Články / Sloupky/Blogy

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 12.07.2024

„Jen proto, že jsme kapelou z Belfastu, která rapuje v irštině, přijde při jakékoli politické přiležitosti někdo a řekne: ‚Zeptejme se zasraných Kneecap, co si o tom myslí!‘“ Mo Chara ze zmíněné crew může zůstat klidný, není to jen kvůli tomu.


Snímek o Kneecap byl jedním ze zásadních zážitků letošního ročníku filmového festivalu v Karlových Varech, ostatně je to na dnešním playlistu dost vidět. Text o nich najdete v příštím čísle Full Moonu, dneska to bude o někom úplně jiném. Ještě daleko hlouběji se zavrtal dokument Ještě nejsem, kým chci být věnovaný fotografce Libuši Jarcovjákové. Nejen kvůli jejím obrazům, plným nepopsatelné blízkosti a prchavého kouzla, ale i díky formě, která je výjimečná. Film režisérky Kláry Tasovské je totiž složen pouze z fotografií paní Libuše, k vlastní „slide show“ čte autorka ze svých deníků. Výjimečný a unikátní zážitek. Nejde tak ani o příběh protagonistky, jako o otázky a myšlenky, které se na jeho pozadí honí divákovi hlavou. Nebo alespoň u mě to tak bylo. A pořád je.


Rozhovor s Libuší Jarcovjákovou pro mě byl jedním ze zásadních zážitků prvního pandemického období, dělali jsme ho někdy na jaře, v době, kdy už začínalo být trochu hezky, ale ulice byly ještě prázdné. Také o tom jsme se v jejím bytě při poměrně dlouhém a důkladném povídání bavili a shodli se na tom, jak nám zdánlivě opuštěná pražská zákoutí připomínají život města spoustu let nazpátek. Jak je vlastně konečně možné se procházet Starým městem, aniž by byl člověk vydáván neustálému nátlaku zbytečných obchodů a dalších turistických pastí. Paní Libuše byla zcela přirozená a naprosto otevřená, jako by byla zvyklá dávat rozhovory každý den, což se na konci ukázalo jako chybný dojem, když se svěřila, že z našeho setkání byla nervózní. Nápodobně, odvětil jsem, a společně jsme se tomu zasmáli. V některých chvílích člověk snad i trochu ví, kdo vlastně je.


U rozhovoru se mnou byla kamarádka fotografka Andrea Petrovičová, která si ty snad dvě hodiny trpělivě počkala, aby pak Libuši mohla několikrát s mnoha omluvami vyfotografovat. Fotek bylo nakonec nečekaně mnoho, Andrea s nimi byla klasicky nespokojená, ale zbytečně. Libuše Jarcovjáková ji pochválila a řekla, že jí bylo ctí, že si můžeme vybrat, kterou chceme, že jsou vlastně všechny fajn. Na tohle si při různých podmínkách a dlouhých diskuzích často i nad použitím oficiálních fotografiích taky vždycky vzpomenu. Libuše vykazuje skromnost i empatii, zároveň důslednost, ze snímku, který vypráví její příběh, jdou podobné emoce. Teprve při jeho sledování a poslechu jejích zápisků jsem pořádně pochopil mnohé z toho, co mi tehdy říkala. Libuše Jarcovjáková třeba ještě není, kým by chtěla být, ale možná ještě důležitější je to, že nám prostřednictvím svých vzpomínek přináší prostor přemýšlet nad tím, kým bychom chtěli být my. Nebo kým vlastně jsme. Podobně jako při pohledu na výjimečné obrazy, které zachycuje na svých snímcích.

Dneska v osm večer na Radiu 1 si dáme irský rap, kompletní album Sault, tedy tu verzi, která se dostala ke mně, je jich prý několik, stokárský Riot, Jimettu Rose, Kamixla nebo peruánskou dvojici s jedním z nejkouzelnějších jmen ve hře. Thank You Lord for Satan.

Info

Rozhlasový pořad Šejkr poslouchejte na Radio 1.

Tracklist:
Kneecap – 3CAG ft. Radie Peat
Kneecap – Fine Art
Ex-Easter Island Head – Norther
Ezra Collective & Yazmin Lacey_God Gave Me Feet For Dancing ft. Yazmin Lacey
Joan As Police Woman – Long for Ruin
Kamixlo – Pitch Black ft. Isabella Lovestory
Meridian Brothers – Mi pregunta
Olof Dreijer & Diva Cruz – Brujas
Alysha Joy – Stay
Mabe Fratti – Kravitz
Hermanos Gutierrez – Low Sun
LucI feat. Stella Mozgawa – Morning Wine
Qwalia – Valeria
Prefuse 73 – Weather System
Adela Mede, Isa Otoya & María Catalina Jiménez – Pardo Plumetì
Jimetta Rose & The Voices of Creation – Everywhere I Look
Thank You Lord for Satan – Wake Up Cariño
Kronos Quartet & Friends Meet Sun Ra – Maji (Jlin, Kronos Quartet)
Sault – Act of Faith
KAU – Kaugummi
Edúv syn, Fvck_Kvlt – Riot
Kneecap – Drug Dealin Pagans
Kokoko! – Telema
The Fall – A Day in the Life

foto © Libuše Jarcovjáková

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Pohoda 2024: Poryvy, tma a naděje

Michal Pařízek 14.07.2024

Tento text nemá být obhajobou ani reportáží, berte ho jako pokus o zprostředkování zážitků z určitého místa v areálu. A pokus mírnit rázná hodnocení a zbrklé analýzy.

Hadí sykot (z Varů): V hudbě život. A smrt.

Veronika Havlová 07.07.2024

Nicméně od té doby hudební a obzvlášť koncertní snímky ve Varech vyhledávám, obzvlášť pokud se promítají ve Velkém sále.

Hadí sykot (z Varů): Křik perličky a jiné holčičí hysterie

Veronika Havlová 04.07.2024

Scéna, v níž se devět tetiček snaží umlčet dvojici mladých žen tím, že jim ritualizovaným sborovým zpěvem vyjadřují bezmeznou účast a lásku, je zatím jedna z nejmrazivějších, které jsem tu…

Hadí sykot (z Varů): Kdo jsme my?

Veronika Havlová 02.07.2024

Ta samozřejmost, s níž mě zařadil do skupiny “my”, a předpoklad, že přece logicky musím chodit na filmy s LGBTQ+ tematikou, když jsem sama jedno z písmen, mě trochu zarazila.

Hadí sykot (z Varů): Konec světa v hotelu Thermal

Veronika Havlová 30.06.2024

Tehdejší hvězdou byl Robert DeNiro, který při vstupu do sálu při pohledu na shromážděný dav rezignovaně vydechl: “Oh, Jesus…”

Šejkr #133: „What you fear to hear from my mouth?“

Michal Pařízek 28.06.2024

O to smutnější bylo číst text Josefa Chuchmy, který se do určité části domácí kulturní publicistiky opřel neurvale i jalově zároveň.

Preview: MFF Karlovy Vary 2024 (Machoninovi, chodecký film a Escobarův hroch)

Filip Hastík, Veronika Havlová, Štěpán Nezbeda 20.06.2024

Z letošní nabídky vybíráme dvanáct tipů napříč sekcemi, Janžurku mezi nimi nenajdete – ta bude kolem druhé odpolední u Puppu.

Šejkr #132: Řeč města

Michal Pařízek 14.06.2024

Bolognu jsem si zamiloval už loni, živé, pulsující město, kde se většina věcí odehrává venku, super jídlo i víno a hlavně právě tyhle čmáranice, kterých je město plné...

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace