Články / Sloupky/Blogy

Best of 2013 (podle Freakshow)

Best of 2013 (podle Freakshow)

redakce | Články / Sloupky/Blogy | 08.01.2014

Jako každoročně vítám nově příchozí rok kocovinou a shrnutím toho uplynulýho. Nejinak tomu je i letos, takže to vezmeme pěkně popořádku. Tradiční novoroční kompilace toho nejlepšího, co jsem měl možnost slyšet v loňskym roce, budiž symbolickou tečkou za relativně nabušenejma hudebníma žněma, který se, ruku na srdce, nijak zvlášť nelišily od žní v předminulym roce i v letech předešlejch, takže tenhle průřez bude vypadat velmi obdobně jako průřezy předtím, akorát se změní obsazení. O podobě mixu rozhodovalo tisíc aspektů, který měly ideálně zjednodušit výběr toho skutečně nejlepšího, leč nestalo se tak, a výsledný dvojcédéčko tudíž berte jako letmej nástin a malý procento toho, co by za normálních okolností vydalo na pěknej pětidisk. Drtivá většina zařazenejch jmen je dostatečně výmluvná, a pokud sem tam zabrousíte na moje stránky, případně na články, který píšu mimo blog, tak by vás tenhle výčet neměl nijak zvlášť překvapit.

Hned zkraje roku jsem se vrhnul na dlouho připravovanou kompilaci českejch kapel !CZECH (o jejímž pokračování uvažuju v řádech týdnů) a jsem tuze rád, že několik z hrdinnejch účastníků letos dostálo svý pověsti nadějnejch domácích debutantů/stálic. Lightning Glove , No Pavarotti a loni vydali nejlepší domácí alba. Na paty jim šlapou a pozoruhodnej Střed Světa . Spojnicí všech zmiňovanejch je skutečnost, že jejich produkce cíleně nebo mimoděk ignoruje hranice, nepoklonkuje trendům a stává se průkazem toho, že českej produkt neznamená chudá variace na světový dění, ale funguje samostatně a definuje něco jako specific kej tuzemskej zvuk.

Zásadnim aspektem hudebního dění byla výrazná ženská převaha, ať už šlo o představitelky současnýho popu jako Sky Ferreira, Glasser, Julia Holter, Berglind Ágústsdóttir, Solange nebo FKA Twigs, nebo o jejich ujetější souputnice , Circuit Des Yeux, Puce Mary, Tirzah, Sapphire Slows, nebo Quiltland . Holčičí invazi jsem shrnul v kompilaci GIRLS!, tak si doplňte jména podle uvážení.


Hodně se mnou zahejbala scéna současnýho techna a jeho experimantálních odnoží, která vyvrhla nespočet zajímavejch alb a projektů. Abdulla Rashim, Lodbrok, trojlístek Demdike Stare/ Suum Cuique/ Miles, taky Huerco S., These Hidden Hands, Evian Christ, Daniel Menche, Ron Morelli, Vatican Shadow, Emptyset, The Haxan Cloak, Lumigraph, Gobby, Steve Hauschildt, Oneohtrix Point Never či Run Dust + dalších osm miliónů jmen zaštítěnejch labelem Opal Tapes, kterejžto dostává pomyslnej metál za agilnost roku.

Když už jsme u tý agilnosti, nemůžu nezmínit osvícený snahy tuzemskejch promotérskejch nadšenců, který můj kulturní rok zásadně opepřili nespočtem vybranejch živáků. Áemko, Landmine Alert a Goldmine jsou stálice, Baba Vanga jsou nováčci a nikomu nedržim palce víc. Objev roku. Brňáci AVA si rozjížděj svoje seance už nějakej ten pátek, a kdybych si dával nějaký předsevzetí, tak si slíbim, že letos už konečně zvednu prdel a navštívim nějakou z jejich kultovních audio přednášek na téma progres v praxi. Zatím pouze ideologickej fanoušek. Skandinávská vlna potemníků v čele s Lust for Youth, Vår nebo Holograms by vystačila na samostatnej článek a ono ejhle, tu jest.

Fuck Buttons, Dirty Beaches, Chelsea Wolfe, Káně, Tim Hecker, Braids, Autechre, Burial, Boards of Canada, These New Puritans, Dean Blunt a The Flaming Lips tradičně nezklamali. Zola Jesus, Factory Floor, Deerhunter, CocoRosie docela jo. Arcade Fire a Laurel Halo postupně rozkrejvaj svoje kouzlo, ale na zadek mě neposadili ani jeden.

The Knife představili nejhezčí uměleckej koncept roku a My Bloody Valentine jsou splněnej sen. Mutual Benefit je pohádka na dobrou noc a M.I.A. znovu flowbitch. Broadcast zažehnali smrt Trish Keenan a jejich hudba k ultradivnýmu filmu Berberian Sound Studio je soundtrack of the year. Skvělý jsou Sundrugs, Frog Eyes, Forest Swords, Helado Negro, Mykki Blanco, Cuushe, Dynoo, PVT, Empress Of, Bryce Hackford, Jessy Lanza, Lumigraph, Peals, Noveller a Raum, kde si odbočku hodila Grouper, a baví mě i tanečnější podoba Stellar Om Source.

Těšim se na nový Horrors, Planningtorock, Liars a Actress.


1. Fuck Buttons - Brainfreeze
2. Vår - The World Fell
3. Forest Swords - Thor's Stone
4. TT - Canes Venatici
5. Loveliescrushing - Darklit & Crow
6. No Pavarotti - Into the Red
7. Pharmakon - Ache
8. Sapphire Slows - Corekill
9. Lightning Glove - Plastic Zone
10. Abdualla Rashim - Alem Maya I
11. Boards of Canada - Reach for the Dead
12. Dirty Beaches - Love Is the Devil
13. Frog Eyes - Claxxon's Lament
14. Chelsea Wolfe - The'll Clap When You're Gone

Stahujte přesně tady.

Info

© Ondřej Hlaváč (autor provozuje blog Freakshow )

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Nenalezeny žádné záznamy.

Šejkr #140: V obraze

Michal Pařízek 04.10.2024

Dneska v osm večer na Radiu 1 spolu s Angeles Toledano, Melike Şahin, Autumnist, Juliánem Mayorgou nebo Cindy Lee. If You Hear Me Crying… leave me alone.

Šejkr #139: „I’m sure we’re not the only ones“

Michal Pařízek 20.09.2024

Šest dní u moře uplynulo tak rychle, že jsem se ani neotočil, a určitě nejen proto, že tam bylo 15 stupňů. Ale ve stínu toho, co se dělo/děje tady, už…

Šejkr #138: Prsten

Michal Pařízek 06.09.2024

Okruží severu sedí kolem mozku pevně a (možná) napořád, podobně jako prsten, který mám na prstě snad po třiceti letech. Přišel ke mně před Rouge, komu tak asi patří? Forget…

Tak daleko, tak blízko: Mario „Dust“ La Porta (Psychopathic Romantics)

redakce 29.08.2024

Mario „Dust“ La Porta si zařídil svůj bar, aby se měl kde zašít, taky si tam hrává. A se svojí kapelou jezdí po světě. Přijedou i do Kaštanu.

Šejkr #137: V přízemí

Michal Pařízek 23.08.2024

Štvanice minulý pátek hořela. První pražský Underground Overtake se povedl náramně, atmosféra euforická a velká stage, která u Bike Jesus vyrostla, byla zatraceně funkční i slušivá.

Válová a Janáček, abstrakce na třetí

Veronika Mrázková 13.08.2024

Současně je právě marnost a nevědomost, kde začít a kde skončit, vzrušující. Tlumí racio a vynucuje si takové oddání dílu, které se obejde bez faktického výkladu či pointy.

Top 5 Brutal Assault 2024

redakce 13.08.2024

Letošní Brutal Assault je za námi a vypadá to na jeden z nejvýživnějších ročníků vůbec. A to nejen podle našich vyndaných reportérů.

Šejkr #136: Rutina nevadí

Michal Pařízek 09.08.2024

Rozhovor s Nubyou Garcia jsem dělal před pár lety, bylo to uprostřed covidu a bylo to tím poznamenané, ale už tehdy to bylo milé...

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace