Články / Sloupky/Blogy

Šejkr #137: V přízemí

Šejkr #137: V přízemí

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 23.08.2024

Nerad používám slovo underground. Nejde o něj, ale o význam, který je mu v českém kontextu přisuzován, což už se asi nezmění. Nevadí a vlastně to vůbec není podstatná informace, ale tak nějak se mi to dlouho motá v hlavě. Dušan Vlk se svou Duší undergroundu mi tuhle otázku zase oživil, poslouchám ji půl týdne a vrtá mi to hlavou zas. Podzemí taky nestačí, i když Kerouacovi hrdinové by nesouhlasili. Najednou mi to cinkne. Přízemí.


Štvanice minulý pátek hořela. První pražský Underground Overtake se povedl náramně, atmosféra euforická a velká stage, která u Bike Jesus vyrostla, byla zatraceně funkční i slušivá. Shout out všem z crew. Procházel jsem se tam už odpoledne, pár hodin před začátkem akce a nestačil se divit. Dynamika známého zákoutí se úplně změnila, najednou to štvanické přízemí vypadalo docela jinak, jako větší, víc profi a serióznější. S lidmi to dostalo ještě úplně jiný drajv, Berlin Manson a Dušan se svou crew to pak rozjeli naplno. Pevně doufám, že tohle nebyla poslední edice. Duša všudypřítomná.


Odpoledne jsem se tam ometal nejen ze zvědavosti, předtáčeli jsme s Dušanem a Rudom rozhovor pro zářijové ArtCafé, po čtyřiceti minutách v MHD byla necelá hodinka v útulném studiu Bike Jesus trochu za trest, dusno a vedro, košile zralá na ždímačku. Ale společnost skvělá. (Pustit si to můžete první zářijové úterý.) Zajímavé, jak jsou ti stokári odlišní, poslední dobou mám pocit, že se potkávám jenom s nimi, což je do jisté míry pravda. Baví mě jejich upřímnost i bezprostřednost, jak drží při sobě, fandí si navzájem a celá ta scéna, nebo jak tomu říct, jede nahoru. Dušan s Rudom působí klidně a decentně, ve srovnání s divočinou, která se odehrává na stagi. Vlastně to k jejich textům i ladí. Prvně se dozvídám o Dušanově desce, kterou pak po koncertě v pekelně vydýchaném Bike Jesus premiéruje, po dvou skladbách běžím za vzduchem, stejně je potřeba si ty texty užít spíš v klidu ve sluchátkách. Možno tu viac básničkujem, říkal odpoledne Dušan. Měl pravdu.


Přízemí. Sedí to, okamžitě jsem si vybavil knížku Excentrici v přízemí, kterou jsem hltal v době, kdy vyšla, a od té doby ještě několikrát. Pokud chcete vhled do domácí nezávislé scény 80. let, těžko najdete něco lepšího. Lindaur a spol. tehdy taky nepoužívali underground, asi věděli proč. „... Pre nočné motýle, niektoré krývajú, další prišli o krídlo,“ říká Dušan v ultimátním tracku tutto passa, znovu si vybavuju skromnost a empatii, se kterou vyprávěl o dění na Slovensku i čistě soukromých věcech, Rudo dodal trochu hřmotnosti a humoru, doplňují se výborně. Při debatě o tom, jak vlastně každý release pozvedává stokárskou crew jako celek, se mi vybavil rozhovor s Nubyou García, o které jsem psal minule. Jiná hra, podobné nasazení, nápadná shoda. Přízemí rozhodně není přízemní.

Dneska v osm večer na Radiu 1 pár ukázek z Duše undergroundu, ale taky Neighbours Burning Neighbours, Dora Morelenbaum, Tristwch Y Fenywod, Conjunto Papa Upa a možná přijde i .... Toxic.

Info

Rozhlasový pořad Šejkr poslouchejte na Radio 1.

foto © Letizia-Battaglia

tracklist:
Califato ¾ – XANCLA LEBANTÁ
Nubya Garcia – Set It Free feat. Richie
Dušan Vlk – Ahoj temnota
Flying Lotus – Garmonbozia
Anna Butterss – Shorn
YAI – The Spiral
Lisa – New Woman feat. Rosalía
Jamila Woods – Teach Me
Scientist – Cosmic Dust
Joan As Police Woman – Back Again
Neighbours Burning Neighbours – Always Winning
Tristwch Y Fenywod – Ferch Gyda'r Llygaid Du
Kamasi Washington – Lesanu
Orlas – Movimento
Galaxie 500 – I Wanna Live
Temný Rudo – Acta non verba
Soyuz (Сою3) featuring Asha Puthli & Sven Wunder – Spring Has Sprung
Dialect – Born Through
Thiago França & A Espetacular Charanga do França – Toxic
Alysha Joy – Dropping Keys
The Martinez Brothers & Tokischa – KILO
Joe Armon-Jones – Ceasefire (feat. Ranking Joe)
Dušan Vlk – tutto passa
Ka – Such Devotion
Revival Season – Dim Sun
Dora Morelenbaum – Caco
Tinariwen – Arghane Manine
Paul Weller – Wild Wood (Sheared Wood Remix) (Paul Weller Vs. Portishead)
Conjunto Papa Upa – Fruta Madura
Califato ¾ – ÇILENÇIO 8
Nick Cave & the Bad Seeds – The Good Son

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #138: Prsten

Michal Pařízek 06.09.2024

Okruží severu sedí kolem mozku pevně a (možná) napořád, podobně jako prsten, který mám na prstě snad po třiceti letech. Přišel ke mně před Rouge, komu tak asi patří? Forget…

Tak daleko, tak blízko: Mario „Dust“ La Porta (Psychopathic Romantics)

redakce 29.08.2024

Mario „Dust“ La Porta si zařídil svůj bar, aby se měl kde zašít, taky si tam hrává. A se svojí kapelou jezdí po světě. Přijedou i do Kaštanu.

Válová a Janáček, abstrakce na třetí

Veronika Mrázková 13.08.2024

Současně je právě marnost a nevědomost, kde začít a kde skončit, vzrušující. Tlumí racio a vynucuje si takové oddání dílu, které se obejde bez faktického výkladu či pointy.

Top 5 Brutal Assault 2024

redakce 13.08.2024

Letošní Brutal Assault je za námi a vypadá to na jeden z nejvýživnějších ročníků vůbec. A to nejen podle našich vyndaných reportérů.

Šejkr #136: Rutina nevadí

Michal Pařízek 09.08.2024

Rozhovor s Nubyou Garcia jsem dělal před pár lety, bylo to uprostřed covidu a bylo to tím poznamenané, ale už tehdy to bylo milé...

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Pohoda 2024: Poryvy, tma a naděje

Michal Pařízek 14.07.2024

Tento text nemá být obhajobou ani reportáží, berte ho jako pokus o zprostředkování zážitků z určitého místa v areálu. A pokus mírnit rázná hodnocení a zbrklé analýzy.

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Michal Pařízek 12.07.2024

Rozhovor s Libuší Jarcovjákovou pro mě byl jedním ze zásadních zážitků prvního pandemického období, dělali jsme ho někdy na jaře, v době, kdy už začínalo být trochu hezky, ale ulice…

Hadí sykot (z Varů): V hudbě život. A smrt.

Veronika Havlová 07.07.2024

Nicméně od té doby hudební a obzvlášť koncertní snímky ve Varech vyhledávám, obzvlášť pokud se promítají ve Velkém sále.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace