Sabina Coufalová | Články / Sloupky/Blogy | 26.03.2020
Máš svůj svět a ten se ti hroutí
to dávno znám, já prožil to sám,
kráčíš dál a cesta se kroutí,
až potkáš nás na ní, tak přidej se k nám.
(Wabi Daněk, Outsider waltz)
Kolik virtuálních hospod jste v posledních dnech navštívili?
Postavili jsme zájmy společnosti nad zájmy jednotlivce. Pro zachování lidského rodu jsme se odřízli od téměř všech důležitých sociálních kontaktů. Nemůžeš pozvat holku na pivo, protože si ho nemáte kde dát. Když nebydlíte ve stejné domácnosti, tak i na stojáka před večerkou je považováno za zakázané shlukování. A aby toho nebylo málo, přišli jsme o požitky z živé hudby. Kluby se pomalu odpojují od elektřiny a bedny žhavíme už jen v domácí izolaci, zato nonstop (samozřejmě s pauzami na MasterChefa). Poslouchat hudbu v posteli ale není plnohodnotná zábava a bílé stěny se taky brzo okoukají.
Jedním z mála řešení, jak se dostat ze zajetí pokoje a zároveň se vyhnout kapénkám druhé osoby, je vyrazit do polí, remízku, lesa, na kopec, k jezeru nebo do jeskyně. Renesance trampingu nás zachrání před sebou samými. A cesta se ukrajuje snadněji a čerstvý vzduch v plicích chutná líbezněji za zvuků starého dobrého country.
Jsme obklopení pučící zelení, modrou oblohou bez letadel a z bezdrátového repráku hraje Severní nástupiště a Dingo na střídačku s Cowboy Troyem (výživné spojení hip hopu s country, pokud chcete přidat do kroku či skoku). Všechnu tu pohodu je potřeba vhodně doplnit pokrmem, který bude v konsensu s paradigmatem, které jsme si nastavili v tomto hudebně kulinářském okénku.
Při vaření venku to člověka táhne k jednoduchým řešením jako plechovka fazolí, tatranka nebo lančmít. Ke kejtře a krosně ale neodmyslitelně patří guláš. My si ho připravíme, jak se říká, bez krutosti a s ohledem na přírodu, tedy bez masa. Hlavní surovinou bude typický plod lesa – houby. Vytáhněte ešus, zapalte přenosný vařič a vrhněte se na houbový guláš:
Ingredience:
houby (dle dostupnosti a preferencí hlíva, žampiony, praváky), 2 cibule, olej, kmín, mletá paprika, rozmarýn, pepř, rajský protlak, 2 lžíce mouky, sůl, sypký zeleninový bujón, česnek
Postup:
dvě cibule nakrájené na kostičky necháme zesklovatět na oleji, přidáme kmín, mletou papriku, sušený rozmarýn a pepř a necháme rozvonět. Vložíme nakrájené houby a dusíme za občasného promíchání bez podlévání asi 25 minut. 70 g rajského protlaku rozmícháme v misce se dvěma vrchovatými lžícemi hladké kukuřičné mouky, solí, lžičkou sypkého zeleninového bujónu bez glutamátu, třemi utřenými stroužky česneku a 350 ml vody. Vlijeme k houbám a vaříme pět minut, mícháme.
V případě, že jste zabarikádovaní v povinné karanténě, si ke guláši pusťte National Geographic, oblékněte se do maskáčů, zapněte zvuk potůčku a aspoň na chvíli přestaňte sledovat statistiky nakažených nebo výroby roušek.
Ráno, až se skončí tenhle divnej sen,
obujem si boty-šlapky, vyrazíme ven,
půjdem za nosem a vím, že ještě dnes,
najdeme skládku smetí, ale taky les.
(Wabi Daněk, Stromy)
Michal Pařízek 10.01.2025
Tehdy jsme Jamese a spol. přemluvili, aby před setem s Lydií Lunch (v Praze se staví ve středu, mimochodem) dali ještě Gallon Drunk set...
redakce 10.01.2025
Ona zpívá: Ty píšeš básně, ale já pořádám večírky. Oni zase: My píšeme básně stejně dobře, jako děláme večírky.
redakce 09.01.2025
Romance pro nevšední den, duchovní písně ke konci světa, hledání hranic lidskosti. Ovšem o radost se podělíme.
redakce 08.01.2025
Někdo svět ztrácí, někdo nachází, všichni jsou plní radosti, nebo spíš věčného smutku. A všechny máme rádi, protože se v tom plácáme s nima.
redakce 07.01.2025
"Your natural state is threatening," říká ten, jehož hřeben umí 360°, ohledávání přirozeného stavu věcí se pak věnují i ornitoložky z Jižních Čech.
redakce 06.01.2025
"Anděli, řekni mi, že je to v pořádku," zpívá v písničce Angel nuevo a my bychom taky rádi řekli, že je to v pořádku, ale co my víme!
Michal Pařízek 27.12.2024
Vlastně jsem si myslel, že to tak dlouho není, dodnes si pamatuju, jak jsme se domlouvali se Zdeňkem Lichnovským. Bylo to u nás v kanclu, dělali jsme rozhovor u příležitosti…
redakce 22.12.2024
Dá se u nich rekapitulovat celý rok, stejně jako celý život, můžete být trudní a veselí a nejlíp všechno najednou.
Michal Pařízek 13.12.2024
Nikol Bóková vydává svoje Feathers zítra, dneska večer na Radiu 1 si dáme jednu ve světové premiéře. Feathers, peříčka.
Minka Dočkalová 12.12.2024
Hra o čtyřech hercích není pro divadelní uskupení Bazmek entertainment nic neobvyklého, prvek interaktivity mě děsil jen zpola, i když LARPy spíš nemusím.