Články / Sloupky/Blogy

Hudební vaření na doma: Country

Hudební vaření na doma: Country

Sabina Coufalová | Články / Sloupky/Blogy | 26.03.2020

Máš svůj svět a ten se ti hroutí
to dávno znám, já prožil to sám,
kráčíš dál a cesta se kroutí,
až potkáš nás na ní, tak přidej se k nám.

(Wabi Daněk, Outsider waltz)

Kolik virtuálních hospod jste v posledních dnech navštívili?

Postavili jsme zájmy společnosti nad zájmy jednotlivce. Pro zachování lidského rodu jsme se odřízli od téměř všech důležitých sociálních kontaktů. Nemůžeš pozvat holku na pivo, protože si ho nemáte kde dát. Když nebydlíte ve stejné domácnosti, tak i na stojáka před večerkou je považováno za zakázané shlukování. A aby toho nebylo málo, přišli jsme o požitky z živé hudby. Kluby se pomalu odpojují od elektřiny a bedny žhavíme už jen v domácí izolaci, zato nonstop (samozřejmě s pauzami na MasterChefa). Poslouchat hudbu v posteli ale není plnohodnotná zábava a bílé stěny se taky brzo okoukají.

Jedním z mála řešení, jak se dostat ze zajetí pokoje a zároveň se vyhnout kapénkám druhé osoby, je vyrazit do polí, remízku, lesa, na kopec, k jezeru nebo do jeskyně. Renesance trampingu nás zachrání před sebou samými. A cesta se ukrajuje snadněji a čerstvý vzduch v plicích chutná líbezněji za zvuků starého dobrého country.

Jsme obklopení pučící zelení, modrou oblohou bez letadel a z bezdrátového repráku hraje Severní nástupiště a Dingo na střídačku s Cowboy Troyem (výživné spojení hip hopu s country, pokud chcete přidat do kroku či skoku). Všechnu tu pohodu je potřeba vhodně doplnit pokrmem, který bude v konsensu s paradigmatem, které jsme si nastavili v tomto hudebně kulinářském okénku.

Při vaření venku to člověka táhne k jednoduchým řešením jako plechovka fazolí, tatranka nebo lančmít. Ke kejtře a krosně ale neodmyslitelně patří guláš. My si ho připravíme, jak se říká, bez krutosti a s ohledem na přírodu, tedy bez masa. Hlavní surovinou bude typický plod lesa – houby. Vytáhněte ešus, zapalte přenosný vařič a vrhněte se na houbový guláš:

Ingredience:
houby (dle dostupnosti a preferencí hlíva, žampiony, praváky), 2 cibule, olej, kmín, mletá paprika, rozmarýn, pepř, rajský protlak, 2 lžíce mouky, sůl, sypký zeleninový bujón, česnek

Postup:
dvě cibule nakrájené na kostičky necháme zesklovatět na oleji, přidáme kmín, mletou papriku, sušený rozmarýn a pepř a necháme rozvonět. Vložíme nakrájené houby a dusíme za občasného promíchání bez podlévání asi 25 minut. 70 g rajského protlaku rozmícháme v misce se dvěma vrchovatými lžícemi hladké kukuřičné mouky, solí, lžičkou sypkého zeleninového bujónu bez glutamátu, třemi utřenými stroužky česneku a 350 ml vody. Vlijeme k houbám a vaříme pět minut, mícháme.

V případě, že jste zabarikádovaní v povinné karanténě, si ke guláši pusťte National Geographic, oblékněte se do maskáčů, zapněte zvuk potůčku a aspoň na chvíli přestaňte sledovat statistiky nakažených nebo výroby roušek.

Ráno, až se skončí tenhle divnej sen,
obujem si boty-šlapky, vyrazíme ven,
půjdem za nosem a vím, že ještě dnes,
najdeme skládku smetí, ale taky les.

(Wabi Daněk, Stromy)

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Preview: Le Guess Who? 2024

Maria Pyatkina, David Čajčík, Michal Pařízek 29.10.2024

Pokud někde objevovat, tak právě tady. Vybíráme z napěchovaného programu devět jmen.

Šejkr #140: V obraze

Michal Pařízek 04.10.2024

Dneska v osm večer na Radiu 1 spolu s Angeles Toledano, Melike Şahin, Autumnist, Juliánem Mayorgou nebo Cindy Lee. If You Hear Me Crying… leave me alone.

Šejkr #139: „I’m sure we’re not the only ones“

Michal Pařízek 20.09.2024

Šest dní u moře uplynulo tak rychle, že jsem se ani neotočil, a určitě nejen proto, že tam bylo 15 stupňů. Ale ve stínu toho, co se dělo/děje tady, už…

Šejkr #138: Prsten

Michal Pařízek 06.09.2024

Okruží severu sedí kolem mozku pevně a (možná) napořád, podobně jako prsten, který mám na prstě snad po třiceti letech. Přišel ke mně před Rouge, komu tak asi patří? Forget…

Tak daleko, tak blízko: Mario „Dust“ La Porta (Psychopathic Romantics)

redakce 29.08.2024

Mario „Dust“ La Porta si zařídil svůj bar, aby se měl kde zašít, taky si tam hrává. A se svojí kapelou jezdí po světě. Přijedou i do Kaštanu.

Šejkr #137: V přízemí

Michal Pařízek 23.08.2024

Štvanice minulý pátek hořela. První pražský Underground Overtake se povedl náramně, atmosféra euforická a velká stage, která u Bike Jesus vyrostla, byla zatraceně funkční i slušivá.

Válová a Janáček, abstrakce na třetí

Veronika Mrázková 13.08.2024

Současně je právě marnost a nevědomost, kde začít a kde skončit, vzrušující. Tlumí racio a vynucuje si takové oddání dílu, které se obejde bez faktického výkladu či pointy.

Top 5 Brutal Assault 2024

redakce 13.08.2024

Letošní Brutal Assault je za námi a vypadá to na jeden z nejvýživnějších ročníků vůbec. A to nejen podle našich vyndaných reportérů.

Šejkr #136: Rutina nevadí

Michal Pařízek 09.08.2024

Rozhovor s Nubyou Garcia jsem dělal před pár lety, bylo to uprostřed covidu a bylo to tím poznamenané, ale už tehdy to bylo milé...

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace