Články / Rozhovory

ex-presso: Jiří Giesl

ex-presso: Jiří Giesl

redakce | Články / Rozhovory | 30.01.2020

Jirku Giesla budete znát z kapel Dead Popes Company nebo The Finally, taky jste možná registrovali jeho bohulibé podnikatelské záměry. Coby šumperský patriot se nehodlá nikam stěhovat a vedle touhy oživovat historické centrum města činí i praktické kroky. Provozuje rodinnou kavárnu Pikola, k níž aktuálně přidružil vlastní pražírnu, pořádá koncerty, cestuje, aby viděl, pije, aby žil. Pročež byl tím povolaným, kdo má na starost i na svědomí kávu značky Full Moon, kterou si můžete koupit v našem e-shopu. Dobrá chuť, dobrá mysl.

Kolik kafe vypiješ denně?
Přestal jsem to počítat, protože lidi dost šokuje, když řekneš třeba osm, ale v průměru to bude osm až dvanáct šálků. Espresso i filtr. Tím, že si teď sami pražíme, tak toho piju víc, abych kontroloval kvalitu.

Jakou odrůdu kávy máš nejraději?
To asi neumím říct, protože když něco piju déle, tak jsem toho přepitej. Je to jako s hudbou, víme. Ale poslední dobou mě některé odrůdy a jejich způsob zpracování docela překvapily. Takže letos mě hodně baví odrůda Maragogype, která se vyznačuje mimo jiné fakt velkými zrnky.

Jaký způsob přípravy preferuješ?
Filtrovanou kávu rozhodně. Hrozně fajn se popíjí a není tak intenzivní jako espresso. Mám takový pondělní rituál, kdy piju jen filtrované kafe a nezapínám espresso mašinu.. Za den stihnu tři až čtyři velké šálky a většinou pokaždé zkouším jiné kafe z různých pražíren.

Proč bych měl chodit do kaváren, když si zrna můžu umlít a uvařit doma?
Za sociálním kontaktem, skvělým baristou, který je rád, že tě vidí, a zeptá se tě, jak se máš, nebo třeba naopak za kouskem klidu. Utéct do malé kavárny, kde tě nikdo nenajde a nemusíš naopak mluvit s nikým a jen si užíváš kafe a atmosféru místa. Nicméně do kavárny je podle mě super chodit na dobře připravené espresso, které si doma prostě neuděláš, pokud nejsi geek, který dá do vybavení desetitisíce. Doma si můžeš připravit skvělé filtrované kafe s poměrně levným vybavením.

Kde dělají nejlepší kávu?
Nikde. Takové místo neexistuje, protože neexistuje nejlepší káva.

Ve které kavárně ti je nejlépe?
Mám rád podniky, kde je spousta světla a dobře zvolený playlist. Odvíjí se to podle nálady. Pokud jdu sám, mám radši klidnější místa, ale pokud jdu s někým, nevadí mi rušný podnik, kde je hodně lidí, protože i to dělá zajímavou atmosféru. Každopádně mě poslední dobou baví třeba brněnský Friedrich, ale i klasiky jako Industra, pražská Ema, Onesip Coffee, Jazz Fresh Café v Olomouci. Ale ve spoustě kaváren jsem ještě nebyl, že jo… Neměl bych zapomenout na můj oblíbený espresso bar Tima Wendelboea v Oslu. Vlastně nevím proč, ale je super sedět tam venku na lavičce, pít skvělý kafe a koukat do ulice. No a svoji kavárnu mám teda taky fakt rád.

Potřebuje káva mléko a cukr?
Myslím, že ne. Pro mě je kombinace kávy a mléka dodnes nepochopitelná. Paradoxně mám hodně rád mléko, ale v kafi mi vůbec nesedí a je mi z toho špatně. Cukr je miláček spousty lidí. Mají na něm závislost, kterou si mnohdy nechtějí přiznat.

Nejlepší doplněk kávy?
Voda.

Je káva droga? A jestli není, čím je?
Je! Mě se teda extrémně nelíbí označení legální droga, ale vlastně to tak je.

Espresso, nebo filtr?
Ráno espresso, odpoledne filtr.

Info

web kavárny Pikola

foto © sumpersko.net

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Czech Metal Studies: Metal se dá zkoumat

Abbé 06.11.2024

Přibližně hodinový blok se na Brutal Assault setkal s poměrně živým zájmem, přestože byl prostor vydýchaný už kolem jedné odpoledne. Rozhovor.

David Boháč (NOC6): Klubovnu nám svěřili na dva roky

Mariia Smirnova 03.11.2024

V rozhovoru nám David prozradí nejen detaily příprav, ale i další akce, na které se těší – a nakonec i to, jaký je jeho nejoblíbenější drink na šestce.

Jim Luijten, Micha Zaat (Tramhaus): Utéct hned na začátku

Klára Řepková 23.10.2024

Z covidové karantény vzniklé uskupení se na něm střemhlavě vzdaluje od všech vnějších i osobních škatulek.

Brendan Canty (The Messthetics): Hraní naživo je nejlepší balzám na nafouklé ego

Banán 09.10.2024

Brendan Canty byl zakládajícím členem Fugazi. Nyní je jeho hlavní hudební radostí kapela The Messthetics. Rozhovor.

Rasťo Rusnák (Kolowrat): Nové piesne vznikali pomaly

Štěpán Bolf (A.M.180) 07.10.2024

Před devíti lety oznámili košičtí Kolowrat pauzu, která se mohla zvenčí jevit jako úplný konec jedinečné kytarové kapely. Teď jsou zpátky. Rozhovor.

Red Fang: Pivo a bulšit

Abbé 03.10.2024

Parta ochmelků převrtá spousty vypitých piksel od piva na zbraně a brnění, aby srovnala účty s protivnými fantazáky, načež utrží jak černý rytíř v Monty Pythonovi a Svatém grálu spousty…

Jakub Nový (Prague Music Week): Velkou mezeru vidím ve vzdělávání

redakce 30.09.2024

Akce rovněž nabídne příležitosti pro networking mezi umělci a profesionály a představí veletrh s firmami z hudebního sektoru. Programový ředitel nám o tom řekl více.

Midirama (Fuchs2): Musí tam být oheň!

Libor Galia 26.09.2024

Jeden z nových bookerů pražského Fuchs2 je DJ s více než dvacetiletou historií, který se před několika lety stal i producentem. Set v kolumbijském lochu?

Mikuláš Svoboda (HYB4): Přivézt Sungazer je splněný sen

Mariia Smirnova 24.09.2024

Dostal Sungazery do Česka. “Líbí se jim atmosféra Kampusu, rádi se sem vrací,” říká dramaturg hudební sekce Mikuláš Svoboda.

Vlzques (Fuchs2, Swine Daily): Baile Funk jednoducho milujem

Libor Galia 05.09.2024

Jeden z dramaturgů klubu Fuchs2 se rozhodl přinést do pražské klubové scény svěží vítr, nové žánry a neotřelé hudební experimenty s pulzujícími rytmy Latinské Ameriky. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace