Články / Sloupky/Blogy

Šejkr #133: „What you fear to hear from my mouth?“

Šejkr #133: „What you fear to hear from my mouth?“

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 28.06.2024

Pátek! Prázdniny! Hurá! Už jsem to psal několikrát, ale přestože se mě to dávno netýká, konec června pořád zůstává určitým přelomem ve vnímání. Možná i proto, že nám ve Full Moonu tak nějak lícuje s vydáním dvojčísla a nastává tedy trochu volnější období. Na chvíli, než vypukne festivalové šílenství. Balím po letech do Varů a vlastně ani nevím, zda se mi z lenivého bezčasí mezi davy chce.


„Kulturní války jsou ideálním ventilem, protože je v nich pro lidi snadné postavit se na jednu stranu barikády,“ píše v aktuálním vydání Respektu Jan H. Vitvar v povedené reportáži z obhajob letošních diplomek AVU, které stojí za vidění. České kulturní léto rozvířila silně sugestivní a paušalizovaná petice, která znovu staví „staré proti mladým“. Přílišná zkratka? Možná, nicméně text zmíněného pamfletu ani jinak vnímat nelze. Navíc nebyl osamocený, podobné názory se ozývají poměrně často, jistě i díky vypjaté době a tématům, na kterých se jednoduše všichni neshodnou. Naštěstí. Ve chvíli, kdy spolu všichni budeme souhlasit, bude třeba zvýšit ostražitost. Zmíněná věta – aniž bych s ní úplně souzněl – mi utkvěla v hlavě a už pár dní o ní přemýšlím. Vážně by to tak mohlo být? Pokud ano, tak… má vůbec smysl si nějaké strany vybírat?


Minulý víkend zpříjemnila pražská návštěva Johna Dorana, bylo skvělé sledovat zájem o obě jeho vystoupení. Práce The Quietus rezonuje, to je moc dobře. Samozřejmě je hraniční, ostatně on sám se označuje za „radikálního optimistu“. Příjemných small talků bylo hned několik, v Planetě Za mi John říkal, jak vlastně nerad mluví o budoucnosti hudebního žurnalismu, která je zejména v dnešní době velmi nahnutá. Jenže co jiného nám zbývá, než se dívat dopředu, namítl jsem a on beze zbytku souhlasil: „Přesně tak se na to dívám taky. I proto je krásné vidět, kolik mladých lidí na akce, kterých se účastním, chodí“. Bavilo mě, jak se John na svou činnost dívá „verbálně psychedelickým“ prismatem, jak uvažuje o věcech a promítá si je skrz jiné zkušenosti. O to smutnější bylo číst text Josefa Chuchmy, který se do určité části domácí kulturní publicistiky opřel neurvale i jalově zároveň.


„Lend me your ear/Black for the seeking/What you fear to hear From my mouth/ Silent jewels/Undesirable Flailing limbs/Beating heart Against my breasts/ A vest I can’t part for bleeding out so,“ zpívají Mourning [A] BLKstar v singlu, který avizuje nové album Ancient/Future. Těšte se. Sám pro sebe si letošek vnitřně bilancuji a nestačím se divit, kolik se toho za těch pár měsíců událo. A kolikrát byl člověk postaven před otázku, kam vlastně patří. Naštěstí příslušnost skutečně není limitována věkem, je to jasně vidět na tom, kolik silných nahrávek letos vyprodukovali, ehm, veteráni. Einstürzende Neubauten, John Cale, Kim Gordon, Shellac a tak dále. Možná některé z nich aktuální vyostřená situace k tvorbě vybudila. Matt Johnson z The The o nové nahrávce své kapely (s níž přichází téměř po čtvrtstoletí) řekl: „Žijeme v zajímavé době. Svět se každým dnem stává převrácenějším, divnějším a více halucinogenním." Nejvyšší čas jít do kina.

Dneska v osm večer na Radiu 1 spolu s Martyynou, Lilacs & Champagne, Mourning [A] BLKstar, Earthtones nebo Nuno Beats. Somewhere in Time.

Info

Rozhlasový pořad Šejkr poslouchejte na Radio 1.

Tracklist:
Lilacs & Champagne – Evil Has No Boundaries Mourning [A] BLKstar – Literary Witches
Crack Cloud – The Medium
Ajukaja & Mart Avi – Somewhere in Time
Aaron Frazer – Payback
Beak > – The Seal
SML – Feed the Birds
Yanntray, Tokyo Drift & Essei – Napůl
Harvestman – Damascus
Julius Rodriguez – Champion’s Call ft. Georgia Anne Muldrow
Earthtones – Quiero Que Mami ft. Verito Asprilla
Califato ¾ & María José Luna – No me daba cuenta
Kamasi Washington – Hope Man
Apollonia & The Twilight Singers – When Doves Cry
Earthtones – La Mujer Serpiente ft. Lido Pimienta & Oliwa
Malcolm Jiyane Tree-O – Global Warning
Snoop Dogg – Red Right Hand
Drum & Lace – Nymph
Martyyna – Running to the End of the Rainbow
Zsela – Not Your Angel
Badbadnotgood – Sétima Regra
Angelica García – Paloma
Qwalia – Omega
Califato ¾ & María José Luna – Rumba Portugueça
Kendrick Lamar – Not Like Us
Nuno Beats – Sai do Coração
Grace Jones – I Need a Man

foto © Graziela Iturbide

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Preview: MFF Karlovy Vary 2024 (Machoninovi, chodecký film a Escobarův hroch)

Filip Hastík, Veronika Havlová, Štěpán Nezbeda 20.06.2024

Z letošní nabídky vybíráme dvanáct tipů napříč sekcemi, Janžurku mezi nimi nenajdete – ta bude kolem druhé odpolední u Puppu.

Šejkr #132: Řeč města

Michal Pařízek 14.06.2024

Bolognu jsem si zamiloval už loni, živé, pulsující město, kde se většina věcí odehrává venku, super jídlo i víno a hlavně právě tyhle čmáranice, kterých je město plné...

Šejkr #131: Nikdo není cizinec

Michal Pařízek 31.05.2024

Člověk potkává možná až příliš hodně lidí a (až příliš) často jim nevěnuje pozornost, jakou by si zasloužili. Není to záměr, je to prostě tak. A s písničkama je to…

Šejkr #130: Family show

Michal Pařízek 17.05.2024

„It’s not big and it’s not special.“ Nevím, proč mě ten slogan takhle chytnul, ale běží mi hlavou už týden. Spolu s Pocahontas rodinou, Big Special a dalšími.

Tak daleko, tak blízko: Selina Maisch

redakce 10.05.2024

Krátká anketa pro pianistku švýcarské kapely Glaston, před pražským koncertem.

Preview: Lonnie Holley vs. Lord Spikeheart

Michal Pařízek 09.05.2024

Na smíchovském břehu proběhnou dvě akce, které stojí za to neminout, v rámci určitého zrychleného režimu snad půjde oběhnout MeetFactory i Underdogs‘. A zítra do Brna!

Vstupní prohlídka: Kee Avil

redakce 07.05.2024

Kanadská avantgardní písničkářka, producentka a kytaristka Vicky Mettler vystoupí za týden v MeetFactory. Co dělá ve volném čase a na čem nejvíce pracuje?

Šejkr #129: „see and don't see“

Michal Pařízek 03.05.2024

Festivaly, svátky, narozeniny. Jako by toho nebylo málo samo o sobě a teď se k tomu přidalo i mistrovství světa ve snookeru...

Donaufestival 2024: To nejlepší

redakce 01.05.2024

Donaufestival 2024 opět potvrdil komplexnost dramaturgie a genius loci historického rakouského městečka na břehu Dunaje.

Sharpe 2024: To nejlepší

redakce 29.04.2024

Odjíždíme dojatí a tento rok i trochu hladoví, ale rozhodně ne po zážitcích, těch máme plné kapsy.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace