v crew hospodě.
Produkční crew.
Kobliha bez náplně, kterou jsem někdy ke konci festivalu dostala na čtvercáku k snídani. Nic nemohlo definovat líp absolutní nonsense momenty světa ve světě, který si říká Brutal Assault. V tom dobrém slova smyslu samozřejmě. Ehm.

ONDRA HELAR (METALOPOLIS, DECULTIVATE)
Baroness
Brutus
Julie Christmas
Rotten Sound
The Dillinger Escape Plan

HERM (NĀV)
Red Fang, protože zahráli starý pecky
Brutus, parádní magická atmosféra
Baroness, s poslední deskou se ke mně zase vrátili a koncertně je to tutovka, proskákal jsem celej koncert v první řadě a došlo i na circle pit
Imperial Triumphant, za tu svojí parádní dekadenci a ležérní opírání basáka o aparát
Julie Christmas, zlá holka, valilo to šíleně a došlo i na objímání s fanouškama v prvních řadách
Letos mě celej Brutal nějak dojímal a užíval jsem si to propojení kapel a fanoušků. Musím ještě doplnit pár kapel, protože pět je málo a moc dobrejch koncertů bylo spousta, Dopethrone, 1914, Satyricon, Mallephyr, Chthe'ilist, The Dillinger Escape Plan.

HROMY (NĀV)
Julie Christmas – Bones in the Water jako otvírák? To mě rovnou vystřelilo z bot. Čekal jsem, že to bude dobrý, ale takhle dobrý? Ridiculously good and full of blood! Závěrečná objímačka s Julie jako třešínka na dortu. Koncert roku. Baroness – neskutečná energie, nasazení, groove, hity, sóla a srdíčko. Co chceš víc. Skvělý jako vždycky.
Imperial Triumphant – black & gold králové dekadentního plýtvání šampusem a baskytarovýho porna! Doufám, že příště už to bude za tmy s plnou parádou. Brutus – Stefanie bubnovala a křičela jak o život. Nádherná atmosféra a zvuk, hodně jim to tady sedlo.
The Obsessed – praotcové sabbathovskýho doomu nezklamali!
Zhulenecká dvojka Dopethrone a Dopelord. První překvapili tím, jak moc zábavná show plná hlášek a polejvání se pivem to byla. A druhý tím, jak pestrej a hypnotickej set to byl, došlo několikrát dokonce i na circle pit. Obojí samozřejmě totální riff worshipping s buldozeroidním zvukem.

JIRKA (SHEEVA YOGA, MISS MARPLE, OBSCURE STAGE)
Baroness
Julie Christmas
Brutus
New Model Army
Unto Others/Emma Ruth Rundle

MÁRIA KARĽAKOVÁ (FULL MOON)
Emma Ruth Rundle
New Model Army
Cancer Bats
Brutus
God Is an Astronaut

KEJMY
Top 5 z mnoha, se kterými jsem měl tu čest pracovat, a z toho mála, co jsem stihl vidět hrát:
Cult of Fire & Bohemian Symphonic Orchestra Prague – Slibuju, že příště si, jako správný turistický průvodce, pořídím deštník. Cením nadšení a organizovanost symfoniků. Správná volba.
Baroness – Víc holek a Rickenbacker kytar v kapelách, prosím!
New Model Army – Justin Sullivan pořád vypadá jako Gargamel a pořád mocně čaruje. Pestilence – za fenomenální afterparty skills.
Produkční crew – Brutal je nejlepší peklo, co znám. Lehce pod 100 hodin práce během 6 dnů, který jsou snesitelný a zábavný jen díky nasazení a přístupu konkrétních lidí. Některý na Brutalu potkávám už deset let, od momentu, kdy mi Tomáš volal, že potřebuje někoho, aby se mu postaral o Slayer. Tahle parta je rozhodně Top 5 festivalu.

KUBUTHÓR (FULL MOON)
Satyricon
God Is an Astronaut
1914
Svalbard
Laibach
Ultimátní bonus: tinitus ze secret show Yellow Eyes (a díky za to!!!)

LUKÁŠ (ANURRN)
Mouth Wound – první vystoupení, které jsem na Brutalu stihl. I přes výpadek elektřiny měla tahle skřípárna hlavu a patu a výborný sound. Zvláštní holčička, co se během vteřiny proměnila ve řvoucí hororové monstrum.
Ufomammut – kluci z kapely říkali… A měli pravdu. Kompaktní, uvěřitelné, parádní zážitek.
God Is an Astronaut – příliš Irska jsem tam neslyšel, ale překvapila mě příjemná lítací flow.
V0nt – uživatelsky stravitelný syrový bordýlek a zdelayovaný zpěv mě hezky objal. Zdravím dramaturgii KALu.
Emma Ruth Rundle – hlas! Milé zklidnění s kytarou a looperem. Jsem na Colours nebo na Brutalu? Pohladilo v pravý čas.

MAJO (DECULTIVATE, XARKOV7)
The Dillinger Escape Plan – pre mňa absolútny TOP všetkých TOPov, kapela, ktorá mi zmenila život a je pre mňa inšpiráciou naveky
Cancer Bats – super ľudia a krásne spomienky na staré časy (hral som s nimi prvý koncert v Prahe v roku 2008) a samozrejme ich set bol úplne prebitý energiou
Brutus – bubeníčka, ktorá hrá extrémne solídne a do toho dáva spevy v ultra polohách – veľmi pekný set s dobrým zvukom
Black Hole Constellation – Blázonko Michal Jahoda prezentoval svoj druhý album s novým bubeníkom a je to šleha
Emma Ruth Rundle – príjemná zmena oproti neustálemu nátlaku blastbeatov všade naokolo v podobe jemného akustického setu

NEWMAN
Ufomammut
Red Fang
Plini
Julie Christmas
Baroness
Zklamání z KAL stage (zvuk, výpadky…), jinak celkově posun k lepšímu.


JOSEF „DŽOUZEF“ NOVÁK (MACOCHA)
Emperor: Vládci black metalu, což svým vystoupením jednoznačně potvrdili.
Julie Christmas: Mráz po zádech a husí kůže – tak by se dalo popsat zahájení jejího setu. Strhující vystoupení od začátku do konce.
Terrorizer: Nekompromisní set bez jediného zastavení – název kapely přesně vystihuje to, co hrají.
Satyricon
Baroness

DAN SYWALA (ČT ART, ROCK’N’ROLL JOURNALIST, THE BARRACKS TALKS)
Emma Ruth Rundle
The Dillinger Escape Plan
Julie Christmas
Take Offense
Bosco Sacro

MARIE ŠTEFKOVÁ (FULL MOON)
Hrozně jsem chtěla vidět The Dillinger Escape Plan, ale byla jsem fakt úplně nemocná a po Textures a Emperor jsem si musela jít sednout někam do klidu. Ještě jsem pak zvládla Behemoth a šla jsem do... stanu.

Takže topka:
Brutus – atmosférická nálož, ne často se stává, že zapomenu, kde zrovna stojím
Emperor – elegantním, a krásně nazvučený, symfonický black
Satyricon – mě vtáhl do děje i někde z poslední řady
Textures – nenechali mě vůbec v klidu a musela jsem se hýbat navzdory vyčerpání, stejně jako u Havok nebo Cancer Bats
Emma Ruth Rundle – není to vůbec jednoduché vybrat jen pět, je to přímo nespravedlivé, ale dám ji tu hlavně za to, co dokázala udělat s publikem
Special mention: Zatímco všichni utíkali na Laibach, Kampfar měli skvělou show na Obscure. Stejně tak zklamaní lidé z koncertu Cynic se měli jít radši podívat na The Omnific do Octagonu! A nakonec Plini, protože to bylo v interakci s publikem fakt roztomilé a všichni jsme se smáli včetně vystupujících.

HONZA TAITL (JAN TAITL ART)
The Obsessed
Dopethrone
Show Me the Body
Emma Ruth Rundle
Misery Index

WAGHiSS (RADIO 1, FULL MOON)
Red Fang & The Obsessed & Satyricon za pořádnej rokenrol!
Baroness & Take Offense & The Dilligner Escape Plan za struhující nářez!
New Model Army & Emma Ruth Rundle & každý objetí za kousky lásky!
Julie Christmas za vraždu & Cancer Bats za oživení!
Kafe K4fka za kvarteto & BOCHTÉÉÉ <3

Info

Brutal Assault
7.–⁠10. 8. 2024
Pevnost Josefov, Jaroměř
Fb událost

foto © Marie Štefková

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #138: Prsten

Michal Pařízek 06.09.2024

Okruží severu sedí kolem mozku pevně a (možná) napořád, podobně jako prsten, který mám na prstě snad po třiceti letech. Přišel ke mně před Rouge, komu tak asi patří? Forget…

Tak daleko, tak blízko: Mario „Dust“ La Porta (Psychopathic Romantics)

redakce 29.08.2024

Mario „Dust“ La Porta si zařídil svůj bar, aby se měl kde zašít, taky si tam hrává. A se svojí kapelou jezdí po světě. Přijedou i do Kaštanu.

Šejkr #137: V přízemí

Michal Pařízek 23.08.2024

Štvanice minulý pátek hořela. První pražský Underground Overtake se povedl náramně, atmosféra euforická a velká stage, která u Bike Jesus vyrostla, byla zatraceně funkční i slušivá.

Válová a Janáček, abstrakce na třetí

Veronika Mrázková 13.08.2024

Současně je právě marnost a nevědomost, kde začít a kde skončit, vzrušující. Tlumí racio a vynucuje si takové oddání dílu, které se obejde bez faktického výkladu či pointy.

Šejkr #136: Rutina nevadí

Michal Pařízek 09.08.2024

Rozhovor s Nubyou Garcia jsem dělal před pár lety, bylo to uprostřed covidu a bylo to tím poznamenané, ale už tehdy to bylo milé...

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Pohoda 2024: Poryvy, tma a naděje

Michal Pařízek 14.07.2024

Tento text nemá být obhajobou ani reportáží, berte ho jako pokus o zprostředkování zážitků z určitého místa v areálu. A pokus mírnit rázná hodnocení a zbrklé analýzy.

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Michal Pařízek 12.07.2024

Rozhovor s Libuší Jarcovjákovou pro mě byl jedním ze zásadních zážitků prvního pandemického období, dělali jsme ho někdy na jaře, v době, kdy už začínalo být trochu hezky, ale ulice…

Hadí sykot (z Varů): V hudbě život. A smrt.

Veronika Havlová 07.07.2024

Nicméně od té doby hudební a obzvlášť koncertní snímky ve Varech vyhledávám, obzvlášť pokud se promítají ve Velkém sále.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace