Články / Sloupky/Blogy

Šejkr na doma: Nedělní pohodlí

Šejkr na doma: Nedělní pohodlí

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 19.04.2020

Zítra bude velký den. Alespoň v našem světě. Spouštíme předprodej kompilace FULL MOON 10, která vznikla u příležitosti desátého výročí Full Moonu, dělali jsme na ní téměř rok. Mám z toho vážně radost, i když nám oslavy trochu pokazil virus. Rutinní kontrola všeho okolo mi nakonec zabrala půl neděle, i proto Šejkr, který měl být původně hozenou rukavicí pro nedělní obědové pohodlí, nakonec vychází až pozdě odpoledne. Ale třeba se k tomuhle receptu, který je čiré impro, takže nemá název, vrátíte někdy jindy. Hrají mi tu Maisha, jedno z ústředních jmen britského jazzu, kteří za pár týdnů konečně vydávají něco nového. Společné album s Gary Bartzem si ujít rozhodně nenechám.

A teď k jídlu. Kuskusu jsem propadl už dávno, strašně mě baví, jak tahle luštěnina vstřebá téměř cokoli, a navíc je (tedy podle mého názoru) skvělá i kombinace svěžího studeného kuskusu s horkou rajčatovou omáčkou. Ať už do ní dáte masové kuličky nebo třeba žampiony a lilek.

Kuskus
250 g kuskusu
salátová okurka
5–6 menších rajčat
5 stonků řapíkatého celeru
2 menší mrkve
hrst sušených rajčat
½ červené cibule
trocha lískových ořechů
hladká petrželka
citron
máslo
kurkuma
sůl a pepř

Omáčka s masovými kuličkami
500 g mletého masa – kombinace hovězího a vepřového
cibule
2 stroužky česneku
2 vejce
sůl a pepř
čerstvý koriandr
parmazán nebo gran padano
plechovka krájených rajčat
tři lžíce rajčatového protlaku
2 batáty
1 dcl červeného vína
½ červené cibule
1 sušená feferonka
olivový olej
jarní cibulka
hladká petrželka

Kuskus zalijeme horkou vodou, přidáme dvě lžičky kurkumy a přiklopíme. V míse promícháme maso, vejce a rozdrcený česnek, mezitím si na troše másla opečeme dozlatova najemno nakrájenou cibulku. Tu přidáme do masové směsi, stejně tak jako hrst nakrájeného čerstvého koriandru, sůl a pepř a necháme odpočinout. Lehce promícháme kuskus a přidáme trochu másla. Mrkev a řapíkatý celer podusíme do měkka na másle nakrájené na drobné kostičky, na podobně malé kousky nakrájíme salátovou okurku a čerstvá rajčata. Vše lehce vmícháme do kuskusu a dáme stranou.

Do masové směsi přidáme strouhaný parmazán (asi 100 g) a řádně promícháme. Někdo dává strouhanku, ale tohle je mnohem lepší. Vytvarujeme menší masové kuličky, které zprudka opečeme na troše olivového oleje a dáme stranou. V hluboké pánvi zpěníme cibulku, přidáme sušenou feferonku a zalijeme vínem. Po chvilce dušení přidáme krájená rajčata z plechovky i protlak a necháme povařit. V mezičase můžeme finálně doladit kuskus – přidat pokrájené ořechy, sušená rajčata, sůl a pepř podle chuti, hrst hladké petrželky a všechno zakapat citronovou šťávou. (Trocha nastrouhané kůry rozhodně vadit nebude.) Do bublající rajčatové omáčky přidáme na kostičky nakrájené oloupané batáty a znovu hrst čerstvé petrželky. Necháme přibližně deset minut povařit a poté přidáme masové kuličky a necháme prohřát dalších deset minut.

Tohle je moje včerejší varianta, ale jak jsem psal, do kuskusu se dá přidat téměř cokoli – fazolové lusky, dýňová semínky, sušené ovoce atakdále. Obojí samozřejmě možno konzumovat samostatně, ale doporučuji vyzkoušet tuhle kombinaci. Nejlepší je samozřejmě druhý den, až se chutě pořádně prolnou. A pokud si k tomu chcete pustit něco jiného než hudbu, tak doporučuji včera zveřejněný díl ze série The Lockdown Interviews novináře a hudebníka Johna Robba, ve kterém zpovídá Jasona Williamsona ze Sleaford Mods. Přes hlubokou averzi na záběry z webkamery, vypěstovanou v posledních týdnech, jsem si to musel dát dvakrát za sebou, nejen kvůli báječnému přízvuku obou protagonistů. Vtipné, chytré a nenucené. Na neděli ideální.

Info

foto © Vivian Meier

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #148: Interview

Michal Pařízek 24.01.2025

Za pár hodin na Radiu 1 spolu s The DSM IV, Moonchild Sanelly, DJ Lag, Saffron Bloom, Berlin Manson nebo Donnou Summer. New age paranoia.

Šejkr #147: James

Michal Pařízek 10.01.2025

Tehdy jsme Jamese a spol. přemluvili, aby před setem s Lydií Lunch (v Praze se staví ve středu, mimochodem) dali ještě Gallon Drunk set...

Desky roku 2024 podle Full Moonu: 1. místo

redakce 10.01.2025

Ona zpívá: Ty píšeš básně, ale já pořádám večírky. Oni zase: My píšeme básně stejně dobře, jako děláme večírky.

Desky roku 2024 podle Full Moonu: 2. místo

redakce 09.01.2025

Romance pro nevšední den, duchovní písně ke konci světa, hledání hranic lidskosti. Ovšem o radost se podělíme.

Desky roku 2024 podle Full Moonu: 3. místo

redakce 08.01.2025

Někdo svět ztrácí, někdo nachází, všichni jsou plní radosti, nebo spíš věčného smutku. A všechny máme rádi, protože se v tom plácáme s nima.

Desky roku 2024 podle Full Moonu: 4. místo

redakce 07.01.2025

"Your natural state is threatening," říká ten, jehož hřeben umí 360°, ohledávání přirozeného stavu věcí se pak věnují i ornitoložky z Jižních Čech.

Desky roku 2024 podle Full Moonu: 5. místo

redakce 06.01.2025

"Anděli, řekni mi, že je to v pořádku," zpívá v písničce Angel nuevo a my bychom taky rádi řekli, že je to v pořádku, ale co my víme!

Šejkr #146: 100

Michal Pařízek 27.12.2024

Vlastně jsem si myslel, že to tak dlouho není, dodnes si pamatuju, jak jsme se domlouvali se Zdeňkem Lichnovským. Bylo to u nás v kanclu, dělali jsme rozhovor u příležitosti…

5 zimních písniček pro tichou noc podle Full Moonu

redakce 22.12.2024

Dá se u nich rekapitulovat celý rok, stejně jako celý život, můžete být trudní a veselí a nejlíp všechno najednou.

Šejkr #145: Peříčka

Michal Pařízek 13.12.2024

Nikol Bóková vydává svoje Feathers zítra, dneska večer na Radiu 1 si dáme jednu ve světové premiéře. Feathers, peříčka.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace